A legfinomabb medvehagyma mártás, amit valaha készítettem: és egyben a legegyszerűbb és leggyorsabb, nem kell pépesíteni és nagyon finom.

A legfinomabb medvehagyma mártás gombához

A legfinomabb medvehagyma mártás recept

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 csokor medvehagyma
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl 20 %-os főzőtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál házi készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella
  • 1 mokkás kanál frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma (feltételesen)
  • só (feltételesen, mert az ételízesítők tartalmaznak sót

Bevásárlólista

  • 4 csokor medvehagyma
  • 2 dl 20 %-os főzőtejszín
  • 10 dkg vaj

Emlékeztető: olíva olaj, liszt, őrölt bors, fokhagyma, só, nátrium glutamát mentes ételízesítő

Megjegyzések:

Ha szereted az erősebben fokhagymás ételeket, tehetsz még bele felaprított vagy átnyomott 1 – 2 gerezd fokhagymát is.

A képek 2 személyre készültek.

Előkészítés

A tejszínt és vajat kiveszed a hűtőből.

A medvehagymából kiszeded a bimbókat. A szezon vége felé elég sok szokott benne lenni. (Kis pohárba téve kinyílik és néhány napig gyönyörködhetsz benne a konyhaablakban.)

Megmosod először egy tálban kétszer, majd utána folyó vízzel leöblíted. (Fontos az alapos mosás, mivel ez a növény föld közeli, általában erdőkben szedik, ezért elég sok földes szennyeződés szokott benne lenni.

A szárával együtt vékony csíkokra feldarabolod.

A legfinomabb medvehagyma mártás elkészítése

  1. Egy serpenyőben felmelegíted az olíva olajat.
  2. Beleteszed a felaprított medvehagymát (mivel vizes, nem kell alája vizet tenned.)

    Medvehagyma párolása 1

    Medvehagyma párolása 1

  3. Megkevered és addig párolod, amíg kicsit összeesik.

    Medvehagyma párolása 2

    Medvehagyma párolása 1

  4. Megszórod a liszttel.

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  5. Összekevered.

    Összekeverés

    Összekeverés

  6. Hozzáadod részletekben a tejszínt és közben mindig összekevered.

    Tejszín hozzáadása

    Tejszín hozzáadása

  7. Végül hozzáadod a vajat, az ételízesítőt, a borsot, megkevergeted, hogy a vaj olvadjon fel.

    Vaj hozzáadása

    Vaj hozzáadása

  8. Kóstold meg és ha szükségesnek tartod, megsózhatod.
  9.  Felforralod és ezzel a mártás el is készült.

    Medvehagyma mártás készen

    Medvehagyma mártás készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • A mártás elkészítése: 15 perc

Összesen: 25 perc

Tálalás

Ezt a mártás változatosan tudod felhasználni:

sült hús mellé

Medvehagyma mártás húshoz

Medvehagyma mártás húshoz

rántott hús mellé

sörtésztában sült zöldségek mellé

A legfinomabb medvehagyma mártás karfiolhoz

A legfinomabb medvehagyma mártás karfiolhoz

rántott zöldségek mellé

kicsit furcsának fogod tartani, de ha a túrógombócot nemcsak édesen szereted, az is finom ezzel a mártással

 

Étel és kép készítője: Pap Zsuzsa