A legfinomabb medvehagyma mártás, amit valaha készítettem: és egyben a legegyszerűbb és leggyorsabb, nem kell pépesíteni és nagyon finom.
A legfinomabb medvehagyma mártás recept
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 4 csokor medvehagyma
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl 20 %-os főzőtejszín
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál házi készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella
- 1 mokkás kanál frissen őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma (feltételesen)
- só (feltételesen, mert az ételízesítők tartalmaznak sót
Bevásárlólista
- 4 csokor medvehagyma
- 2 dl 20 %-os főzőtejszín
- 10 dkg vaj
Emlékeztető: olíva olaj, liszt, őrölt bors, fokhagyma, só, nátrium glutamát mentes ételízesítő
Megjegyzések:
Ha szereted az erősebben fokhagymás ételeket, tehetsz még bele felaprított vagy átnyomott 1 – 2 gerezd fokhagymát is.
A képek 2 személyre készültek.
Előkészítés
A tejszínt és vajat kiveszed a hűtőből.
A medvehagymából kiszeded a bimbókat. A szezon vége felé elég sok szokott benne lenni. (Kis pohárba téve kinyílik és néhány napig gyönyörködhetsz benne a konyhaablakban.)
Megmosod először egy tálban kétszer, majd utána folyó vízzel leöblíted. (Fontos az alapos mosás, mivel ez a növény föld közeli, általában erdőkben szedik, ezért elég sok földes szennyeződés szokott benne lenni.
A szárával együtt vékony csíkokra feldarabolod.
A legfinomabb medvehagyma mártás elkészítése
- Egy serpenyőben felmelegíted az olíva olajat.
- Beleteszed a felaprított medvehagymát (mivel vizes, nem kell alája vizet tenned.)
- Megkevered és addig párolod, amíg kicsit összeesik.
- Megszórod a liszttel.
- Összekevered.
- Hozzáadod részletekben a tejszínt és közben mindig összekevered.
- Végül hozzáadod a vajat, az ételízesítőt, a borsot, megkevergeted, hogy a vaj olvadjon fel.
- Kóstold meg és ha szükségesnek tartod, megsózhatod.
- Felforralod és ezzel a mártás el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- A mártás elkészítése: 15 perc
Összesen: 25 perc
Tálalás
Ezt a mártás változatosan tudod felhasználni:
sült hús mellé
rántott hús mellé
sörtésztában sült zöldségek mellé
rántott zöldségek mellé
kicsit furcsának fogod tartani, de ha a túrógombócot nemcsak édesen szereted, az is finom ezzel a mártással
Étel és kép készítője: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások