Marhapörkölt tarhonyával jó párosítás. A tarhonya akkor igazán finom, ha főzés előtt serpenyőben át van pirítva. Nokedlival nem szokás tálalni.

Marhapörkölt tarhonyával

Marhapörkölt tarhonyával

Elkészítési idő (időigényes étel): 230 perc

Hozzávalók

4 személyre (lehet köztük 2 nagyobb étkű is)

A pörkölthöz:

  • 80 dkg marha lábszár
  • 2 evőkanál sertészsír (legjobb a mangalica)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  •  2 evőkanál piros fűszerpaprika,  só

A tarhonyához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1evőkanál búzadara

Bevásárló lista

  • 80 dkg marha lábszár (ezért marhalábszár pörköltnek is nevezhetném)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 20 – 25 dkg tarhonya (ha nem otthon készíted)

Emlékeztető: sertészsír, piros fűszerpaprika, só

Megjegyzés:

  • A pörkölt jó ízét a sertészsír (mangalica), a hagyma, a jó piros fűszerpaprika és a pörkölés adja, más fűszert nem is igényel ez az étel. Vannak akik még szívesen tesznek bele köményt és fokhagymát.
  • Lehet még bele tenni 1 –  1 db zöldpaprikát, paradicsomot (mindkettőt apróra vágva.
  • A marhapörkölt egyik gyakran használt anyaga a marhalábszár, amelyből nagyon jó ízű a pörkölt, de elég sokáig kell párolni-főzni.

Marhapörkölt tarhonyával – előkészítés

  • A hús hártyáit eltávolítod, megmosod és kockákra vágod.

    Marhahús kockákra vágva

    Marhahús kockákra vágva

  • A vöröshagymát felaprítod.
  • A tarhonya térfogatát megméred.

Megjegyzés:

Amíg a hús párolódik, bőven elkészül a kimért tarhonya.

Tarhonya kimérve

Tarhonya kimérve

Marhapörkölt tarhonyával elkészítés

Marhapörkölt készítése:

  1. Egy megfelelő méretű lábosban felolvasztod a sertészsír háromnegyed részét.

    Zsír felolvasztása

    Zsír felolvasztása

  2. A felaprított hagymát a zsírban üvegesre párolod. Ha teszel bele zöldpaprikát és paradicsomot, azt is add hozzá. Utána többször váltakozva pirítod és párolod, legalább egy órán át. Így lesz igazán jó a pörkölt szaftja.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. Beleforgatod a húst. Kevergesd, amíg a hús elszíneződik (kérget kap és megtartja az ízeket) és levet ereszt. Adj hozzá annyi vizet, hogy a húst ellepje. A levet fedő nélkül párold le, hogy a húson csak a zsírja maradjon. Ilyenkor át kell keverni, hogy le ne égjen. Engedd fel újra vízzel és párold tovább, amíg a víz elpárolódik. Ezt a műveletet legalább háromszor, de lehet, hogy még többször meg  kell ismételned, egészen addig, amíg a hús félpuhára fő. Ezalatt végezhetsz más konyhai munkát (a tarhonyát is elkészítheted), de folyamatosan oda kell figyelned, nehogy a odaégjen.
    Hús átsütése

    Hús átsütése

    Hús párolása, lesütése

    Hús párolása, lesütése

  4. Amikor a hús már majdnem puha, add hozzá a piros fűszerpaprikát felét, ha más fűszereket használsz, azokat is, sózd meg, majd párold tovább.

    Paprika-hozzaadasa

    Paprika-hozzaadasa

Párold teljesen puhára, süsd zsírjára, vedd le a tűzhelyről, keverd bele a pirospaprika másik felét.  Nagyon kevés vizet adj hozzá, hogy szaftja legyen, forrald fel és el is készült.

Marhapörkölt készen

Marhapörkölt készen

Tarhonya készítése:

Részletesebben másik cikkben találod.

  1. Egy serpenyőben megolvasztod a maradék fél evőkanál zsírt.
  2. Ráteszed a tarhonyát és kevergetve addig pirítod, amíg szép világos rózsaszínű lesz.
    Tarhonya pirítása 1

    Tarhonya pirítása 1

    Tarhonya pirítása 2

    Tarhonya pirítása 2

  3. Átteszed egy lábosba, hozzáadsz kétszeres térfogatú vizet (ezért kell a térfogatát megmérni).
    Tarhonya készen

    Tarhonya készen

    Felöntés vízzel

    Felöntés vízzel

  4. Lassan felforralod, majd lefeded és addig párolod, amíg a vizet fevette.
  5. Ezalatt meg is puhul és elkészült.

    Tarhonya készen

    Tarhonya készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Pörkölt alap készítése, tarhonya pirítása, főzése: 60 perc
  • Pörkölt készítése: 150 perc

Összesen: 235 perc

Marhapörkölt tarhonyával – tálalás

A köretet és a húst még melegen tányérokra teszed. (Néhány színes zöldséget is tehetsz rá.)

Csalamádé, savanyított uborka, almapaprika illik hozzá.

Marhapörkölt tarhonyával tálalva 1

Marhapörkölt tarhonyával tálalva 1

Marhapörkölt tarhonyával tálalva 2

Marhapörkölt tarhonyával tálalva 2

Tipp:

Maradék pörköltből készíthetsz tarhonyás húst:

Tarhonyás hús

Tarhonyás hús

 

Étel, képek és szöveg: Pap Zsuzsa