Marhapörkölt tarhonyával jó párosítás. A tarhonya akkor igazán finom, ha főzés előtt serpenyőben át van pirítva. Nokedlival nem szokás tálalni.
Marhapörkölt tarhonyával
Elkészítési idő (időigényes étel): 230 perc
Hozzávalók
4 személyre (lehet köztük 2 nagyobb étkű is)
A pörkölthöz:
- 80 dkg marha lábszár
- 2 evőkanál sertészsír (legjobb a mangalica)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál piros fűszerpaprika, só
A tarhonyához:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1evőkanál búzadara
Bevásárló lista
- 80 dkg marha lábszár (ezért marhalábszár pörköltnek is nevezhetném)
- 2 fej vöröshagyma
- 20 – 25 dkg tarhonya (ha nem otthon készíted)
Emlékeztető: sertészsír, piros fűszerpaprika, só
Megjegyzés:
- A pörkölt jó ízét a sertészsír (mangalica), a hagyma, a jó piros fűszerpaprika és a pörkölés adja, más fűszert nem is igényel ez az étel. Vannak akik még szívesen tesznek bele köményt és fokhagymát.
- Lehet még bele tenni 1 – 1 db zöldpaprikát, paradicsomot (mindkettőt apróra vágva.
- A marhapörkölt egyik gyakran használt anyaga a marhalábszár, amelyből nagyon jó ízű a pörkölt, de elég sokáig kell párolni-főzni.
Marhapörkölt tarhonyával – előkészítés
- A hús hártyáit eltávolítod, megmosod és kockákra vágod.
- A vöröshagymát felaprítod.
- A tarhonya térfogatát megméred.
Megjegyzés:
Amíg a hús párolódik, bőven elkészül a kimért tarhonya.
Marhapörkölt tarhonyával elkészítés
Marhapörkölt készítése:
- Egy megfelelő méretű lábosban felolvasztod a sertészsír háromnegyed részét.
- A felaprított hagymát a zsírban üvegesre párolod. Ha teszel bele zöldpaprikát és paradicsomot, azt is add hozzá. Utána többször váltakozva pirítod és párolod, legalább egy órán át. Így lesz igazán jó a pörkölt szaftja.
- Beleforgatod a húst. Kevergesd, amíg a hús elszíneződik (kérget kap és megtartja az ízeket) és levet ereszt. Adj hozzá annyi vizet, hogy a húst ellepje. A levet fedő nélkül párold le, hogy a húson csak a zsírja maradjon. Ilyenkor át kell keverni, hogy le ne égjen. Engedd fel újra vízzel és párold tovább, amíg a víz elpárolódik. Ezt a műveletet legalább háromszor, de lehet, hogy még többször meg kell ismételned, egészen addig, amíg a hús félpuhára fő. Ezalatt végezhetsz más konyhai munkát (a tarhonyát is elkészítheted), de folyamatosan oda kell figyelned, nehogy a odaégjen.
- Amikor a hús már majdnem puha, add hozzá a piros fűszerpaprikát felét, ha más fűszereket használsz, azokat is, sózd meg, majd párold tovább.
Párold teljesen puhára, süsd zsírjára, vedd le a tűzhelyről, keverd bele a pirospaprika másik felét. Nagyon kevés vizet adj hozzá, hogy szaftja legyen, forrald fel és el is készült.
Tarhonya készítése:
Részletesebben másik cikkben találod.
- Egy serpenyőben megolvasztod a maradék fél evőkanál zsírt.
- Ráteszed a tarhonyát és kevergetve addig pirítod, amíg szép világos rózsaszínű lesz.
- Átteszed egy lábosba, hozzáadsz kétszeres térfogatú vizet (ezért kell a térfogatát megmérni).
- Lassan felforralod, majd lefeded és addig párolod, amíg a vizet fevette.
- Ezalatt meg is puhul és elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Pörkölt alap készítése, tarhonya pirítása, főzése: 60 perc
- Pörkölt készítése: 150 perc
Összesen: 235 perc
Marhapörkölt tarhonyával – tálalás
A köretet és a húst még melegen tányérokra teszed. (Néhány színes zöldséget is tehetsz rá.)
Csalamádé, savanyított uborka, almapaprika illik hozzá.
Tipp:
Maradék pörköltből készíthetsz tarhonyás húst:
Étel, képek és szöveg: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások