Marhapörkölt: készítésének két fontos lépése a pörkölt alap készítése és a hús lepörkölése. Különféle köretekkel tálalható.
Marhapörkölt
Elkészítési idő: 3,5 óra
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 kg marha lábszár
- 4 db közepes hagyma (30 – 35 dkg)
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom (vagy 1 evőkanál paradicsompüré)
- 2 evőkanál sertészsír
- só
Bevásárlólista
- 1 kg marha lábszár
- 3 db közepes hagyma (30 – 35 dkg)
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom (vagy 1 evőkanál paradicsompüré)
Emlékeztető: só
Megjegyzés:
- A képeken 2 adag készítését fogod látni.
Előkészítés
- A húsról leszeded a hártyákat és kockákra vágod.
- A hagymát és zöldpaprikát apróra vágod.
- A paradicsom héját (forró vízbe mártás után) eltávolítod, húsát kis darabokra vagdalod.
Marhapörkölt készítése
Marhapörkölt készítése:
A pörköltek készítésének két fontos része van:
- a pörkölt alap elkészítése
- a hús lepirítása (ettől lesz pörkölt) és párolása
- A felaprított hagymát és a zöldpaprikát a zsíron megpárolod, kissé megpirítod. Kevés vizet öntesz rá és addig párolod, amíg elpárolog róla a víz. Ezt a műveletet (pirítás-párolás)ismétled háromszor-négyszer, hogy jó pörkölt alapod legyen. Ez el fog tartani egy-másfél óráig (közben más konyhai munkákat is elvégezhetsz). Az utolsó művelet a pirítás legyen.
- Beleteszed a húst, átpirítod mindkét oldalát (a hús kivilágosodik).
- Hozzáadod a paradicsomot, felöntöd annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és puhára párolod.
- Hozzáadod a piros paprikát.
- Amikor a hús megpuhult, ismét kétszer lepirítod.
- Befejezésként annyi vizet teszel hozzá, hogy jó sűrű legyen a szaft. Ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Pörkölt alap készítése: 75 perc
- Hús párolása, pirítása: 120 perc
Összesen: 210 perc (3,5 óra)
Köretek
Előzetesen annyit, hogy ezt a pörköltet soha ne tálald nokedlival. A leginkább hozzá illő köretek:
- főtt burgonya
- dödölle
- kifőtt tészta
- tarhonya
Marhapörkölt tálalása
A köretet mellé vagy alá teszed. Mindkettő nagyon mutatós megoldás.
Legutóbbi hozzászólások