Marchal máj egyszerűen: (a francia származású Marchal József találmánya) szinte elfelejtett étel. Akár retrónak is nevezhetnénk. Régebben gyakran készítették a diákmenzákon is.
Marchal máj egyszerűen
Többféle változata ismert. Itt most a legegyszerűbb fog szerepelni.
Elkészítési idő: 33 perc
Hozzávalók
3 adaghoz
- 6 szelet sertés máj ( kb. 60 dkg)
- 3 – 4 szelet szalonna (kb. 10 dkg)
- 2 evőkanál liszt
- só, frissen őrölt bors
- a tálaláshoz: néhány levél jégsaláta, saláta vagy más zöldség, fűszernövény
Bevásárlólista
- 6 szelet sertés máj ( kb. 60 dkg)
- 3 – 4 szelet szalonna (kb. 10 dkg)
- 1 fej jégsaláta
Emlékeztető: liszt, só, bors
Előkészítés
- A májat megtisztítod a nem kívánatos belső inaktól, majd leöblíted, szeletekre vágod és megszórod frissen őrölt borssal. Nem sózod, mert akkor sütésnél megkeményedik.
- A szalonnát felszeleteled, a bőrével ellentétes oldalon bevagdalod a bőrig.
- A jégsaláta egy részét (vagy akár az egészet) levelekre szeded, feltépkeded és hagyományos salátalével (lásd: fejes saláta öntete – cukor, víz, ecet – vagy helyette citrom, amivel sokkal finomabb) öntözöd meg tálalás előtt. Néhány levelet tégy félre, hogy a tányéron egy kicsit javítsd vele az amúgy barnás színeket.
Marchal máj egyszerűen – elkészítés
- A szalonnát saját zsírjában kisütöd, kiszeded egy tányérra.
- Közben a máj szeleteket lisztben megforgatod.
- A szalonna zsírjában megsütöd a májat. Először egyik oldalát, majd utána megfordítod és a másik oldalát is átsütöd. A sütési idő néhány perc csak, annyi, hogy a máj teljesen átsüljön és ne legyen véres. Ha sokáig sütöd, megkeményedik és sajnos, már nem lesz jó (javíthatatlan).
- Kiszeded. Először egy szűrőkanálon lecsepegteted, majd papírtörlővel bélelt tálra teszed, hogy minden fölösleges zsír csepegjen le róla.
- A maradék zsírban megforgatod az előzőleg megtisztított, kockára vágott és megfőzött krumplit, amelyet átsütés után megszórsz petrezselyemmel (bővebben lásd: Petrezselymes krumpli) – Így a serpenyőben maradt szalonnazsír nem megy kárba és a krumpli is nagyon jó ízű lesz tőle.
- Ezzel az étel elemei elkészültek. Lehet tálalni.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Szalonna sütése: 10 perc
- Máj sütése: 8 perc
Összesen: 33 perc
Marchal máj egyszerűen – tálalás
A tányérokon elhelyezed a máj szeleteket, ráteszed a sült szalonna darabokat. Mellé rakod a petrezselymes krumplit és a saláta leveleket.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások