Marchal máj egyszerűen: (a francia származású Marchal József találmánya) szinte elfelejtett étel. Akár retrónak is nevezhetnénk. Régebben gyakran készítették a diákmenzákon is.

Marshall máj egyszerűen

Marchal máj egyszerűen

Többféle változata ismert. Itt most a legegyszerűbb fog szerepelni.

Elkészítési idő: 33 perc

Hozzávalók

3 adaghoz

  • 6 szelet sertés máj ( kb. 60 dkg)
  • 3 – 4 szelet szalonna (kb. 10 dkg)
  • 2 evőkanál liszt
  • só, frissen őrölt bors
  • a tálaláshoz: néhány levél jégsaláta, saláta vagy más zöldség, fűszernövény

Bevásárlólista

  • 6 szelet sertés máj ( kb. 60 dkg)
  • 3 – 4 szelet szalonna (kb. 10 dkg)
  • 1 fej jégsaláta

Emlékeztető: liszt, só, bors

Előkészítés

  • A májat megtisztítod a nem kívánatos belső inaktól, majd leöblíted, szeletekre vágod és megszórod frissen őrölt borssal. Nem sózod, mert akkor sütésnél megkeményedik.

    Sertésmáj fűszerezve

    Sertésmáj fűszerezve

  • A szalonnát felszeleteled, a bőrével ellentétes oldalon bevagdalod a bőrig.

    Sertésmáj és szalonna

    Sertésmáj és szalonna

  • A jégsaláta egy részét (vagy akár az egészet) levelekre szeded, feltépkeded és hagyományos salátalével (lásd: fejes saláta öntete – cukor, víz, ecet – vagy helyette citrom, amivel sokkal finomabb) öntözöd meg tálalás előtt. Néhány levelet tégy félre, hogy a tányéron egy kicsit javítsd vele az amúgy barnás színeket.

Marchal máj egyszerűen – elkészítés

  1. A szalonnát saját zsírjában kisütöd, kiszeded egy tányérra.
    Szalonna sütése

    Szalonna sütése

    Sült szalonna

    Sült szalonna

  2. Közben a  máj szeleteket lisztben megforgatod.

    Máj forgatása lisztben

    Máj forgatása lisztben

  3. A szalonna zsírjában megsütöd a májat. Először egyik oldalát, majd utána megfordítod és a másik oldalát is átsütöd. A sütési idő néhány perc csak, annyi, hogy a máj teljesen átsüljön és ne legyen véres. Ha sokáig sütöd, megkeményedik és sajnos, már nem lesz jó (javíthatatlan).

    Máj sütése

    Máj sütése

  4. Kiszeded. Először egy szűrőkanálon lecsepegteted, majd papírtörlővel bélelt tálra teszed, hogy minden fölösleges zsír csepegjen le róla.

    Sült Mashall máj egyszerűen lecsepegtetés

    Sült Machal máj egyszerűen lecsepegtetés

  5. A maradék zsírban megforgatod az előzőleg megtisztított, kockára vágott és megfőzött krumplit, amelyet átsütés után megszórsz petrezselyemmel (bővebben lásd: Petrezselymes krumpli) – Így a serpenyőben maradt szalonnazsír nem megy kárba és a krumpli is nagyon jó ízű lesz tőle.

    Petrezselymes krumpli

    Petrezselymes krumpli

  6. Ezzel az étel elemei elkészültek. Lehet tálalni.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Szalonna sütése: 10 perc
  • Máj sütése: 8 perc

Összesen: 33 perc

Marchal máj egyszerűen – tálalás

A tányérokon elhelyezed a máj szeleteket, ráteszed a sült szalonna darabokat. Mellé rakod a petrezselymes krumplit és a saláta leveleket.

Marshall máj egyszerűen tálalva 1

Marchal máj egyszerűen tálalva 1

 

Marshall máj egyszerűen tálalva 2

Marchal máj egyszerűen tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa