Zöldségleves: kreatív étel. Ha nincs ötleted, de van otthon némi zöldségféle, ne törd tovább a fejed, főzz egy jó zöldséglevest. Egy-két virsli még tartalmassá is teheti.
Zöldségleves recept
Elkészítési idő összesen: 45 perc
Hozzávalók
4 személyre
A leveshez:
- 2 – 3 szál sárgarépa
- 2 – 3 szál fehér répa
- 1/8 rész zeller
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál zsír
- 10 dkg zöldborsó vagy zöldbab (mirelit és kb. fél maréknyi)
- 2 db közepes krumpli
- 4 db virsli
- 10 dkg csipetke
- 1 liter húsleves, hús alaplé vagy víz (a vízhez 1 lapos teáskanál Vegeta Naturella)
- 1 csokor petrezselyem
A rántáshoz:
- 1 evőkanál zsír
- 2 evőkanál liszt
Bevásárlólista
- 2 – 3 szál sárgarépa
- 2 – 3 szál fehér répa
- 1 db zeller
- 1 fej hagyma
- 10 dkg zöldborsó
- 2 db közepes krumpli
- 4 db virsli
- 10 dkg csipetke
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír vagy olaj, ételízesítő, liszt
Megjegyzések:
- Ha valamiből van még kevés zöldség maradék (például néhány rózsa karfiol vagy brokkoli, azt is nyugodtan bele teheted.
- A petrezselyem szárát felaprítva szintén beleteheted a levesbe. Párold a zöldségekkel együtt.
Előkészítés
- A krumplit, a sárgarépát és fehérrépát megtisztítod, kis kockákra vágod.
- A hagymát és a petrezselymet felaprítod.
A zöldségleves elkészítése
- A hagymát a zsíron megfuttatod.
Hagyma dinsztelése
- Ráteszed a sárgarépát, fehérrépát és zellert.
- Megsózod. Kissé lepirítod. (A lepirított sárgarépától a levesnek szép sárga színe lesz.) Ez vagy 10 percig fog tartani. Ezalatt a zöldségek félig megpuhulnak.
Zöldborsó hozzáadása
- Hozzá teszel fél deci vizet.
- Párolod 10 percig.
- Közben felvágod a virslit.
- Hozzá öntesz vizet (2 dl-t tégy félre a rántás felengedéséhez).
Felengedés 1
- Beleteszed a krumplit és a csipetkét és főzöd további 10 percig.
Krumpli csipetke hozzáadása
- Közben elkészíted a rántást. A zsíron megpirítod a lisztet, majd a maradék hideg vízzel felengeded és egyenletesre kevered (dolgozz gyorsan, mert különben a rántás összecsomósodhat). Ha mégis csómós lett, szűrőkanálon nyomd át a levesbe.
Rántás 1
Rántás 2
Felengedés 2
- Beleteszed a virsli karikákat. Felforralod, rászórod a petrezselyem zöldet és a leves elkészült.
Virsli belefőzése
Megjegyzések:
- A sűrítést rántás nélkül is elvégezheted. Vegyél ki a levesből 3 dl-t. Tedd egy turmix gépbe, pépesíts el, majd öntsd vissza a levesbe. Botmixerrel is elvégezheted ezt a műveletet, de akkor a leves sűrűjével dolgozz.
- Hússal készítve ragu leves lesz belőle.
Elkészítési idő:
- Zöldségek feldarabolása: 10 perc
- Párolás, főzés: 30 perc
- Rántás, felforralás: 5 perc
Összesen: 45 perc
Tálalás
Melegen tálald. Szükség szerint tejföllel gazdagíthatod.
Zöldségleves tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Rántás nélkül az igazi!
Sohasem értettem miért kell minden zöldséges ételhez tapétaragasztót keverni?!
Egy levest vagy főzeléket sokféleképpen lehet sűríteni, többek között rántással is.
Ha egy rántás úgy néz ki, mint egy tapétaragasztó, vagy akár, mint a csiriz, akkor abban túl sok a liszt, azt én sem szeretem. Az étel meg a végén úgy néz ki, mintha valami fehér kulimászban úszkálnának a zöldségek. A kevés lisztből készült rántással viszont nincs semmi baj (a képen látható levesben sem dominál a rántás), és még további íz-anyagokat is lehet vele bevinni az ételbe. Mindent lehet jól és rosszul csinálni.