Zöldborsóleves: egyes vidékeken borsóleves vagy cukorborsóleves. Olyan területek is vannak hazánkban, ahol a bablevest vagy a sárgaborsólevest hívják borsólevesnek.
Zöldborsó leves recept
Másképp: borsóleves, cukorborsóleves recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg hüvelyes zöldborsó, borsó, cukorborsó vagy fél kiló mirelit zöldborsó)
- 1 liter húsleves (ez az igazi – ha nincs, lehet víz és ízlés szerint 2 – 3 kiskanál saját készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella, amelyben nincs nátriumglutamát)
- 1 evőkanál liba-, kacsa- vagy disznózsír
- 1 evőkanál finomliszt
- só (csak ha szükséges)
- 10 dkg levesbe való apró csigatészta.
Bevásárlólista
- 1 kg hüvelyes vagy 1/2 kg mirelit zöldborsó (400 g is elég)
- 10 dkg levesbe való csigatészta
Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, só, húsleves vagy alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő
Megjegyzés:
- A vásárlásnál vigyázz, a zöldborsó legyen zsenge (üde zöld színű és roppanva nyílik a hüvely), mert a megöregedett, megszáradt zöldborsó soha nem fog jól megpuhulni, és elmegy a kedved tőle, hogy újra elkészítsd.
- A cukorborsó a zöldborsó egy fajtája. Jellemzője, hogy édesebb az íze.
Előkészítés
- Ha fejteni való zöldborsóból készül a leves, akkor a zöldborsót, borsót, cukorborsót ki kell fejteni (akár előző nap). Néhány ép borsóhéjat félreteszel. Nagyon jó íze lesz tőle a levesnek.
Zöldborsóleves készítése
- Egy – körülbelül 2 literes – lábosban a zsírt felolvasztod.
- Ráöntöd a zöldborsót (a néhány félretett héjjal együtt) és nem túl nagy lángon puhára párolod (ez nagyjából 10 perc – vigyázz, ne párold túl, mert akkor megkeményedik).
Zöldborsó dinsztelése
- Közben felteszed a tészta főzővizét melegedni.
- A zöldborsót megszórod a liszttel, elkevered.
Sűrítés lisztszórással
- Rászórod a petrezselymet.
Petrezselyem hozzáadása
- Ráöntöd a húslevest vagy a vizet (ez esetben beleteszed az ételízesítőt is).
Felengedés
- Közben – amikor felforrt a tésztavíz – beleteszed főni a levestésztát. A főzési időt a zacskón megtalálod. Amikor megfőtt, leszűröd.
- Felforralod a zöldborsólevest.
Elkészítési idő:
- Borsó kifejtése: 15 perc
- Párolás, sűrítés, felengedés, felforralás: 20 perc (közben a levestészta is kifőzhető)
Összesen 35 perc
Zöldborsóleves tálalása
A levestésztát a tányérokba teszed, majd rámeregeted az elkészült levest.
Zöldborsóleves tálalva 1
Ez a zöldborsóleves recept a családom hagyományos receptje.
Képek: saját készítésű leves saját felvételei.
Kedves Zsuzsa ! Megírnád hogy készül a házi ételízesítő ? Előre is nagyon köszönöm Gyuri he3lló
Az ételízesítő receptjét a honlapomon itt találod:
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/tartositott-zoldsegfelek/etelizesito/
Egyébként a zöldborsóleves leirásában, ha a más színnel megjelenő ételízesítő szóra kattintasz, akkor is oda jutsz.
Hagyma, nem is kell hozzá?
A zöldborsó egy nagyon jó ízű zöldség. A hagyma elnyomná ezt a finom ízt, ezért én soha nem teszek bele.
Kedves Zsuzsa ! Nagyon szeretném, ha megírnád a házi étellízesítő receptjét. Előre is nagyon köszönöm.
Kedves Gyuri!
Küldöm a linket:
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/tartositott-zoldsegfelek/etelizesito/