Zöldborsóleves: egyes vidékeken borsóleves vagy cukorborsóleves. Olyan területek is vannak hazánkban, ahol a bablevest vagy a sárgaborsólevest hívják borsólevesnek.

Zöldborsóleves 1

Zöldborsó leves recept

Másképp: borsóleves, cukorborsóleves recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg  hüvelyes zöldborsó, borsó, cukorborsó  vagy fél kiló mirelit zöldborsó)
  • 1 liter húsleves (ez az igazi – ha nincs, lehet víz és ízlés szerint 2 – 3 kiskanál  saját készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella, amelyben nincs nátriumglutamát)
  • 1 evőkanál liba-, kacsa- vagy disznózsír
  • 1 evőkanál finomliszt
  • só (csak ha szükséges)
  • 10 dkg levesbe való apró csigatészta.

Bevásárlólista

  • 1 kg hüvelyes vagy 1/2 kg mirelit zöldborsó (400 g is elég)
  • 10 dkg levesbe való csigatészta

Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, só, húsleves vagy alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő

Megjegyzés:

  • A vásárlásnál vigyázz, a zöldborsó legyen zsenge (üde zöld színű és roppanva nyílik a hüvely), mert a megöregedett, megszáradt zöldborsó soha nem fog jól megpuhulni, és elmegy a kedved tőle, hogy újra elkészítsd.
  • A cukorborsó a zöldborsó egy fajtája. Jellemzője, hogy édesebb az íze.

Előkészítés

  • Ha fejteni való zöldborsóból készül a leves, akkor a zöldborsót, borsót, cukorborsót ki kell fejteni (akár előző nap). Néhány ép borsóhéjat félreteszel. Nagyon jó íze lesz tőle a levesnek.

Zöldborsóleves készítése

  1. Egy – körülbelül 2 literes – lábosban a zsírt felolvasztod.
  2. Ráöntöd a zöldborsót (a néhány félretett héjjal együtt) és nem túl nagy lángon puhára párolod (ez nagyjából 10 perc – vigyázz, ne párold túl, mert akkor megkeményedik).

    Zöldborsó dinsztelése

    Zöldborsó dinsztelése

  3. Közben felteszed a tészta főzővizét melegedni.
  4. A zöldborsót megszórod a liszttel, elkevered.

    Sűrítés lisztszórással

    Sűrítés lisztszórással

  5. Rászórod a petrezselymet.

    Petrezselyem hozzáadása

    Petrezselyem hozzáadása

  6. Ráöntöd a húslevest vagy a vizet (ez esetben beleteszed az ételízesítőt is).

    Felengedés

    Felengedés

  7. Közben – amikor felforrt a tésztavíz – beleteszed főni a levestésztát. A főzési időt a zacskón megtalálod.  Amikor megfőtt, leszűröd.
  8. Felforralod a zöldborsólevest.

Elkészítési idő:

  • Borsó kifejtése: 15 perc
  • Párolás, sűrítés, felengedés, felforralás: 20 perc (közben a levestészta is kifőzhető)

Összesen 35 perc

Zöldborsóleves tálalása

A levestésztát a tányérokba teszed, majd rámeregeted az elkészült levest.

Zöldborsóleves tálalva 1

Zöldborsóleves tálalva 1

 

Ez a zöldborsóleves recept a családom hagyományos receptje.

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei.