Vöröslencse leves: ma már nem számít újdonságnak, hiszen a vörös lencse már sok helyen kapható. Újabb íz lehet a már megszokottak között. Receptet itt találsz hozzá.

Vöröslencse leves 1

Vöröslencse leves recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 20 dkg vöröslencse
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 teáskanál sertészsír
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 kiskanál piros fűszerpaprika
  •  1 szelet kenyér (nem feltétlenül szükséges)
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1,6 liter víz

Bevásárlólista

  • 20 dkg vörös lencse
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, piros fűszerpaprika, kenyér, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só

Előkészítés

  • A lencsét álló vízben mosd meg, majd folyó vízben öblítsd le.

    Vöröslencse főzésre előkészítve

    Vöröslencse főzésre előkészítve

  • A hagymát vágd fel apróra
  • A szalonnát kockázd fel.

    Húsos szalonna feldarabolva

    Húsos szalonna feldarabolva

Vöröslencse leves készítése

  1. Egy körülbelül 3 literes lábosban olvaszd ki a szalonnából a zsírt.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  2. A pörcöt szedd ki.

    Pörc kiszedve

    Pörc kiszedve

  3. A zsírban párold meg a hagymát, szórd meg egy evőkanál liszttel, kicsit pirítsd a hagymával együtt.
    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  4. Vedd le a melegítő felületről, tedd bele a piros paprikát és keverd össze.

    Fűszerpaprika hozzáadása

    Fűszerpaprika hozzáadása

  5. Hígítsd fel a vízzel és tedd bele a lencsét. Lassú forralással főzd addig, amíg a lencse megpuhul.

    Felengedve

    Felengedve

  6. Amíg a lencse fő, kenyérpirítóval pirítsd meg a kenyeret és vágd kockákra. Azt is megteheted, hogy a kockákra vágott kenyeret pirítod meg. Akár kétszeres mennyiségű kenyeret is piríthatsz, vagy akár kihagyod a kenyérkockákat. Én azért pirítom a kenyeret szeletben és utána vágom össze, mert így sokkal gyorsabb és nem igényel külön edényt.
  7. Amikor a lencse megfőtt, szórd meg vágott petrezselyemmel.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés ( lencse mosása, hagymavágás): 10 perc
  • Leves főzése: 50 perc

Összesen: 60 perc

Vöröslencse leves tálalása

Tálalhatod megszórva a kiszedett pörccel, kenyérkockákkal, vagy akár mindkettővel. Ha például újévre készíted és a második fogás nagyon tartalmas, a levesbetéteket akár ki is hagyhatod. Ha viszont a leves a főfogás, akkor tedd bele mind a kettőt.

Vöröslencse leves tálalva 3

Vöröslencse leves tálalva

 

A hagyományos lencse leves receptjét is megnézheted.

 

Képek: saját készítésű vörös lencse leves saját felvételei