Tejfölös fejtett bableves: a tejfölös habarással nem kerül hozzáadott zsír az ételbe, ezért – a bab ellenére – könnyű ételnek mondható – szinte nyári levesnek is tekinthető.

Tejfölös fejtett bableves

Tejfölös fejtett bableves

Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 45 perc).

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg fejteni való, vagy 0,5 kg kifejtett friss bab
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál közepes fehérrépa
  • 2 szelet egy közepes zeller gumóból
  • 2 szál zeller zöld
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db nagyobb gerezd fokhagyma
  • 5 dkg kész, vagy 1 tojásból készített csipetke
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 lapos evőkanál liszt
  • 2 kiskanál házi készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella, amely nem tartalmaz ízfokozót. Ha ezek sincsenek otthon, sózd meg a főzővizet 1 lapos kiskanálnyi sóval.

Bevásárló lista

  • 1 kg fejteni való, vagy 0,5 kg kifejtett bab
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál közepes fehérrépa
  • negyed zeller, zölddel
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 5 dkg kész csipetke (vagy 1 tojásból és lisztből otthon készített)
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: fokhagyma, liszt, , glutamátmentes ételízesítő

Előkészítés

  • A babot (ha hüvelyesen vásároltad) kifejted.

    Fejtett bab

    Fejtett bab

  • A többi előkészítő munkát a bab főzése közben elvégezheted.

Tejfölös fejtett bableves elkészítése

  1. A babot felteszed forró vízben főni.

    Fejtett bab főzés előtt

    Fejtett bab főzés előtt

  2. Közben megtisztítod a zöldségeket és kis kockákra vágod.

    Zöldségek

    Zöldségek

  3. Elkészíted a csipetkét (ha készen veszed, ez kimarad).

    Csipetke készen

    Csipetke készen

  4. A petrezselyemzöldet néhány szál kivételével felaprítod.
  5. A fokhagymát nagyon vékonyra felszeleteled. (Fokhagymaprést is használhatsz.)
  6. Fél óra után minden egyéb hozzávalót (zöldségek, zeller zöld fokhagyma, csipetke) beleteszed a levesbe és addig főzöd, amíg minden megpuhul. Ez nagyjából még fél óra lesz. Az elpárolgott főzővizet pótolod.

    Tejfölös fejtett bableves főzése

    Tejfölös fejtett bableves főzése

  7. Elkészíted a habarást. A tejfölben elkevered az evőkanál lisztet. Lépésekben felhígítod a leves főzővizével.
  8. Hozzáöntöd a leveshez, elkevered benne.
  9. Felforralod.
  10. Ráhinted a petrezselyemzöld három negyedét. Ezzel a leves el is készült. Ha van egy kis maradék pörkölted, a tetejéről leszedhetsz egy kevés zsírt és a leves tetején elkeverheted. (Ez természetesen nem kötelező.)

    Tejfölös fejtett bableves készen

    Tejfölös fejtett bableves készen

Elkészítési idő:

  • Bab kifejtése: 20 perc
  • Leves főzése (közben a többi előkészítő munka elvégzése): 60 perc
  • Habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 90 perc (ebből munka: 45 perc)

Tálalás

Az elkészült levest forrón tányérokba mered. Rászórod a maradék petrezselyem zöldet. (Csípős paprikát adhatsz hozzá.)

Tejfölös fejtett bableves tálalva 1

Tejfölös fejtett bableves tálalva 1

Paprikás rántással készült fejtett bablevest is találsz az oldalamon.

 

Ajánlás

Ha szeretnél megtanulni fejből főzni, egyszerű ételeket jó ízekkel elkészíteni és a bonyolultabb ételekkel is megbarátkozni, nézz körül itt:

Kezdő online főzőtanfolyam

Középhaladó online főzőtanfolyam

Haladó online főzőtanfolyam

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa