Tárkonyos bárányleves: hagyományos húsvéti étel. Ha gondolkodsz azon, milyen bárány ételt készíts húsvétkor, ezt se hagyd ki a számításból. Elkészítheted sertés lapockából is.

Tárkonyos bárányleves1

Tárkonyos bárányleves készítése

Elkészítési idő: 100 perc

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 40 dkg bárány lapocka
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehér répa
  • 4 evőkanál mirelit zöldorsó (gondolom, ez neked is mindig van otthon)
  • 6 – 8 db közepes gomba (sampion) – ha kimarad, nem katasztrófa
  • 1 fej nagyobb hagyma
  • 1 evőkanál sertészsír (vagy vaj, ha szeretsz vele főzni)
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • fehér bors (ha fekete, az sem nagy baj, de jó, ha tartasz otthon fehéret is)
  • 1 db citrom
  • tárkony (ne szaladgálj friss tárkonyért, jó a szárított, csak kicsit morzsold meg)
  • petrezselyem (a díszítéshez).

Bevásárlólista

  • 40 dkg bárány lapocka
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehér répa
  • 6 – 8 db közepes gomba (sampion)
  • 1 fej nagyobb hagyma
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 db citrom
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: mirelit zöldborsó, sertészsír, liszt, só, őrölt fehér bors, tárkony

Előkészítés

  • A húst megmosod, felvágod kockákra (kb. másfél centis legyen).
  • A sárga- és fehér répát megtisztítod, méretüktől, vastagságuktól függően karikákra és/vagy kockákra vágod.
  • A gombát felszeleteled.
  • A hagymát apróra vágod.  

Tárkonyos bárányleves készítése

  1. A zsíron megpárolod a hagymát, kicsit lepirítod (világos színűre).
  2. Beleteszed a bárányhúst, kevés vizet töltesz alája, és félig puhára párolod.
  3. Utána sorban: a zöldséget, a zöldborsót és gombát csak akkor, amikor a hús már megpuhult, mert ezek nagyon gyorsan főnek.
  4. Közben meg is sózod, mert különben nagyon ízetlenek lesznek a belevalók. Beleteszed a borsot és a tárkonyt is.
  5. Amikor minden puha, felengeded 1.2 – 1.5 liter vízzel és összeforralod (1 – 2 perc).
  6. Közben elkészíted a leves habarását: a lisztet jól elkevered a tejföllel, a meleg levessel felhígítod: kanalanként beleteszel annyi levest, hogy könnyen önthetővé váljon.
  7. Hozzáöntöd a leveshez keverés  közben (a levest kevered), hogy ne legyen csomós. 
  8. Még egyszer felforralod (erre azért van szükség, hogy a habarásban levő liszt ne maradjon nyers). Kevés citromlével ízesítheted, friss vagy szárított tárkonyt és kevés vágott petrezselymet (a tárkony elég erős íz, a petrezselyem nem fogja elnyomni, csak egy kis színt ad) szórhatsz a tetejére.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Hús és zöldségek párolása: 70 perc
  • Habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 100 perc

Tárkonyos bárányleves tálalása

Tálaláskor petrezselyemmel és citrom karikával is díszítheted.

Tárkonyos bárányleves tálalása

Tárkonyos bárányleves tálalása

 

Tárkonyos bárányleves kép: saját felvétel