Spárgaleves: a legjobb friss spárgából. Sokféle elkészítési módja közül én most egy tejszínes spárgaleves receptjét írom le neked. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és különleges étel.
Spárgaleves recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
(4 személyre)
-
1 csomag zöld spárga
-
1,2 liter húsleves (pl. előző napokban nagyobb adagban főzött és megmaradt – használhatsz nátriumglutamát mentes vagy saját készítésű ételízesítőt is)
-
4 teáskanál főzőtejszín
-
1 db burgonya
-
fűszerek: fehér bors, szerecsendió, őrölt gyömbér, 1 csokor petrezselyem.
Bevásárlólista
- 1 csomag zöld spárga
- 200 ml főzőtejszín
- 0,25 dkg krumpli
- 1 darabka gyömbér
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: húsleves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízes, só, fehér bors, szerecsendió
Előkészítés
- A spárgák végéről a fás részeket letöröd (ez általában a tövénél levő fehér rész).Megmosod.
- A burgonyát is megtisztítod és kis kockákra vágod.
- A petrezselyem leveleit leszeded, megmosod, néhány levél kivételével felaprítod.
Spárgaleves készítése
- A spárgákat egy keskeny magas edénybe állítod (ideális a spárgafőző fazék). Beleteszed a felkockázott krumplit. Úgy töltöd fel vízzel, hogy a spárgák fejét már ne érje a víz, csak a gőz. Én – mivel nincs spárgafőző edényem – egy rozsdamentes evőeszköz szárítóba tettem és azt egy fazékba állítottam. Azt is megteheted, hogy a spárgákat összekötöd és kikötözöd a fazék füléhez.
Spárga főzése 1
Spárga főzése 2
- Forrás után 5 – 6 percig főzöd.Amikor minden megpuhult, a spárgafejeket levágod és félre teszed, a többit összeturmixolod.
- A kenyérszeleteket megpirítod, kockákra vágod. (Azt is megteheted, hogy a kenyereket felkockázod és kevés zsiradékon pirítod meg.)
Párolt spárgafejek
Levesalap turmixolás
Turmixolt spárgaleves alap
- Hozzákevered a tejszínt és a fűszereket.
Fűszerek és tejszín hozzáadása
Összekeverve
- Összekevered, a húslevessel vagy a spárga főzővizével felengeded, ha szükséges, megsózod, vagy ételízesítővel ízesíted. Mivel nincs benne liszt, nem szükséges felforralni.
Spárgaleves készen
Elkészítési idő:
- Előkészítő műveletek: 20 perc
- Főzés: 10 perc
- Turmixolás és befejező műveletek: 15 perc
Összesen: 45 perc (ebből munka: 35 perc).
Tálalás
A forró levest kitálalod, a pirított kenyérkockákat, a maradék vágott petrezselymet és a spárgafejeket a tetejére teszed.
Spárgaleves tálalva
A recept ötletadói: Rotraud Degner és Pete Eising
A spárgáról itt olvashatsz:
Még többet itt:
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Kedves Zsuzsa ! Szeretnék főzni sima spárga levest, de nem turmixolva, mint pld. a zöldbableves. Ha megtennéd és elküldenéd ennek a receptjét megköszönném. helló Gyuri.
Kedves Gyuri!
Én még nem készítettem így spárga levest, de jó ötletet adtál. Sajnos, mostanában nem tudom megfőzni, de leírom, hogyan készíteném.
A spárgák aljáról eltávolítod a fás részt (töréssel, hogy roppanjon. A szálakat feldarabolod, a fejeket külön teszed. Az alsó részeket felteszed főni (húslevesben, hús alaplében, vagy vízben házi készítésű ételízesítővel), mintha zöldbablevest készítenél (a spárga sokkal hamarabb puha lesz). Vigyázz, ne főzd túl, gondolj arra, hogy a sűrítés közben is a forró lében lesz és tovább fog főni. Utána berántod vagy behabarod tejföllel vagy tejszínnel. Beledobod a fejeket, felforralod és kész. Fehér borssal, sóval, esetleg nagyon kevés szerecsendióval ízesítheted már főzés közben.
Remélem, kb. 2 hét múlva felkerül a bejegyzések közé is.