Sárgaborsó leves: a gyakran használt és kedvelt bab és lencse mögött kissé elhanyagolt, méltánytalanul. Megfelelő ízesítéssel finom ételek, például leves készíthető belőle.

Sárgaborsó leves tálalva

Sárgaborsó leves tálalva

Sárgaborsó leves recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg sárgaborsó
  • 1 fej hagyma
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 40 dkg sárgaborsó
  • 1 fej hagyma
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt, zsír vagy olaj, őrölt fekete bors, hús vagy füstölthús alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, piros édes fűszerpaprika

Előkészítés

  • A sárgaborsót főzés előtt legalább 2 órával beáztatod.

    Sárgaborsó beáztatva

    Sárgaborsó beáztatva

  • A hagymát felaprítod.
  • A szalonnát keskeny csíkokra vágod.

Sárgaborsó leves készítése

  1. A beáztatott sárgaborsót leöblíted és egy nagyjából 3 literes fazékba vagy lábasba teszed.
  2. Ráöntesz annyi vizet (füstölt hús levét vagy alaplét), hogy ellepje és elkezded főzni.

    Főzés

    Főzés

  3. Az elpárolgott folyadékot vízzel folyamatosan pótold. Amíg a borsó fő, további munkákat tudsz elvégezni.
  4. A szalonnacsíkokból a zsírt egy serpenyőben vagy még inkább egy kisebb lábasban kiolvasztod. (Ha serpenyőben olvasztod ki, mint ahogy én is, sajnos, a zsírt át kell önteni egy kisebb lábasba, mivel a rántás felengedéséhez elég sok víz kell, és lehet, hogy nem fér el a serpenyőben.)

    Húsos szalonna pirítása

    Húsos szalonna pirítása

  5. A szalonnacsíkokat kiszeded és félreteszed.
  6. A kiolvadt zsírban – most már egy kisebb lábasban – elkevered a 2 teáskanál lisztet. (Ha kevés lenne a zsír, pótolj hozzá.)
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

  7. Hozzáteszed a felaprított hagymát, kissé pirítod a liszttel együtt, majd leveszed a tűzhelyről belekeversz még egy kiskanálnyi piros fűszerpaprikát.

    Rántás 3

    Rántás 3

  8. 3 dl hideg vízzel felengeded, majd a megpuhult sárgaborsóhoz öntöd és összekevered.
    Rántás 4

    Rántás 4

    Leves berántva

    Leves berántva

  9. 1 liter vízzel felhígítod. Megkóstolod. Ha szükségesnek látod, beleteszel 1 – 2 kanálnyi ételízesítőt ügyelve arra, hogy sótartalma is lehet.
  10. Beleteszel még 1 kávéskanál őrölt fekete borsot.
  11. Felforralod és ezzel a leves elkészült.

    Sárgaborsó leves készen

    Sárgaborsó leves készen

Elkészítési idő (az áztatási idő nélkül):

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Sárgaborsó főzése, berántása: 35 perc

Összesen: 45 perc

Sárgaborsó leves tálalása

A levest tányérokba mered. Tetejére teszed a kisütött szalonna-darabokat. Vágott petrezselyemmel megszórod.Sárgaborsó leves

 

A sárgaborsó főzelék is nagyon finom.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa