Sárgaborsó leves: a gyakran használt és kedvelt bab és lencse mögött kissé elhanyagolt, méltánytalanul. Megfelelő ízesítéssel finom ételek, például leves készíthető belőle.
Sárgaborsó leves recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg sárgaborsó
- 1 fej hagyma
- 10 dkg húsos szalonna
- 2 teáskanál liszt
- 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 40 dkg sárgaborsó
- 1 fej hagyma
- 10 dkg húsos szalonna
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, zsír vagy olaj, őrölt fekete bors, hús vagy füstölthús alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, piros édes fűszerpaprika
Előkészítés
- A sárgaborsót főzés előtt legalább 2 órával beáztatod.
- A hagymát felaprítod.
- A szalonnát keskeny csíkokra vágod.
Sárgaborsó leves készítése
- A beáztatott sárgaborsót leöblíted és egy nagyjából 3 literes fazékba vagy lábasba teszed.
- Ráöntesz annyi vizet (füstölt hús levét vagy alaplét), hogy ellepje és elkezded főzni.
- Az elpárolgott folyadékot vízzel folyamatosan pótold. Amíg a borsó fő, további munkákat tudsz elvégezni.
- A szalonnacsíkokból a zsírt egy serpenyőben vagy még inkább egy kisebb lábasban kiolvasztod. (Ha serpenyőben olvasztod ki, mint ahogy én is, sajnos, a zsírt át kell önteni egy kisebb lábasba, mivel a rántás felengedéséhez elég sok víz kell, és lehet, hogy nem fér el a serpenyőben.)
- A szalonnacsíkokat kiszeded és félreteszed.
- A kiolvadt zsírban – most már egy kisebb lábasban – elkevered a 2 teáskanál lisztet. (Ha kevés lenne a zsír, pótolj hozzá.)
- Hozzáteszed a felaprított hagymát, kissé pirítod a liszttel együtt, majd leveszed a tűzhelyről belekeversz még egy kiskanálnyi piros fűszerpaprikát.
- 3 dl hideg vízzel felengeded, majd a megpuhult sárgaborsóhoz öntöd és összekevered.
- 1 liter vízzel felhígítod. Megkóstolod. Ha szükségesnek látod, beleteszel 1 – 2 kanálnyi ételízesítőt ügyelve arra, hogy sótartalma is lehet.
- Beleteszel még 1 kávéskanál őrölt fekete borsot.
- Felforralod és ezzel a leves elkészült.
Elkészítési idő (az áztatási idő nélkül):
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Sárgaborsó főzése, berántása: 35 perc
Összesen: 45 perc
Sárgaborsó leves tálalása
A levest tányérokba mered. Tetejére teszed a kisütött szalonna-darabokat. Vágott petrezselyemmel megszórod.
A sárgaborsó főzelék is nagyon finom.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások