Pulykanyak leves: az egyik legjobb és legtisztább húsleves készíthető pulykanyakból a szokásos zöldségekkel és még a pénztárcádat sem terheli túlságosan.
Pulykanyak leves recept
Elkészítési idő: 200 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 80 dkg feldarabolt pulykanyak (a házi pulykáról itt olvashatsz)
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db fehér húsú zöldpaprika
- 1/4 db zellergumó
- 2 szál zeller zöld
- 1 levél kelkáposzta
- 1 db csípős paprika (ha nem szeretitek az enyhén csípőset, ne tedd bele)
- néhány szál petrezselyemzöld
- kis darab gyömbér
- 10 – 15 szem fekete szemes bors
- 1 + 1 kávéskanál só
- másfél liter víz
- levesbetét: 15 dkg szárított cérnametélt vagy más levestészta
Bevásárlólista
- 80 dkg feldarabolt pulykanyak
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db fehér húsú zöldpaprika
- 1/2 db zellergumó zölddel
- 1 levél kelkáposzta
- 1 db csípős paprika (nem kötelező)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- kis darab gyömbér
- 15 dkg szárított levestészta
Emlékeztető: fekete szemes bors, só
Megjegyzések:
- Ha a zöldségekből valami kimarad, nem nagy baj. Ha nincs minden otthon, ne szaladgálj külön utána. Ami feltétlenül kell a levesbe az a répafélék, a zeller a só és szemes bors (ezek általában minden háztartásban vannak otthon).
- Több hozzávalóból (és vízből) készítve a maradék kiváló leves- vagy főzelék főző vagy felengedő leve lehet.
Előkészítés
- A pulykanyakat megmosod. (Jó, ha darabokban vásárolod, mert elég nehéz feldarabolni.)
- A zöldségeket megtisztítod, leöblíted és feldarabolod. A hagymának csak a küldő leveleit szedd le (jó levesszínező a héja).
A pulykanyak leves elkészítése
Más húslevesekhez hasonló módon történik.
- A pulykanyakat felteszed főni. Lassan melegíted, nem szabad erősen forrnia, mert bezavarosodik.
- Ha forrásig melegítés után nagyon sok üledék van benne, az első vizet leöntöd, a húst leöblíted, a lábast kimosod és újra kezded a melegítést friss vízben.
- Egy óra lassú, gyöngyöző forralás után ízlés szerint megsózod.
- Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáteszed a zöldségeket.
- Tovább főzöd addig, amíg minden megpuhul. Ha szükséges, pótold a vizet.
- Közben – a főzés vége felé kifőzöd a levestésztát 2 liter forrásban levő vízben. A főzési időt a tészta tasakján megtalálod. Amikor a tészta kész, szedd ki egy külön tálba és tálalásig időnként villával kicsit keverd át, hogy ne ragadjon össze. Azt is megteheted, hogy lábasba szeded ki, és kevés húslevest mersz rá.
- Amikor minden megpuhult, kiszeded egy tányérra vagy tálba a húst és a zöldségeket.
- A könnyebb fogyaszthatóság érdekében a húst szedd le a csontokról és tedd vissza a levesbe. (A zöldségeket és a tésztát jobb, ha külön tálalod, mert a sárgarépa kissé édessé teheti a levest, a tészta pedig elázhat.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Hús főzése: 180 perc (közben a zöldségek előkészíthetők és a tészta megfőzhető). A hús minőségétől függően lehet több vagy kevesebb.
Összesen: 200 perc
Tálalás
Asztalra teheted tálban, külön a tésztát és a zöldségeket, hogy mindenki kedvére szedhessen belőle, de az adagokat te is elkészítheted tányérokban. Díszítheted 1 – 1 szál petrezselyemmel.
Húsleves készítését más húsokból itt találsz:
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások