Pulykanyak leves: az egyik legjobb és legtisztább húsleves készíthető pulykanyakból a szokásos zöldségekkel és még a pénztárcádat sem terheli túlságosan.

Pulykanyak leves 1

Pulykanyak leves recept

Elkészítési idő: 200 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg feldarabolt pulykanyak (a házi pulykáról itt olvashatsz)

    Pulykanyak darabok

    Pulykanyak darabok

  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db fehér húsú zöldpaprika
  • 1/4 db zellergumó
  • 2 szál zeller zöld
  • 1 levél kelkáposzta
  • 1 db csípős paprika (ha nem szeretitek az enyhén csípőset, ne tedd bele)
  • néhány szál petrezselyemzöld
  • kis darab gyömbér
  • 10 – 15 szem fekete szemes bors
  • 1 + 1 kávéskanál só
  • másfél liter víz
  • levesbetét: 15 dkg szárított cérnametélt vagy más levestészta

Bevásárlólista

  • 80 dkg feldarabolt pulykanyak
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db fehér húsú zöldpaprika
  • 1/2 db zellergumó zölddel
  • 1 levél kelkáposzta
  • 1 db csípős paprika (nem kötelező)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • kis darab gyömbér
  • 15 dkg szárított levestészta

Emlékeztető: fekete szemes bors, só

Megjegyzések:

  • Ha a zöldségekből valami kimarad, nem nagy baj. Ha nincs minden otthon, ne szaladgálj külön utána. Ami feltétlenül kell a levesbe az a répafélék, a zeller a só és szemes bors (ezek általában minden háztartásban vannak otthon).
  • Több hozzávalóból (és vízből) készítve a maradék kiváló leves- vagy főzelék főző vagy felengedő leve lehet.

Előkészítés

  • A pulykanyakat megmosod. (Jó, ha darabokban vásárolod, mert elég nehéz feldarabolni.)
  • A zöldségeket megtisztítod, leöblíted és feldarabolod. A hagymának csak a küldő leveleit szedd le (jó levesszínező a héja).

    Zöldségek

    Zöldségek

A pulykanyak leves elkészítése

Más húslevesekhez hasonló módon történik.

  1. A pulykanyakat felteszed főni. Lassan melegíted, nem szabad erősen forrnia, mert bezavarosodik.

    Főzés 1

    Főzés 1

  2. Ha forrásig melegítés után nagyon sok üledék van benne, az első vizet leöntöd, a húst leöblíted, a lábast kimosod és újra kezded a melegítést friss vízben.
  3. Egy óra lassú, gyöngyöző forralás után ízlés szerint megsózod.

    Főzés 2

    Főzés 2

  4. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáteszed a zöldségeket.

    Főzés zöldségekkel 1

    Főzés zöldségekkel 1

  5. Tovább főzöd addig, amíg minden megpuhul. Ha szükséges, pótold a vizet.

    Főzés zöldségekkel 2

    Főzés zöldségekkel 2

  6. Közben – a főzés vége felé kifőzöd a levestésztát 2 liter forrásban levő vízben. A főzési időt a tészta tasakján megtalálod. Amikor a tészta kész, szedd ki egy külön tálba és tálalásig időnként villával kicsit keverd át, hogy ne ragadjon össze. Azt is megteheted, hogy lábasba szeded ki, és kevés húslevest mersz rá.
  7. Amikor minden megpuhult, kiszeded egy tányérra vagy tálba a húst és a zöldségeket.

    Főtt hús és zöldségek kiszedve

    Főtt hús és zöldségek kiszedve

  8. A könnyebb fogyaszthatóság érdekében a húst szedd le a csontokról és tedd vissza a levesbe. (A zöldségeket és a tésztát jobb, ha külön tálalod, mert a sárgarépa kissé édessé teheti a levest, a tészta pedig elázhat.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Hús főzése: 180 perc (közben a zöldségek előkészíthetők és a tészta megfőzhető). A hús minőségétől függően lehet több vagy kevesebb.

Összesen: 200 perc

Tálalás

Asztalra teheted tálban, külön a tésztát és a zöldségeket, hogy mindenki kedvére szedhessen belőle, de az adagokat te is elkészítheted tányérokban. Díszítheted 1 – 1 szál petrezselyemmel.

Pulykanyak leves tálalva 2

Pulykanyak leves tálalva 2

 

Húsleves készítését más húsokból itt találsz:

Újházi tyúkleves

Csirkehús leves

Sertéshús leves (orjaleves)

Marhahús leves

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.