Palócleves bográcsban: a híres levest, amelyet Gundel János készített Mikszáth Kálmán tiszteletére, bográcsban is el lehet készíteni. Próbáld ki!
Palócleves bográcsban – recept
Elkészítési idő: 120 perc
Palócleves bográcsban – hozzávalók
6 személyre
- 1 kg sertés comb vagy lapocka
- 1 kg sárgahüvelyű zöldbab
- 1 kg krumpli
- 2 fej hagyma
- 2 evőkanál zsír
- 2 evőkanál édes piros fűszerpaprika
- 2 teáskanál liszt
- 1 közepes pohár tejföl
- 1 csokor kapor
Bevásárlólista
- 1 kg sertés comb vagy lapocka
- 1 kg zöldbab
- 1 kg krumpli
- 2 fej hagyma
- 1 közepes pohár tejföl
- 1 csokor kapor
Emlékeztető: zsír, liszt, piros édes fűszerpaprika
Megjegyzés:
Az eredeti leves nem disznóhúsól, hanem birkahúsból készült. A receptek nagy része viszont már disznóhúst tartalmaz. Ennek oka, hogy a birkahúst sokan nem kedvelik, mert gyakran faggyú ízű lesz (a nem megfelelő tisztítás miatt) és beszerezni is nehezebb.
Előkészítés
- A hagymát felaprítod.
- A zöldbab két végét levágod, ha szálkás a baba a levágott végekkel a szálkát is lehúzod. Ezt követően két centis darabokra feldarabolod.
- A húst nagyjából 2 x 2 cm-es kockákra vágod.
- A krumplit is kockákra vágod.
- A kaprot felaprítod.
Palóc leves bográcsban – elkészítés
Nem bonyolultabb elkészíteni, mint egy bográcsgulyást.
- A zsírt a bográcsban felolvasztod.
- Ráteszed az apróra vágott hagymát és üvegesre párolod.
- Ráteszed a húst, keverés közben átpirítod, egy idő után a hús kivilágosodik.
- Fedő alatt puhára párolod. Ha szükséges, kevés vizet önthetsz rá, mert bográcsban könnyen leéghet a hús, főleg, ha erős tűz van alatta.
- Közben a zöldbabot a tűzhelyen puhára főzöd. (Részletekben dobod 1 liter forrásban levő vízbe – a vizet ne sózd meg.)
- A krumplira annyi hideg vizet töltesz, hogy ellepje. A vizet sózd meg 1 kiskanál sóval és főzd puhára.
- Amikor a hús már puha, ráteszel 2 evőkanál piros fűszerpaprikát.
- Hozzáadod a puhára főzött zöldbabot és a krumplit a főzőlevével együtt.
- Összeforralod. Ha szükséges, még vízzel felhígítod.
Közben elkészíted a habarást a 2 teáskanál lisztből és a tejföl feléből. Részletekben felhígítod a leves forró főzőlevével. A leveshez öntöd. Összeforralod. Ezzel a leves elkészült. Tetejét megszórod a felaprított kaporral.
Elkészítési idő:
- Előkészítési idő: 15 perc
- Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Összesen: 2 óra
Palóc leves bográcsban – tálalás
A levest tányérokba mered. Tejfölt és friss kenyeret kínálsz hozzá.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások