Palócleves bográcsban: a híres levest, amelyet Gundel János készített Mikszáth Kálmán tiszteletére, bográcsban is el lehet készíteni. Próbáld ki!

Palóceves bográcsban készítve

Palócleves bográcsban – recept

Elkészítési idő: 120 perc

Palócleves bográcsban – hozzávalók

6 személyre

  • 1 kg sertés comb vagy lapocka
  • 1 kg sárgahüvelyű zöldbab
  • 1 kg krumpli
  • 2 fej hagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál édes piros fűszerpaprika
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 közepes pohár tejföl
  • 1 csokor kapor

Bevásárlólista

  • 1 kg sertés comb vagy lapocka
  • 1 kg zöldbab
  • 1 kg krumpli
  • 2 fej hagyma
  • 1 közepes pohár tejföl
  • 1 csokor kapor

Emlékeztető: zsír, liszt, piros édes fűszerpaprika

Megjegyzés:

Az eredeti leves nem disznóhúsól, hanem birkahúsból készült. A receptek nagy része viszont már disznóhúst tartalmaz. Ennek oka, hogy a birkahúst sokan nem kedvelik, mert gyakran faggyú ízű lesz (a nem megfelelő tisztítás miatt) és beszerezni is nehezebb.

Előkészítés

  • A hagymát felaprítod.
  • A zöldbab két végét levágod, ha szálkás a baba a levágott végekkel a szálkát is lehúzod. Ezt követően két centis darabokra feldarabolod.

    Zöldbab

    Zöldbab

  • A húst nagyjából 2 x 2 cm-es kockákra vágod.

    Hús kockákra vágva

    Hús kockákra vágva

  • A krumplit is kockákra vágod.

    Krumpli kockákra vágva

    Krumpli kockákra vágva

  • A kaprot felaprítod.

Palóc leves  bográcsban – elkészítés

Nem bonyolultabb elkészíteni, mint egy bográcsgulyást.

  1. A zsírt a bográcsban felolvasztod.
  2. Ráteszed az apróra vágott hagymát és üvegesre párolod.

    Hagyma párolás

    Hagyma párolás

  3. Ráteszed a húst, keverés közben átpirítod, egy idő után a hús kivilágosodik.

    Hús párolása

    Hús párolása

  4. Fedő alatt puhára párolod. Ha szükséges, kevés vizet önthetsz rá, mert bográcsban könnyen leéghet a hús, főleg, ha erős tűz van alatta.
  5. Közben a zöldbabot a tűzhelyen puhára főzöd. (Részletekben dobod 1 liter forrásban levő vízbe – a vizet ne sózd meg.)
  6. A krumplira annyi hideg vizet töltesz, hogy ellepje. A vizet sózd  meg 1 kiskanál sóval és főzd puhára.
  7. Amikor a hús már puha, ráteszel 2 evőkanál piros fűszerpaprikát.
  8. Hozzáadod a puhára főzött zöldbabot és a krumplit a főzőlevével együtt.

    Palóceves bográcsban főzés

    Palóceves bográcsban főzés

  9. Összeforralod. Ha szükséges, még vízzel felhígítod.

Közben elkészíted a habarást a 2 teáskanál lisztből és a tejföl feléből. Részletekben felhígítod a leves forró főzőlevével. A leveshez öntöd. Összeforralod. Ezzel a leves elkészült. Tetejét megszórod a felaprított kaporral.

Palóceves bográcsban készen

Palóceves bográcsban készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítési idő: 15 perc
  • Elkészítési idő: 1 óra 45 perc

Összesen: 2 óra

Palóc leves bográcsban – tálalás

A levest tányérokba mered. Tejfölt és friss kenyeret kínálsz hozzá.

Palócleves tálalva

Palócleves tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa