A medvehagyma leves azóta jött divatba, mióta a medvehagyma reneszánszát éli. Kellemes, fokhagymás aromája különlegessé és finommá teszi.
Medvehagyma leves elkészítése
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 személyre:
- 2 csomag medvehagyma (így kapható a piacokon)
- 2 db közepes burgonya
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 2 – 4 gerezd fokhagyma (ha megelégszel a medvehagyma fokhagymás aromájával, ki is hagyhatod)
- 1 evőkanál zsír
- 2 dl főzőtejszín
- 1 liter húslé, húsleves
- 2 közepes szelet fehér kenyér
- só, bors
- pár szál metélőhagyma (nem feltétlenül szükséges).
Bevásárlólista
- 2 csomag medvehagyma (így kapható a piacokon)
- 2 db közepes burgonya
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 200 ml főzőtejszín 20 %-s
Emlékeztető: fokhagyma, zsír vagy olaj, húsleves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, fehér kenyér só, bors pár szál metélőhagyma (feltételes)
Előkészítés:
- A medvehagyma levelekről levágod a szárakat.
- Megmosod a leveleket és felaprítod késsel vagy géppel.
- A burgonyát meghámozod, felvágod darabokra és kevés vízben felteszed főni.
- A hagymát felvágod apróra.
- A fokhagymát felvágod, sóval szétdörzsölöd vagy fokhagymaprésben szétzúzod.
- A kenyeret megpirítod és kockákra vágod. Ha nincs pirítód, vágd fel kockákra, és kevés zsíron pirítsd meg egy lábosban.
Medvehagyma leves készítése:
- A hagymát a zsíron megpárolod, kicsit (világos színűre) lepirítod. Az utolsó fél percben hozzáadod a fokhagymát.
- Rádobod a medvehagymát, kevés vizet teszel alája és tovább párolod, míg összeesik.
- Leveszed a tűzhelyről, kevés vizet adsz hozzá és mixerrel péppé töröd.
- A megfőtt burgonyát feldarabolod, a péphez adod, tovább mixeled addig, míg homogén lesz.
- Szükség szerint megsózod és borsozod, majd felengeded a húslevessel. Ha szükséges, hozzá teszed a burgonya főzővizét is.
- Összeforralod, utána belekevered a tejszínt és kész a medvehagyma leves.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 25 perc
- Hagyma és medvehagyma párolása: 15 perc
- Pépesítés: 5 perc
- Felengedés, felforralás: 5 perc
Összesen: 50 perc
Medvehagyma leves tálalása
Még forrón tányérokba mered és tetejére szórsz a pirított kenyérkockákból. A metélőhagyma szálakat – ha van – a tetejére tűzheted, vagy apróra vágva rászórhatod.
Érdekelhet még:
Medvehagyma leves képek: saját felvételek
Te milyen medvehagymás ételeket ismersz? Kérlek, ha van jó recepted, oszd meg velünk!
Kipróbáltam,nagyon finom, ajánlom másoknak is.
Most készítettem el, isteni finom, nagyon szépen köszönöm. Akinek csak lehet ajánlani fogom.
A vöröshagyma mikor kell? Kell egyáltalán?
Kedves Éva!
Az elkészítés első sorában találod:
A hagymát párold meg a zsíron….
Igaz, csak hagymát írtam, de ezen mindig vöröshagymát szoktunk érten.