Korhelyleves: savanykás, jóízű savanyú káposzta leves. Szilveszterkor szinte kötelező, de minden nagy eszem-iszom után jót tesz  a gyomornak.

Korhely leves 1

Korhelyleves recept

Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 20 perc)

Hozzávalók

(4 személyre)

  • 0,5 kg savanyú káposzta (ha nagyon savanyú, ki kell mosni)
  • 1 liter füstölt hús főzőlé
  • 2 pár debreceni
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma (szálasra vágva)
  • fűszerek: piros paprika (lehet csípős), babérlevél, fokhagyma, szemes bors, köménymag (ízlés szerint), só nem biztos, hogy kell
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem (elmaradhat)

Bevásárlólista

  • 0,5 kg savanyú káposzta
  • 2 pár debreceni
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír vagy olaj, piros paprika (lehet csípős), babérlevél, fokhagyma, szemes bors, köménymag, só, 1 liter füstölt hús főzőlé (karácsonyról maradhatott)

Megjegyzések:

  • Ha nincs füstölt hús főzőlé, az sem baj. Használj kicsit több fűszert.
  • Ha buli utánra, 6-12 személyre készítenéd, szükséged lesz egy nagy 10 literes fazékra.

Előkészítés

  • A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú, átmosod.
  • A füstölt hús főzőlevét megkóstolod. Ha nagyon sós, felhígítod.

Korhelyleves készítése

  • A savanyú káposztát egy fazékban befűszerezed, felöntöd a füstölt hús levével, beleteszed a fűszereket és elkezded főzni.
Leves alap

Leves alap fűszerekkel

  • Amikor a káposzta megpuhult, elkészíted a paprikás rántást. A rántás elkészítésének módját most képekben mutatom meg.
Rántás készítés 1

Rántás készítés 1: zsír felolvasztása

Rántás készítés 1

Rántás készítés 2: liszt pirítása

Rántás készítés 2

Rántás készítés 3: piros paprika hozzáadása

Rántás készítés 4

Rántás készítés 4: piros paprika elkeverése

Rántás készítés 4

Rántás készítés 5: felhígítás vízzel

  • A felhígított rántást a leveshez öntöd.

    Berántva paprikás rántással

    Berántva paprikás rántással

  • Beleteszed a karikára vágott debrecenit, összekevered és felforralod.
  • Ezzel a leves el is készült

    Leves készen

    Leves készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő műveletek: 10 perc
  • Főzés: 60 perc
  • Leves berántása, felforralása: 10 perc

Összesen: 80 perc (ebből munka: 20 perc)

Korhelyleves tálalása

Tálalhatod tejföl nélkül, tejföllel, petrezselyem nélkül, petrezselyemmel.

Korhely leves tálalva 1

Korhelyleves tálalva tejföl nélkül

Korhely leves tálalva 2

Korhelyleves tálalva tejföllel

 

Érdekelhet még a töltött káposzta savanyú káposztából.

 

Korhely leves képek: saját készítésű étel saját felvételei.