Karfiolleves: készítheted egész évben, más zöldségekkel vagy anélkül, rántva, habarva vagy saját anyagával súrítve, mindenhogy finom.
Karfiolleves recept
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 személyre
A leveshez:
- 1 közepes fej karfiol
- 1 szál nagyobb sárgarépa
- 1 szál kisebb fehérrépa
- kis darab zeller
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál sertés- vagy baromfizsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 liter húsleves, hús alaplé vagy víz és 2 kiskanál glutamátmentes ételízesítő
- só
A levesbetéthez
- 1 tojás
- 10 dkg liszt
- só
Bevásárlólista
- 1 közepes fej karfiol
- 1 szál nagyobb sárgarépa
- 1 szál kisebb fehérrépa
- 1 db zeller
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db tojás
Emlékeztető: sertés- vagy baromfizsír, liszt, só, húsleves vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő
Előkészítés
- A karfiol külső zöld leveleit leszeded és kisebb rózsákra vágod. (A fás szárrészeket ne használd fel.) Megmosod.
- A sárgarépát, fehérrépát, zellert megtisztítod, kis kockákra vágod.
- A petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.
Karfiolleves elkészítése
- A zsírt egy nagyobb fazékban felolvasztod.
- Ráteszed a kockára vágott zöldségeket és kissé megpirítod. Ekkor a sárgarépa a zsírt szép sárgára színezi, és a levesnek is szebb lesz majs a színe.
Zöldségek pirítása
- Megszórod a liszttel, összekevered.
Lisztszórás
Liszt elkeverése
- Felöntöd a húslevessel vagy a vízzel. Ez utóbbi esetben most tedd hozzá az ételízesítőt is.
Felengedés
- Beleteszed a karfiolt, felforralod és főzöd 15 – 20 percig.
Főzés 1
Főzés 2
- Közben elkészíted a nokedli tésztát. Egy kisebb edényben, pl. bögrében 1 db felütött tojáshoz annyi lisztet adsz, hogy még jól keverhető legyen. Megsózod 2 csipetnyi sóval.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, nokedli szaggatóval beleszaggatod a nokedlikat a levesbe. Amikor feljöttek a leves tetejére, beleszórod az apróra vágott petrezselymet is és el is készült a leves.
Levesbetéttel
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Zöldségek pirítása: 10 perc
- Főzés: 20 perc
- Nokedli belefőzése: 5 perc
Összesen: 50 perc
Megjegyzések:
- Karfiollevest készíthetsz más módszerekkel is: sűrítheted a levest rántással (paprikásan vagy petrezselymesen), habarással (tejföllel vagy akár tejszínnel), saját anyagával vagy akár krumplival is. Amit itt találtál, az egy megoldás a sok közül.
- Levesbetétként alkalmas lehet: húsgombóc, májgombóc, vagy a szokásos levestészták valamelyike. Ez esetben természetesen figyelembe kell venned a levesbetét főzési idejét, és ennek megfelelően kell meghatároznod, hogy mikor teszed a levesbe.
- karfiol krémleves receptet itt találsz.
Tálalás
A levest tányérokra szeded, petrezselyemszállal díszíted.
Karfiolleves tálalva 1
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások