Kacsaleves: kacsa far-hátból, szárnyakból, nyakból, aprólékokból vagy ezek közül a kacsa valamelyik nem értékes részéből készült leves.
Elkészítési idő: 170 perc
Kacsaleves recept
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 2 db far-hát
- 4 db szárny
- 1 db nyak
Kacsa nyak és far-hát
- 3 szál fehérrépa
- 2 szál sárgarépa
- 1/6 db zellergumó
- 15 db szemes fekete bors
- 2 db zeller zöld
- só
- 2 liter víz
- 20 dkg kész levestészta
- Szükséged lesz még egy jó nagy, kb. 6 literes lábasra vagy fazékra.
Bevásárlólista
- 2 db kacsa far-hát
- 4 db kacsaszárny
- 1 db kacsanyak
- 3 szál fehérrépa
- 2 szál sárgarépa
- 1 db zellergumó zölddel
- 20 dkg levestészta
Emlékeztető: szemes bors
Előkészítés
- A kacsadarabokat megtisztítod, megmosod, szükség esetén darabokra vágod (pl. a far-hátat 2 darabba).
- Ha zsíros bőrdarabok vannak rajta, azokat levágod és a kacsazsírt kisütöd belőle. Ha elég ropogós lesz a pörc, akár meg is lehet enni, mint töpörtyűt.
- A zöldségeket megmosod, a hosszabb szálakat több darabba, a vastagabb darabokat több részre felvágod.
Nyers zöldségek feldarabolva
- A zellerszárakat megmosod.
Kacsaleves elkészítése
- A húsdarabokat egy lábasban vagy fazékban vízben felteszed főni – nagyon alacsony hőmérsékleten, hogy a húsból az értékes anyagokból minél több kioldódjon a levesbe.
Főzés 1
- A lassú főzésnél keletkező habot a lé tetejéről szedd le.
- Vigyázz, hogy a lé csak nagyon lassú gyöngyözéssel forrjon, különben a leves bezavarosodik.
- Kb. 1 óra után sózd meg a főzőlét.
Főzés 2
- Amikor a hús már majdnem puha, tedd bele a szemes borsot és az előkészített zöldségeket.
Főzés zöldségekkel
- Főzd tovább addig, amíg minden puha lesz. Amikor minden megpuhult, a húsleves elkészült. Ha szükséges, pótold a vizet.
- Szűrd le a levest.
- A zöldségeket tedd külön edénybe, mert ha levesben maradnak, a leves zöldség-ízű lehet (különösen a sárgarépával kell vigyázni, mert ha órákig a levesben marad, akár édeskés is lehet tőle a leves).
Zöldségek
- A kacsahús darabokat is tedd a zöldségek mellé, lehet, hogy valaki szívesen megeszi a levesben főtt húsdarabokat.
Megjegyzés:
- A sózással azért kell várni, hogy a húsból minél több értékes anyag oldódjon ki a levesbe. (Ezt most bővebben nem szeretném megmagyarázni.)
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc (a zöldségeket a leves főzése közben is megtisztíthatod)
- Főzés: 150 perc
- Szűrés: 5 perc
Összesen: 170 perc (ebből munka: 25 perc)
Tálalás
- A levest tányérokba szeded. A húst, zöldséget külön tálban kínáld a leveshez, hogy mindenki kedvére szedjen belőle.
- A főzé vége felé főzd ki alevestésztát. Külön kínáld a leveshez.
- Csípős paprikát is készíts a leveshez, mert sokan csípősen szeretik.
Kacsaleves tálalva 1
A húslevesről több információt itt olvashatsz.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások