Jókai bableves: igen, a híres íróról elnevezve. A leggazdagabb, legfinomabb bableves, amit csak el tudsz képzelni. Egytálételnek is kiváló, ezért második fogást nem tanácsos utána készíteni.
Jókai bableves recept
Elkészítési idő: 260 perc (ebből a munka a csipetke készítéssel együtt: 60 perc)
Hozzávalók
6 személyre
- 1 db hátsó füstölt sertéscsülök
A csülök főzéséhez:
- 1 db közepes vöröshagyma
- 4 db babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 15 db szemes bors
- só (feltételesen, mert a füstölt csülök elég sós is lehet)
További hozzávalók:
- 0,5 kg tarkabab
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1/4 közepes zellergumó
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 szál zeller zöld (vagy a petrezselyem szára)
- csipetke 1 tojásból, vagy 15 dkg készen vásárolt
- só (feltételesen, mert a füstölt csülök főzőleve is elég sós is lehet)
- 2 dl tejföl a tálaláshoz
A rántáshoz:
- 1 evőkanál zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
Bevásárlólista
- 1 db hátsó sertéscsülök
- 1 db közepes vöröshagyma
- 0,5 kg tarkabab
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1/2 közepes zellergumó zölddel
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 25 dkg csipetke (fele kell csak)
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: babérlevél, fokhagyma, fekete szemes bors, só, zsír, liszt, piros édes fűszerpaprika
Előkészítés
- A babot a főzés előtti estén mosd át (ha szükséges, válogasd) és áztasd be.
- A csülköt a főzés előtt mosd le és szükség szerint tisztítsd is meg.
Jókai bableves elkészítése
- Tedd fel a csülköt főni annyi vízben, amennyi ellepi. Ha szükséges, vágd ketté.
- Lassan melegítsd fel (nagyjából 1 óra alatt érje el azt a hőmérsékletet, amelyen lassan gyöngyözve forr.)
- Tedd bele a főzéshez szükséges hozzávalókat.
- Másfél óra után nézd meg, hogy megpuhult-e. A főzési idő változó lehet. Akkor kész a csülök, ha leválik a csontról a húsos rész.
- Emeld ki a csülköt a főzővízből, csontozd ki és tedd félre egy letakarható edényben.
- Kóstold meg a főzővizet. Ha nem elég sós, sózd meg, ha túl sós lenne, akkor fel kell hígítanod. Ha a lé így több lenne 2 liternél, akkor a fölösleget tedd félre a hűtőben és használd fel más levesek, például krumplileves, vagy főzelékek, például babfőzelék készítéséhez.
- Tedd a beáztatott és leöblített babot a főzővízbe és kezd el főzni.
- Közben tisztítsd meg a zöldségeket és vágd karikákra vagy kockákra. Vagdald fel a főtt csülköt kockára (hogy melyik részét teszed bele, az ízlés dolga) és karikázd fel a megmosott debrecenit. A petrezselymet aprítsd fel.
- Készítsd el a csipetkét 1 tojásból és annyi vízből, hogy kemény, csipkedhető tészta legyen belőle. Ha ezt nem szeretnéd, használj kész csipetkét.
- Amikor a bab már majdnem megpuhult, tedd a főzővízbe a zöldségeket, a csipetkét és a zeller zöldet vagy petrezselyemszárat.
- Ha már minden megpuhult, készítsd el a paprikás rántást és tedd a levesbe. [table "33" not found /]
- Tedd a berántott levesbe a debrecenit és a petrezselymet. (Ízlés dolga, hogy a tejfölt belefőzöd-e a levesbe, vagy tálaláskor adod mellé. (Én ez utóbbi változat híve vagyok, mert van, aki nem szereti a tejfölös ételeket.)
- Forrald fel és főzd még 10 percet. Ezzel a leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Csülök főzése (lassú felmelegítéssel és lassú forralással): 180 perc
- Bableves főzési ideje: 60 perc (közben a zöldségeket megtisztíthatod és feldarabolhatod, a csülköt felkockázhatod, a debrecenit felkarikázhatod, a csipetkét is elkészítheted)
- Rántás készítése: 5 perc
- Leves összeforralása a rántással és debrecenivel: 15 perc
Összesen: 260 perc (ebből, ha a csipetkét is te készíted, munka: 60 perc)
Jókai bableves tálalása
A levest tányérokra szeded és tejfölt kínálsz hozzá.
Kiegészítés:
Jókai Mór első felesége: Laborfalvi Róza – a híres színésznő – nemcsak a színpadon tudott nagyokat alkotni, hanem a konyhában is. Egyesek szerint az ő fantáziáját és főző tudományát dicséri ez a leves. Jókai inkább az ételek és elfogyasztásuk színes leírásában jeleskedett (forrás: Szakál László: Híres emberek híres receptjei).
A leves történetéről bővebben is olvashatsz.
A Jókai bableves receptjének alapját a Gundel Károly: Kis magyar szakácskönyvében leírt változat képezi. A hozzávalókat a praktikumnak megfelelően változtattam meg, az elkészítés módját pedig tapasztalataim alapján írtam le. A leírás nagyon hasonló a csülkös bableveséhez debreceni hozzáadásával kiegészítve.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások