Hagymaleves: a franciák kedven eledeleként vált híressé. Meglepően jó ízű, kevés alapanyagból, gyorsan elkészül. Itt egy jól bevált receptet találsz.
Hagymaleves
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 nagy vagy 3 kisebb fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma (nem feltétlenül szükséges)
- 1 evőkanál sertés, liba- vagy kacsazsír
- 1 evőkanál liszt
- 1,2 – 1,3 liter húsleves (vagy hús alaplé)
- 1 dl tejszín vagy tejföl
- 4 szelet vékonyra vágott pirított kenyér
- 5 dkg reszelni való sajt
- Petrezselyem (friss, mélyhűtött vagy szárított)
Bevásárlólista
- 2 nagy vagy 3 kisebb fej hagyma
- 200 ml főzőtejszín
- 5 dkg reszelhető sajt
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, zsír vagy olaj, liszt, hús alaplé, kenyér
Előkészítés
- A hagymákat megtisztítod, megmosod és apróra vagy karikára vágod. Ha nincs fokhagymaprésed, a fokhagymákat is felvágod, kevés sót teszel rá és egy kés lapjával péppé nyomkodod.
- A sajtot megreszeled.
- A kenyereket megpirítod és kockákra vágod (ez sokkal egyszerűbb, mint kenyérkockákat pirítani). Ettem már olyan változatot is, amelyben a pirított kenyér szeletben volt a levesbe téve.
Hagymaleves készítése
- A zsírt felolvasztod.
- A hagymát a zsíron megdinszteled (üvegesre). Ne pirítsd le, mert barna hagyma-darabok fognak úszkálni a levesen.
- Hozzáadod a fokhagymapépet, megszórod liszttel és felöntöd a húsleves harmadrészével.
- Botmixerrel pépesíted.
- Hozzáadod a húsleves többi részét, a tejszínt vagy tejfölt (ez utóbbit először hígítsd fel egy bögrében a lével) és felforralod (egy-két percig forrjon csak, hogy a lében levő liszt ne maradjon nyers).
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Leves alap elkészítése: 10 perc
- Pépesítés: 5 perc
- Befejező munkák: 10 perc
Összesen: 45 perc
Tálalás
A kenyérkockákat szétosztod a tányérokban, ráteszed a reszelt sajtot.
Felöntöd a forró levessel. Megszórhatod vágott petrezselyemmel.
Megjegyzés:
Frissen tálald, mert állás közben a pirított kenyérkockák megpuhulnak.
Ha nagyon eltérően készíted, kérlek tedd közkinccsé!
Hagymaleves kép: saját felvétel
Még sosem csináltam hagymalevest,de most kipróbálom.
Szia Andi!
Nem fogsz csalódni/
Voltam Párizsban, Metzben mindkét helyen ugyanilyet ettem (össze volt turmixolva).Sőt egyszer egy falusi-községi érteremben is, ott is így csinálták.Mindhárom hely elég távol van egymástól.Nagyon finom így ha így van csinálva.Mindhárom helyen megkérdeztem a receptet.Egyezik a Tieddel.Köszi, hogy közzétetted:))
Köszönöm soraidat. Nálam csak olyan receptet találsz, amelyet én is kipróbáltam és jónak találtam.