Gombaleves, zöldségekkel különösen finom. Általában sárgarépát, fehérrépát és zöldborsót szoktam bele tenni. Bármikor készítheted termesztett csiperkéből.

Gombaleves 1

Gombaleves recept

Elkészítési idő: 50 perc

4 személyre

Hozzávalók

A leveshez:

  • 0,5 kg termesztett csiperke gomba
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 10 dkg zöldborsó (lehet mirelit, azzal gyorsabban kész van a leves)
  • 1 lapos evőkanál sertés- vagy baromfizsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 liter hús alaplé, húsleves (helyette lehet: 1 liter víz és 1 teáskanál Vegeta Naturella, és néhány csipet só) – sokkal jobb lesz a leves, mintha vízzel engednéd fel
  • 1 csokor petrezselyem

A nokedlihoz:

  • 1 tojás
  • kb. 4 evőkanál liszt (függ a tojás méretétől)
  • 3 csipet só

Bevásárlólista

  • 0,5 kg termesztett csiperke gomba
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db tojás

Emlékeztető: mirelit zöldborsó, zsír, liszt, só

Előkészítés

  • A gombát megtisztítod, megmosod, feldarabolod.
  • A zöldségeket megtisztítod, a répákat karikára vagy kockára szeleteled
  • A petrezselymet felaprítod (2 szálat félreteszel)

Megjegyzés:

  • A gombát ne áztasd vízben, mert hihetetlen mennyiségű vizet képes felvenni! Késsel távolítsd el a földes részeket, vágd ki az esetleges hibákat, majd jól öblítsd le!

Gombaleves készítése

Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:

  1. A zsírt egy kb. 3 literes fazékban (lábasban) felolvasztod.
  2. Beleszórod a sárga- és fehérrépát, a zsíron kicsit megpirítod. (Ettől lesz szép sárga színű és fenséges a leves – ki ne hagyd!)

    Zöldségek pirítása

    Zöldségek pirítása

  3. Hozzáadsz fél deci hús alaplét (vagy vizet).
  4. Hozzáteszed a zöldborsót és a gombát.
    Zöldborsó hozzáadva

    Zöldborsó hozzáadva

    Gomba hozzáadva

    Gomba hozzáadva 

  5. Lefeded és addig párolod, amíg minden megpuhul.

    Megpárolt hozzávalók

    Megpárolt hozzávalók

  6. Közben 1 tojásból és a lisztből a kevés sóval elkészíted a közepesen sűrű nokedli-tésztát. Ha a nokedli levesbetétnek készül, vizet nem kell hozzáadni. Annyi lisztből készül, amennyit 1 tojáshoz adva nokedli sűrűségű tésztát kapunk.
  7. Hozzáadod az alaplét, húslevest, vagy vizet és házi készítésű ételízesítőt (esetleg Vegeta Naturellát. Felforralod.

    Felengedés alaplével

    Felengedés alaplével

  8. Nokedli szaggatóval apró nokedlikat szaggatsz a levesbe.

    Nokedli beleszaggatva

    Nokedli beleszaggatva

  9. Hozzáteszed a petrezselyem zöldet.
  10. Amikor a nokedlik feljönnek a leves tetejére, készen vagy.

    Petrezselyem hozzáadva

    Leves készen

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók felaprítása: 20 perc
  • Párolás összesen: 25 perc
  • Nokedli szaggatás: 5 perc

Összesen: 50 perc

Tálalás

A kész levest tányérokba teszed. Díszítheted petrezselyemmel, tejföllel is gazdagíthatod.

Gombaleves tálalva 1

Gombaleves tálalva 1

 

Érdekelhet még: gombapörkölt, gombás zöldséges rizs.

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei.