Gombaleves, zöldségekkel különösen finom. Általában sárgarépát, fehérrépát és zöldborsót szoktam bele tenni. Bármikor készítheted termesztett csiperkéből.
Gombaleves recept
Elkészítési idő: 50 perc
4 személyre
Hozzávalók
A leveshez:
- 0,5 kg termesztett csiperke gomba
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 10 dkg zöldborsó (lehet mirelit, azzal gyorsabban kész van a leves)
- 1 lapos evőkanál sertés- vagy baromfizsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 liter hús alaplé, húsleves (helyette lehet: 1 liter víz és 1 teáskanál Vegeta Naturella, és néhány csipet só) – sokkal jobb lesz a leves, mintha vízzel engednéd fel
- 1 csokor petrezselyem
A nokedlihoz:
- 1 tojás
- kb. 4 evőkanál liszt (függ a tojás méretétől)
- 3 csipet só
Bevásárlólista
- 0,5 kg termesztett csiperke gomba
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db tojás
Emlékeztető: mirelit zöldborsó, zsír, liszt, só
Előkészítés
- A gombát megtisztítod, megmosod, feldarabolod.
- A zöldségeket megtisztítod, a répákat karikára vagy kockára szeleteled
- A petrezselymet felaprítod (2 szálat félreteszel)
Megjegyzés:
- A gombát ne áztasd vízben, mert hihetetlen mennyiségű vizet képes felvenni! Késsel távolítsd el a földes részeket, vágd ki az esetleges hibákat, majd jól öblítsd le!
Gombaleves készítése
Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:
- A zsírt egy kb. 3 literes fazékban (lábasban) felolvasztod.
- Beleszórod a sárga- és fehérrépát, a zsíron kicsit megpirítod. (Ettől lesz szép sárga színű és fenséges a leves – ki ne hagyd!)
- Hozzáadsz fél deci hús alaplét (vagy vizet).
- Hozzáteszed a zöldborsót és a gombát.
- Lefeded és addig párolod, amíg minden megpuhul.
- Közben 1 tojásból és a lisztből a kevés sóval elkészíted a közepesen sűrű nokedli-tésztát. Ha a nokedli levesbetétnek készül, vizet nem kell hozzáadni. Annyi lisztből készül, amennyit 1 tojáshoz adva nokedli sűrűségű tésztát kapunk.
- Hozzáadod az alaplét, húslevest, vagy vizet és házi készítésű ételízesítőt (esetleg Vegeta Naturellát. Felforralod.
- Nokedli szaggatóval apró nokedlikat szaggatsz a levesbe.
- Hozzáteszed a petrezselyem zöldet.
- Amikor a nokedlik feljönnek a leves tetejére, készen vagy.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók felaprítása: 20 perc
- Párolás összesen: 25 perc
- Nokedli szaggatás: 5 perc
Összesen: 50 perc
Tálalás
A kész levest tányérokba teszed. Díszítheted petrezselyemmel, tejföllel is gazdagíthatod.
Érdekelhet még: gombapörkölt, gombás zöldséges rizs.
Képek: saját készítésű leves saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások