Gazpacho: paradicsom alapú spanyol zöldségleves, amely hidegen készíthető és hidegen fogyasztják. Az andalúziai konyha készítménye. Friss paradicsomból csodás.
Gazpacho recept
Elkészítési idő: összesen 35 perc
Hozzávalók
4 személyre (kisebb adagokban 6 személyre)
- 1,5 – 2 kg paradicsom (vagy: 1 liter közepesen híg paradicsomlé)
- 1/2 kígyó uborka
- 1/2 kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 kiskanál fehér bors
- 1 mokkás kanál só
Bevásárlólista
- 1,5 – 2 kg paradicsom (vagy: 1 liter közepesen híg paradicsomlé)
- 1 kígyó uborka
- 1 kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 db vöröshagyma
- 1 kis üveg almaecet
Emlékeztető: fokhagyma, olíva olaj, őrölt fehér bors, só
Megjegyzések:
- Ha van otthon, néhány levél bazsalikom (a turmixolásnál beleteheted és díszítésnél felhasználhatod).
- Eltett paradicsomléből vagy sűrített paradicsomból is elkészíthető – ez utóbbiakból akár 15 percen belül tálalhatod.
Gazpacho elkészítése
- Ha friss paradicsomból készül, először paradicsomlét kell készítened (úgy készül, mint a befőzésnél, de nem kell főzni). A legjobb megoldás, hogy a héjat forró vízbe mártás után lehúzod, a paradicsomokat félbe vágod, és a belső magos részt kiveszed. (Ezt szűrőkanálon lecsepegtetve, kicsit megpasszírozva ivóléként felhasználhatod.
- A magtól és létől elválasztott paradicsomdarabokat turmixgépben vagy botmixerrel pépesíted.
- A többi zöldséget (uborka, hagyma, paprika, fokhagyma) megtisztítod és feldarabolod. Keveset belőlük kis kockákra vágva félreteszed a tálaláshoz.
- A feldarabolt zöldségeket, az ecetet, az olíva olajat, fehérborsot és a sót turmixgépbe teszed. Felöntöd a paradicsomlé egy részével és összeturmixolod. A leves elkészült.
Megjegyzések:
- Ha paradicsomléből, vagy sűrített paradicsomból készíted, az első lépés elmarad.
- Sűrített paradicsom használatánál vízzel hígítsd fel a sűrített paradicsomot, illetve a turmixolásnál használj vizet a felöntésre.
- Sokáig halogattam ennek a levesnek az elkészítését. Bevallom, most már bánom. A szokásos nyári étkezésünk kiváló kiegészítője: finom, könnyen elkészíthető és a nyári melegben frissítő, üdítő.
Elkészítési idő:
- Paradicsom alap elkészítése friss paradicsomból: 20 perc
- Kiegészítő zöldségek tisztítása, felszeletelése: 10 perc
- Turmixolás: 5 perc
Összesen 35 perc
Tálalás
Tálalhatod tálban, vagy adagokban csészében.
Rád van bízva, hogy díszíted-e vagy díszítés nélkül tálalod fel csészében.
Képek: saját készítésű spanyol zöldségleves saját felvételei.
Édesanyám sok évvel ezelőtti spanyolországi útjáról kicsit másféle receptjét hozta ennek.
Az alap itt uborka húsdarálón ledarálva /nem turmixolt simaságú/, hozzádarálva zöld- és piros paprika, hagyma. A fokhagyma préselve beleadva, a paradicsom hámozva beleaprítva.
Az öntet olivaolajjal kikavart citromlé pici sóval.
Jól behűtve ez is finom.