Frankfurti leves: kelkáposzta leves virslivel. Akkor lesz igazán jó, ha sok – a kelkáposztához illő fűszert teszel bele. A húsmentes ételek kedvelői virsli nélkül fogyaszthatják.

Frankfurti leves - 1

Frankfurti leves recept

Egyszerű frankfurti leves recept képekkel, kezdőknek is, mivel a sok kép segítséget nyújt az étel elkészítéséhez. Egyszerű a leves is, a hozzávalók számát a fűszerek növelik, mivel a kelkáposzta leves fűszerek nélkül ízetlen maradna.

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • fél közepes kelkáposzta
Kelkáposzta

Kelkáposzta

  • 2-3 db közepes krumpli
  • 5 dkg szalonna (lehet húsos, de nem feltétlenül)
  • 1 fej közepes hagyma
  • 2-3 pár virsli – több virslivel akár egytál étel is lehet
  • 2 evőkanál liszt (sűrűbb leves készítéséhez)
  • 1 liter húsleves vagy víz és ételízesítő
  • fűszerek: piros fűszerpaprika, őrölt bors, kömény, majoránna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem.

Bevásárlólista

1/2 fej közepes kelkáposzta

  • 2-3 db közepes krumpli
  • 5 dkg szalonna (lehet húsos, de nem feltétlenül)
  • 1 fej közepes hagyma
  • 2-3 pár virsli
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt, fokhagyma, só, piros fűszerpaprika, őrölt bors, kömény, majoránna, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő

Előkészítés

  • A kelkáposztát csíkokra vagy kockákra vágod
  • A szalonnát felkockázod.
  • A többi daraboló műveletet elvégezheted a főzés közben.

Frankfurti leves készítése

  • A szalonnából a zsírt kiolvasztod. Amíg kiolvad, megtisztítod és felvágod a hagymát apróra.
Szalonna kiolvasztása

Szalonna kiolvasztása

  • Megdinszteled a zsírban a hagymát. Amíg a hagyma párolódik, feldarabolod a krumplit.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  • Ráteszed a kelkáposztát, a krumplit, kevés vizet és megpárolod. Amíg a zöldségek párolódnak, felkarikázod a virslit.
Leves alap

Leves alap

  • Amikor minden megpuhult, ha  sűrűbb levest szeretnél, megszórod a liszttel és elkevered.
  • Fűszerezed borssal, köménnyel, majoránnával, fokhagymával. Ha nincs fokhagymanyomód – felaprítod.
Leves alap fűszerezése

Leves alap fűszerezése

  • Hozzáadod a virslit, majd a piros paprikát.
Leves alap virslivel

Leves alap virslivel

Piros paprika hozzáadása

Piros paprika hozzáadása

  • Felengeded a húslevessel vagy vízzel. Ez utóbbi esetben az ízét javíthatod saját készítésű ételízesítővel, vagy glutamát mentes készen vásárolttal.
Leves felengedve

Leves felengedve

  • Pár percig főzöd, mert a virslinek és a lisztnek (ha tettél bele) meg kell főnie.

Elkészítési idő:

  • Kelkáposzta feldarabolása, szalonna felkockázása: 10 perc
  • Szalonna kiolvasztása, hagyma párolása: 10 perc
  • Kelkáposzta és krumpli párolása: 20 perc
  • Felengedés, fűszerezés: 5 perc
  • Felforralás: 5 perc

Összesen: 50 perc

Frankfurti leves tálalása

  • Forrón tányérokba teszed, petrezselyemzöldet tehetsz a tetejére. Ha elég virsli van benne, egytál ételként is fogyasztható.
  • Ez a frankfurti leves tejföl nélkül készült, de tejföl hozzáadásával – akár tálaláskor – gazdagítható.

Frankfurti leves tányéron

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei