Frankfurti leves: kelkáposzta leves virslivel. Akkor lesz igazán jó, ha sok – a kelkáposztához illő fűszert teszel bele. A húsmentes ételek kedvelői virsli nélkül fogyaszthatják.
Frankfurti leves recept
Egyszerű frankfurti leves recept képekkel, kezdőknek is, mivel a sok kép segítséget nyújt az étel elkészítéséhez. Egyszerű a leves is, a hozzávalók számát a fűszerek növelik, mivel a kelkáposzta leves fűszerek nélkül ízetlen maradna.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 személyre
- fél közepes kelkáposzta
- 2-3 db közepes krumpli
- 5 dkg szalonna (lehet húsos, de nem feltétlenül)
- 1 fej közepes hagyma
- 2-3 pár virsli – több virslivel akár egytál étel is lehet
- 2 evőkanál liszt (sűrűbb leves készítéséhez)
- 1 liter húsleves vagy víz és ételízesítő
- fűszerek: piros fűszerpaprika, őrölt bors, kömény, majoránna
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- petrezselyem.
Bevásárlólista
1/2 fej közepes kelkáposzta
- 2-3 db közepes krumpli
- 5 dkg szalonna (lehet húsos, de nem feltétlenül)
- 1 fej közepes hagyma
- 2-3 pár virsli
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, fokhagyma, só, piros fűszerpaprika, őrölt bors, kömény, majoránna, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő
Előkészítés
- A kelkáposztát csíkokra vagy kockákra vágod
- A szalonnát felkockázod.
- A többi daraboló műveletet elvégezheted a főzés közben.
Frankfurti leves készítése
- A szalonnából a zsírt kiolvasztod. Amíg kiolvad, megtisztítod és felvágod a hagymát apróra.
- Megdinszteled a zsírban a hagymát. Amíg a hagyma párolódik, feldarabolod a krumplit.
- Ráteszed a kelkáposztát, a krumplit, kevés vizet és megpárolod. Amíg a zöldségek párolódnak, felkarikázod a virslit.
- Amikor minden megpuhult, ha sűrűbb levest szeretnél, megszórod a liszttel és elkevered.
- Fűszerezed borssal, köménnyel, majoránnával, fokhagymával. Ha nincs fokhagymanyomód – felaprítod.
- Hozzáadod a virslit, majd a piros paprikát.
- Felengeded a húslevessel vagy vízzel. Ez utóbbi esetben az ízét javíthatod saját készítésű ételízesítővel, vagy glutamát mentes készen vásárolttal.
- Pár percig főzöd, mert a virslinek és a lisztnek (ha tettél bele) meg kell főnie.
Elkészítési idő:
- Kelkáposzta feldarabolása, szalonna felkockázása: 10 perc
- Szalonna kiolvasztása, hagyma párolása: 10 perc
- Kelkáposzta és krumpli párolása: 20 perc
- Felengedés, fűszerezés: 5 perc
- Felforralás: 5 perc
Összesen: 50 perc
Frankfurti leves tálalása
- Forrón tányérokba teszed, petrezselyemzöldet tehetsz a tetejére. Ha elég virsli van benne, egytál ételként is fogyasztható.
- Ez a frankfurti leves tejföl nélkül készült, de tejföl hozzáadásával – akár tálaláskor – gazdagítható.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Kedves Zsuzsa!
Én a virslit egy kicsit meg szoktam pirítani mielőtt a levesbe kerül.
Üdvözlettel: Endre
Erre még nem gondoltam, biztosan így is finom. Legközelebb kipróbálom.