Fejtett bableves: az egyik legfinomabb nyári étel, de mirelit fejtett babból is finom. Ha terem a kertedben, te is elteheted a mélyhűtődbe.

Fejtett bableves 1

Fejtett bableves recept

Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 45 perc).

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg fejteni való, vagy 0,5 kg kifejtett friss bab vagy mirelit
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál közepes fehérrépa
  • 2 szelet egy közepes zeller gumóból
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 szál zeller zöld (nem okvetlenül szükséges)
  • 2 db nagyobb gerezd fokhagyma
  • 5 dkg kész, vagy 1 tojásból készített csipetke
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 kis pohár tejföl (vagy személyenként 1 evőkanálnyi a tálaláshoz) – tejföl nélkül is tálalható
  • 1 liter füstölt csülök vagy sonka főzőleve – ha nincs, az sem baj, vízzel is elkészítheted. A főzőlét kóstold meg, mert ha nagyon sós volt a füstölt hús, akkor lehet, hogy fel kell hígítanod. Ha van a füstölt húsból, a főzés végén tehetsz azt is a levesbe.
  • Ha vízzel készíted, tégy a vízbe 2 kaskanál házi készítésű ételízesítőt vagy Vegeta Naturellát, amely nem tartalmaz ízfokozót. Ha ezek sincsenek otthon, sózd meg a főzővizet 1 lapos kiskanálnyi sóval.

Bevásárló lista

  • 1 kg fejteni való, vagy 0,5 kg kifejtett bab (lehet mirelit)
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál közepes fehérrépa fél zeller, zölddel
  • 5 dkg kész csipetke
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: fokhagyma, zsír vagy olaj, liszt, pirospaprika, glutamátmentes ételízesítő

Előkészítés

  • A babot (ha hüvelyesen vásároltad) kifejted.

    Fejtett bab

    Fejtett bab

  • A többi előkészítő munkát a bab főzése közben elvégezheted.

Fejtett bableves elkészítése

  1. A babot felteszed a csülöklében főni.
  2. Közben megtisztítod a zöldségeket és kis kockákra vágod.

    Zöldségek

    Zöldségek

  3. A petrezselyemzöldet néhány szál kivételével felaprítod.
  4. A fokhagymát nagyon vékonyra felszeleteled. (Fokhagymaprést is használhatsz.)
  5. Fél óra után minden egyéb hozzávalót (zöldségek, zeller zöld – ez az enyémben most nincs, fokhagyma, csipetke) beleteszed a levesbe és addig főzöd, amíg minden megpuhul. Ez nagyjából még fél óra lesz. Az elpárolgott főzővizet pótolod.

    Főzés 2

    Főzés

  6. Elkészíted a rántást: a zsíron megpirítod a lisztet, a tűzhelyről leemelve vagy félrehúzva belekevered a pirospaprikát.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

    Rántás 3

    Rántás 3

  7. 2 dl hideg vízzel (a meleg víztől csomós lesz) felengeded és a leveshez öntöd.

    Rántás 4

    Rántás 4

  8. Beleszórod a petrezselymet és felforralod. Ezzel a leves elkészült. A zeller zöldet kidobod (hacsak valaki nem szereti).

    Leves készen

    Leves készen

Elkészítési idő:

  • Bab kifejtése: 20 perc
  • Leves főzése (közben a többi előkészítő munka elvégzése): 60 perc
  • Rántás, felforralás: 10 perc

Összesen: 90 perc (ebből munka: 45 perc)

Megjegyzés:

A levesbe az utolsó felforralás előtt tehetsz főtt füstölt csülök darabokat is, ettől a leves tartalmasabb lesz. (Én a fejtett bablevesbe nem szoktam, mivel az általában nyáron készül és ilyenkor – főként melegben – jobban esik a húsmentes leves.

Tálalás

Tálalhatod tejföl nélkül vagy tejföllel, mindkét formában nagyon finom lesz.

Fejtett bableves tálalva

Fejtett bableves tálalva

Fejtett bableves tejföllel

Fejtett bableves tejföllel

 

Ajánlás

Ha szeretnél megtanulni fejből főzni, egyszerű ételeket jó ízekkel elkészíteni és a bonyolultabb ételekkel is megbarátkozni, nézz körül itt:

Kezdő online főzőtanfolyam

Középhaladó online főzőtanfolyam

Haladó online főzőtanfolyam

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.