Fejtett bableves: az egyik legfinomabb nyári étel, de mirelit fejtett babból is finom. Ha terem a kertedben, te is elteheted a mélyhűtődbe.
Fejtett bableves recept
Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 45 perc).
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 kg fejteni való, vagy 0,5 kg kifejtett friss bab vagy mirelit
- 2 szál közepes sárgarépa
- 2 szál közepes fehérrépa
- 2 szelet egy közepes zeller gumóból
- 1 csokor petrezselyem
- 2 szál zeller zöld (nem okvetlenül szükséges)
- 2 db nagyobb gerezd fokhagyma
- 5 dkg kész, vagy 1 tojásból készített csipetke
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- 1 kis pohár tejföl (vagy személyenként 1 evőkanálnyi a tálaláshoz) – tejföl nélkül is tálalható
- 1 liter füstölt csülök vagy sonka főzőleve – ha nincs, az sem baj, vízzel is elkészítheted. A főzőlét kóstold meg, mert ha nagyon sós volt a füstölt hús, akkor lehet, hogy fel kell hígítanod. Ha van a füstölt húsból, a főzés végén tehetsz azt is a levesbe.
- Ha vízzel készíted, tégy a vízbe 2 kaskanál házi készítésű ételízesítőt vagy Vegeta Naturellát, amely nem tartalmaz ízfokozót. Ha ezek sincsenek otthon, sózd meg a főzővizet 1 lapos kiskanálnyi sóval.
Bevásárló lista
- 1 kg fejteni való, vagy 0,5 kg kifejtett bab (lehet mirelit)
- 2 szál közepes sárgarépa
- 2 szál közepes fehérrépa fél zeller, zölddel
- 5 dkg kész csipetke
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: fokhagyma, zsír vagy olaj, liszt, pirospaprika, glutamátmentes ételízesítő
Előkészítés
- A babot (ha hüvelyesen vásároltad) kifejted.
- A többi előkészítő munkát a bab főzése közben elvégezheted.
Fejtett bableves elkészítése
- A babot felteszed a csülöklében főni.
- Közben megtisztítod a zöldségeket és kis kockákra vágod.
- A petrezselyemzöldet néhány szál kivételével felaprítod.
- A fokhagymát nagyon vékonyra felszeleteled. (Fokhagymaprést is használhatsz.)
- Fél óra után minden egyéb hozzávalót (zöldségek, zeller zöld – ez az enyémben most nincs, fokhagyma, csipetke) beleteszed a levesbe és addig főzöd, amíg minden megpuhul. Ez nagyjából még fél óra lesz. Az elpárolgott főzővizet pótolod.
- Elkészíted a rántást: a zsíron megpirítod a lisztet, a tűzhelyről leemelve vagy félrehúzva belekevered a pirospaprikát.
- 2 dl hideg vízzel (a meleg víztől csomós lesz) felengeded és a leveshez öntöd.
- Beleszórod a petrezselymet és felforralod. Ezzel a leves elkészült. A zeller zöldet kidobod (hacsak valaki nem szereti).
Elkészítési idő:
- Bab kifejtése: 20 perc
- Leves főzése (közben a többi előkészítő munka elvégzése): 60 perc
- Rántás, felforralás: 10 perc
Összesen: 90 perc (ebből munka: 45 perc)
Megjegyzés:
A levesbe az utolsó felforralás előtt tehetsz főtt füstölt csülök darabokat is, ettől a leves tartalmasabb lesz. (Én a fejtett bablevesbe nem szoktam, mivel az általában nyáron készül és ilyenkor – főként melegben – jobban esik a húsmentes leves.
Tálalás
Tálalhatod tejföl nélkül vagy tejföllel, mindkét formában nagyon finom lesz.
Ajánlás
Ha szeretnél megtanulni fejből főzni, egyszerű ételeket jó ízekkel elkészíteni és a bonyolultabb ételekkel is megbarátkozni, nézz körül itt:
Középhaladó online főzőtanfolyam
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Hidegen is nagyon finom, üdítő.