Csirke far-hát leves: a csirkének ebből a csontos-húsos részéből nagyon jó levest lehet főzni (ha megfelelő mennyiség kerül a levesbe. A maradék lé alapléként kiváló.

Csirke far-hát leves

Elkészítési idő: 160 perc

Hozzávalók

A leveshez:

  • 3 db csirke far-hát nyakkal ( legyenek nagyobbak, kb. 1,5 kg)
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1/8 db zeller
  • 1/8 darab karalábé
  • 1 szál nagyobb vagy 2 szál kisebb zeller zöld
  • Fűszerek: só, szemes bors

A töltelék levesbetéthez:

  • 3 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • Fűszerek: só, frissen őrölt fekete bors

Bevásárlólista

  • 3 db csirke far-hát nyakkal ( legyenek nagyobbak, kb. 1,5 kg)
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 1 darab karalábé
  • 1 szál nagyobb vagy 2 szál kisebb zeller zöld
  • 3 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: só, fekete szemes bors

Előkészítés

  • A csirke far-hátakat alaposan letisztítod, a nagyobb zsír darabokat levágod (kisütve felhasználod rántáshoz).
  • Lemosod és feldarabolod (nyakak, far-részek, hátak) és egy legalább 5 literes lábosba teszed.

    Tisztított csirke far-hátak

    Tisztított csirke far-hátak

  • A zöldségeket megtisztítod, feldarabolod.

    Feldarabolt zöldségek

    Feldarabolt zöldségek

  • A hagymát megtisztítod, felaprítod.

    Felaprított hagyma

    Felaprított hagyma

  • A petrezselymet két szál kivételével apróra vágod.

Csirke far-hát leves készítése

  1. A csirkedarabokra öntesz kb. 3 liter vizet.

    Csirkedarabok vízzel felöntve

    Csirkedarabok vízzel felöntve

  2. Lassan elkezded melegíteni. Most nagyon figyelj rá, mert amikor a leves elkezd forrni, csak gyöngyözzön, ne forrjon erősen, mert akkor bezavarosodik a leves. Ha beállítottad a hőmérsékletet, attól kezdve kb. 1 órán át forrjon lassan.

    Leves főzés 1

    Leves főzés 1

  3. Közben elkészíted a tölteléket. Itt csak röviden írom meg. A hagymát felteszed párolódni, kicsit le is piríthatod.  A zsemléket kevés vízzel leöntöd (ne használj tejet!). Kinyomkodod belőle a   fölösleges vizet. Hozzáadod a többi hozzávalót, összedolgozod. Négy részre osztod. Becsomagolod folpackba és a széleket megsodorva a tölteléket tömöríted.

    Töltelék levesbe csomagolva

    Töltelék folpackba csomagolva

  4. Közben a levesben a hús már félig megpuhult. Sózd meg (kóstold meg, hogy elég sós legyen). Az elpárolgott vizet pótolhatod. Most tedd bele a szemes borsot is.

    Leves főzés 2

    Leves főzés 2

  5. Beleteszed a zöldségeket és a töltelék rudakat, amelyek úszni fognak a leves tetején.

    Leves főzés 3

    Leves főzés 3

  6. 20 perc után fordítsd meg (óvatosan, mert a folpack végei kicsit kicsavarodnak, de ez nem baj, mert addigra a töltelékben levő tojás megszilárdul és nem fog kifolyni a csomagolásból).
  7. Addig főzd tovább, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. (Ellenőrizd le!) Ekkorra a töltelék is megfő.

    Csirke far-hát leves készen

    Csirke far-hát leves készen

  8. Szedd ki a töltelékeket. Hagyd hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen.

    Töltelék kiszedve

    Töltelék kiszedve

  9. Amíg a töltelék hűl, szedd ki a zöldségeket, a húst, szűrd le a levest és tartsd melegen.

    Zöldségek kiszedve

    Zöldségek kiszedve

  10. Amikor a hús már nem forró, szedd le a húsokat a csontokról, a bőrt is dobd ki. (Egy kutyus nagyon díjazná a csontokat!)

Megjegyzések:

  • Ha a tölteléket soknak találod, tedd a fagyasztóba a felét, és használd fel más alkalommal.
  • A csontokról leszedett hús elég sok lesz. Ha marad, beleteheted zöldséglevesbe, vagy felaprítás után vajjal és fűszerekkel összekeverve készíts belőle kencét.
  • Ha marad húsleves, használd fel alaplének más leveshez vagy főzelékhez. (Fagyasztható.)

Elkészítési idő:

  • Csirkedarabok tisztítása: 15 perc
  • Egyéb előkészítő munkák: 10 perc
  • Leves főzése zöldségek és betét nélkül: 70 perc
  • Leves főzése zöldségekkel és betéttel: 40 perc
  • Utómunkák: 25 perc

Összesen: 160 perc

Csirke far-hát leves tálalása

Ha kihűlnek a levesbe valók, a forró leves fölött, vagy mikróban melegítsd át, mert különben ki fogja hűteni a levest. Utána rakd a tányérokra és merd rá a forró levest.

Csirke far-hát leves tálalva 1

Csirke far-hát leves tálalva 1

Csirke far-hát leves tálalva 2

Csirke far-hát leves tálalva 2

Étel és képek: Pap Zsuzsa