Csirke far-hát leves: a csirkének ebből a csontos-húsos részéből nagyon jó levest lehet főzni (ha megfelelő mennyiség kerül a levesbe. A maradék lé alapléként kiváló.
Csirke far-hát leves
Elkészítési idő: 160 perc
Hozzávalók
A leveshez:
- 3 db csirke far-hát nyakkal ( legyenek nagyobbak, kb. 1,5 kg)
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1/8 db zeller
- 1/8 darab karalábé
- 1 szál nagyobb vagy 2 szál kisebb zeller zöld
- Fűszerek: só, szemes bors
A töltelék levesbetéthez:
- 3 db zsemle
- 2 db tojás
- 1 db közepes hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- Fűszerek: só, frissen őrölt fekete bors
Bevásárlólista
- 3 db csirke far-hát nyakkal ( legyenek nagyobbak, kb. 1,5 kg)
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db zeller
- 1 darab karalábé
- 1 szál nagyobb vagy 2 szál kisebb zeller zöld
- 3 db zsemle
- 2 db tojás
- 1 db közepes hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: só, fekete szemes bors
Előkészítés
- A csirke far-hátakat alaposan letisztítod, a nagyobb zsír darabokat levágod (kisütve felhasználod rántáshoz).
- Lemosod és feldarabolod (nyakak, far-részek, hátak) és egy legalább 5 literes lábosba teszed.
Tisztított csirke far-hátak
- A zöldségeket megtisztítod, feldarabolod.
Feldarabolt zöldségek
- A hagymát megtisztítod, felaprítod.
Felaprított hagyma
- A petrezselymet két szál kivételével apróra vágod.
Csirke far-hát leves készítése
- A csirkedarabokra öntesz kb. 3 liter vizet.
Csirkedarabok vízzel felöntve
- Lassan elkezded melegíteni. Most nagyon figyelj rá, mert amikor a leves elkezd forrni, csak gyöngyözzön, ne forrjon erősen, mert akkor bezavarosodik a leves. Ha beállítottad a hőmérsékletet, attól kezdve kb. 1 órán át forrjon lassan.
Leves főzés 1
- Közben elkészíted a tölteléket. Itt csak röviden írom meg. A hagymát felteszed párolódni, kicsit le is piríthatod. A zsemléket kevés vízzel leöntöd (ne használj tejet!). Kinyomkodod belőle a fölösleges vizet. Hozzáadod a többi hozzávalót, összedolgozod. Négy részre osztod. Becsomagolod folpackba és a széleket megsodorva a tölteléket tömöríted.
Töltelék folpackba csomagolva
- Közben a levesben a hús már félig megpuhult. Sózd meg (kóstold meg, hogy elég sós legyen). Az elpárolgott vizet pótolhatod. Most tedd bele a szemes borsot is.
Leves főzés 2
- Beleteszed a zöldségeket és a töltelék rudakat, amelyek úszni fognak a leves tetején.
Leves főzés 3
- 20 perc után fordítsd meg (óvatosan, mert a folpack végei kicsit kicsavarodnak, de ez nem baj, mert addigra a töltelékben levő tojás megszilárdul és nem fog kifolyni a csomagolásból).
- Addig főzd tovább, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. (Ellenőrizd le!) Ekkorra a töltelék is megfő.
Csirke far-hát leves készen
- Szedd ki a töltelékeket. Hagyd hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
Töltelék kiszedve
- Amíg a töltelék hűl, szedd ki a zöldségeket, a húst, szűrd le a levest és tartsd melegen.
Zöldségek kiszedve
- Amikor a hús már nem forró, szedd le a húsokat a csontokról, a bőrt is dobd ki. (Egy kutyus nagyon díjazná a csontokat!)
Megjegyzések:
- Ha a tölteléket soknak találod, tedd a fagyasztóba a felét, és használd fel más alkalommal.
- A csontokról leszedett hús elég sok lesz. Ha marad, beleteheted zöldséglevesbe, vagy felaprítás után vajjal és fűszerekkel összekeverve készíts belőle kencét.
- Ha marad húsleves, használd fel alaplének más leveshez vagy főzelékhez. (Fagyasztható.)
Elkészítési idő:
- Csirkedarabok tisztítása: 15 perc
- Egyéb előkészítő munkák: 10 perc
- Leves főzése zöldségek és betét nélkül: 70 perc
- Leves főzése zöldségekkel és betéttel: 40 perc
- Utómunkák: 25 perc
Összesen: 160 perc
Csirke far-hát leves tálalása
Ha kihűlnek a levesbe valók, a forró leves fölött, vagy mikróban melegítsd át, mert különben ki fogja hűteni a levest. Utána rakd a tányérokra és merd rá a forró levest.
Csirke far-hát leves tálalva 1
Csirke far-hát leves tálalva 2
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások