Borscs, borscs leves: orosz leves, nem más, mint egy céklaleves. Nálunk nem szokás a céklából levest főzni, de ez tele van finomsággal és egyszerűen tökéletes.
Borscs leves recept
Elkészítési idő: 230 perc (ebből munka: 60 perc)
Hozzávalók
6 -8 személyre
- 30 dkg leveshús
- 30 dkg levescsont
- 40 dkg cékla
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 20 dkg fehér káposzta (közepes fej nyolcadrésze torzsa nélkül)
- 1 db nagyobb krumpli
- 1 db paradicsom
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsír
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál ecet
- 1/2 citrom
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- fűszerek: só, 15 db szemes bors, 2 db babérlevél
Bevásárlólista
- 30 dkg leveshús
- 30 dkg levescsont
- 40 dkg cékla
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 20 dkg fehér káposzta (közepes fej nyolcadrésze torzsa nélkül)
- 1 db nagyobb krumpli
- 1 db paradicsom
- 1 közepes fej hagyma
- 1 db citrom
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, zsír, vaj, cukor, ecet, só, szemes bors, babérlevél
Megjegyzés:
Már a hozzávalókból is láthatod, hogy nem egyszerű céklalevesről van szó. Nem kell megijedned, ha követed az orosz céklaleves recept lépéseit, könnyen elkészítheted. Tény azonban: időt kell rászánnod.
Előkészítés
- Miután bonyolultabb étel elkészítéséről van szó, azt javasolom, mielőtt nekikezdesz, minden hozzávalót készíts össze.
- Tedd fel a húst és csontot főni másfél liter vízben egy 4 literes lábasban. Add hozzá a szemes borsot és a babérlevelet (a sót csak fél óra múlva tedd hozzá). Amíg fő, feldarabolhatod a zöldségeket.
- A céklát vágd szeletekre, majd csíkokra.
- A répákat karikázd vagy kockázd fel.
- A káposztát vágd szálasra, vagy kisebb kockákra.
- A krumplit közepes kockákra darabold fel.
- A hagymát, paradicsomot és fokhagymát vágd apróra.
Borscs leves készítése
- Olvaszd fel a zsírt egy kisebb lábasban, tedd rá a céklát és a paradicsomot. Add hozzá a cukrot és az ecetet. Fél deci vízzel párold félpuhára 20 perc alatt.
Cékla és paradicsom párolása 1
Cékla és paradicsom párolása 2
- Közben vedd ki a húst és csontot a főzőléből.
- Tedd a káposztát és krumplit a főzőlébe és főzd 15 percig.
Káposzta és krumpli a húslében
Káposzta és krumpli főzés
- Közben a 3 dkg vajat olvaszd fel egy kisebb lábasban. Tedd bele a hagymát, párold meg, majd add hozzá a fokhagymát és a zöldségeket. A hús főzőlevéből tégy hozzá egy merőkanálnyit és párold 10 percig, majd tedd a főzőlébe.
Hagyma párolása
Zöldségek párolása
Főzés répákkal
- Add hozzá a céklát is.
Borscs főzése 1
- A húst darabold fel és azt is tedd vissza a levesbe.
- Főzd lassan 2 – 3 órát (az eredeti leírások 5-6 órát írnak), míg minden puha lesz.
- A főzés közben elpárolgott vizet pótold.
- Ízesítsd – ha szükséges, sóval – és a fél citrom levével. Szórd meg az apróra vágott petrezselyem felével.
Borscs főzése 2
- Ha nagyon sűrű, még egy kevés vizet adhatsz hozzá.
Elkészítési idő:
- Hús főzése, zöldségek feldarabolása: 60 perc
- Zöldségek párolása: 20 perc
- Leves főzése: 150 perc
Összesen: 230 perc (ebből munka: 60 perc)
Borscs leves tálalása
- Szedd tányérokba. Tégy bele tejfölt, kissé el is keverheted. Szórd a levesek tetejére a maradék petrezselymet.
Borscs tejföllel
- Tejföl nélkül is tálalhatod.
Megjegyzések:
- Egyes leírások utolsó lépésként belefőzik a tejfölt, sőt esetleg be is habarják. Én ezt nem tettem, mert a levest habarás nélkül is elég sűrűnek találtam.
- Hasonló módon készíthetsz cékla krémlevest.
Képek: saját készítésű leves saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások