Birsalma leves: a különleges gyümölcslevesek egyike. Mint minden gyümölcsleves, hidegen finom. Befőttből is elkészítheted, amikor nincs friss gyümölcs.

Birsalma leves 1

Birsalma leves recept

Elkészítési idő: 45 perc (ebből munka: 25 perc)

Hozzávalók

4 – 6 adaghoz

  • 1 kg birsalma (ebből tisztítás után 70 – 80 dkg marad attól függően, hogy mennyire volt egészséges a birsalma
  • 20 dkg kristálycukor (lehet több, vagy kevesebb)
  • 1  db citrom leve és felének vékonyan levágott héja
  • 5 – 6 db szegfűszeg
  • 3 – 4 darabka fahéj
  • 1 liter + fél deciliter víz
  • 2 dl tejföl
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 szál mentalevél (ha nincs, nem nagy baj, anélkül is nagyon finom lesz)

Bevásárlólista

  • 1 kg birsalma
  • 1  db citrom
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: kristálycukor, szegfűszeg, darabos fahéj, liszt, mentalevél

Előkészítés

  • A citrom felének héját vékonyan levágod.
  • Előkészítesz egy 3 literes lábast, beleöntöd az 1 liter vizet és a citrom levét belefacsarod.
  • A birsalmát letisztítod, négybe vágod, magházát és a hibás részeket kivágod, lehámozod, feldarabolod. A hibás részek miatt előfordulhat, hogy a 1  kg gyümölcsből a tisztítás után csak 70 dkg marad.
  • A birsalma darabokat az előkészített citromos vízbe dobod – így nem fognak megbarnulni.

Birsalma leves készítése

  1. A fűszereket és a citromhéjat egy kisebb edénybe teszed. Ráöntesz fél deci vizet, felmelegíted és néhány percig forralod.

    Fűszerek kifőzése

    Fűszerek kifőzése

  2. A fűszeres vizet leszűröd és hozzáöntöd az előkészített birsalmához. Hozzáadod a cukrot is. Összekevered. Ha van otthon, dobj bele néhány menta levelet.

    Fűszeres víz

    Fűszeres víz

  3. A leves alapot felforralod és addig főzöd, amíg a gyümölcs megpuhul. Ez nagyjából 20 percig tart majd.

    Birsalma főzés előtt

    Birsalma főzés előtt

  4. Közben elkészíted a habarást. A tejfölt egy három decis edénybe teszed. Jól összekevered. Hozzáadod a 2 teáskanál lisztet és ismét összekevered.
  5. A birsalma levével apránként felhígítod, és minden adag hozzáadása után átkevered. Annyi lét adsz hozzá, hogy könnyen önthető legyen.
  6. Amikor a birsalma megfőtt, beleöntöd a habarást, közben kevered, majd az egészet felforralod. (Ez fontos, mert a habarásban levő lisztnek meg kell főnie, különben liszt ízű lesz a leves.) Ezzel a leves elkészült.
    Tejfölös habarás

    Tejfölös habarás

    Leves készen

    Leves készen

  7. Lehűtöd hideg vízben, vagy hűlni hagyod, majd fél órára a hűtőbe teszed.

Elkészítési idő (hűtés nélkül):

  • Birsalma tisztítása, feldarabolása: 15 perc
  • Fűszeres víz készítés: 5 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Habarás, felforralás: 5 perc

Összesen: 45 perc (ebből munka: 25 perc)

Birsalma leves készítése birsalma befőttből

l üveg birsalma befőttből nagyjából 4 kisebb adag lesz.Birsalma befőtt 1

  • A befőttet egy lábasba öntöd. A nagy darabokat kisebbre felaprítod.
  • Elkezded melegíteni. Elkészíted a habarást és felhígítod a közben felmelegedett lével. A leves alaphoz öntöd és felforralod, majd lehűtöd.
  • 10 perc alatt elkészül, mivel sem tisztítani, sem főzni nem kell.

Birsalma leves tálalása

Hidegen tálald, díszítheted citrommal vagy menta levéllel.

Birsalma leves tálalva

Birsalma leves tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei