Birsalma leves: a különleges gyümölcslevesek egyike. Mint minden gyümölcsleves, hidegen finom. Befőttből is elkészítheted, amikor nincs friss gyümölcs.
Birsalma leves recept
Elkészítési idő: 45 perc (ebből munka: 25 perc)
Hozzávalók
4 – 6 adaghoz
- 1 kg birsalma (ebből tisztítás után 70 – 80 dkg marad attól függően, hogy mennyire volt egészséges a birsalma
- 20 dkg kristálycukor (lehet több, vagy kevesebb)
- 1 db citrom leve és felének vékonyan levágott héja
- 5 – 6 db szegfűszeg
- 3 – 4 darabka fahéj
- 1 liter + fél deciliter víz
- 2 dl tejföl
- 2 teáskanál liszt
- 1 szál mentalevél (ha nincs, nem nagy baj, anélkül is nagyon finom lesz)
Bevásárlólista
- 1 kg birsalma
- 1 db citrom
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: kristálycukor, szegfűszeg, darabos fahéj, liszt, mentalevél
Előkészítés
- A citrom felének héját vékonyan levágod.
- Előkészítesz egy 3 literes lábast, beleöntöd az 1 liter vizet és a citrom levét belefacsarod.
- A birsalmát letisztítod, négybe vágod, magházát és a hibás részeket kivágod, lehámozod, feldarabolod. A hibás részek miatt előfordulhat, hogy a 1 kg gyümölcsből a tisztítás után csak 70 dkg marad.
- A birsalma darabokat az előkészített citromos vízbe dobod – így nem fognak megbarnulni.
Birsalma leves készítése
- A fűszereket és a citromhéjat egy kisebb edénybe teszed. Ráöntesz fél deci vizet, felmelegíted és néhány percig forralod.
- A fűszeres vizet leszűröd és hozzáöntöd az előkészített birsalmához. Hozzáadod a cukrot is. Összekevered. Ha van otthon, dobj bele néhány menta levelet.
- A leves alapot felforralod és addig főzöd, amíg a gyümölcs megpuhul. Ez nagyjából 20 percig tart majd.
- Közben elkészíted a habarást. A tejfölt egy három decis edénybe teszed. Jól összekevered. Hozzáadod a 2 teáskanál lisztet és ismét összekevered.
- A birsalma levével apránként felhígítod, és minden adag hozzáadása után átkevered. Annyi lét adsz hozzá, hogy könnyen önthető legyen.
- Amikor a birsalma megfőtt, beleöntöd a habarást, közben kevered, majd az egészet felforralod. (Ez fontos, mert a habarásban levő lisztnek meg kell főnie, különben liszt ízű lesz a leves.) Ezzel a leves elkészült.
- Lehűtöd hideg vízben, vagy hűlni hagyod, majd fél órára a hűtőbe teszed.
Elkészítési idő (hűtés nélkül):
- Birsalma tisztítása, feldarabolása: 15 perc
- Fűszeres víz készítés: 5 perc
- Főzés: 20 perc
- Habarás, felforralás: 5 perc
Összesen: 45 perc (ebből munka: 25 perc)
Birsalma leves készítése birsalma befőttből
l üveg birsalma befőttből nagyjából 4 kisebb adag lesz.
- A befőttet egy lábasba öntöd. A nagy darabokat kisebbre felaprítod.
- Elkezded melegíteni. Elkészíted a habarást és felhígítod a közben felmelegedett lével. A leves alaphoz öntöd és felforralod, majd lehűtöd.
- 10 perc alatt elkészül, mivel sem tisztítani, sem főzni nem kell.
Birsalma leves tálalása
Hidegen tálald, díszítheted citrommal vagy menta levéllel.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások