Babgulyás bográcsban: a bográcsgulyás mellett a kerti partik gyakori étele. Ez az étel sertéscsülökkel készült, de a receptet sertés lapockához is használhatod.
Babgulyás bográcsban – recept
Elkészítési idő: 140 perc
Hozzávalók
8 személyre
- 1 db nagyobb hátsó sertéscsülök (sertéscombból vagy -lapockából 1,5 – 2 kg)
- 0,5 kg szárazbab (ügyelj a minőségre, nehogy több év keveréke legyen, mert akkor sok bajod lesz a főzéssel.
- 12,5 dkg készen vásárolt vagy 1 tojásból készített csipetke (a készen vásárolt egy 25 dkg-os csomag fele)
- 2 evőkanál sertészsír (ne legyen több, mert a csülök is elég sok zsíros részt tartalmaz)
- 2 nagy fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 szál közepes sárgarépa
- 2 szál közepes fehérrépa
- 1/2 gumó zeller és a zöldje
- 1 csokor petrezselyem
- 5 evőkanál piros édes fűszerpaprika
- 1 evőkanál piros csípős fűszerpaprika
- só
Bevásárlólista
- 1 db nagyobb hátsó sertéscsülök (sertéscombból vagy -lapockából 1,5 – 2 kg)
- 0,5 kg szárazbab (ügyelj a minőségre)
- 25 dkg készen vásárolt vagy 1 tojásból készített csipetke (a készen vásárolt egy 25 dkg-os csomag fele)
- 2 nagy fej hagyma
- 2 szál közepes sárgarépa
- 2 szál közepes fehérrépa
- 1/2 gumó zeller és a zöldje
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: sertészsír, fokhagyma, édes és csípős piros fűszerpaprika, só
Megjegyzések:
- Ehhez a mennyiséghez egy 6 literes bogrács kell, amelynek hasznos térfogata kb. 4,5 liter.
- Az édes és csípős paprika aránya változtatható. Több csípős paprikával csípősebb lesz az étel.
- A csipetkét nem tanácsos kihagyni belőle, mivel a gulyás levét kicsit besűríti. Erre azért van szükség, mert a bográcsos ételeket nem szokás berántani.
- A hagymát éppen csak párolni kell, akkor szét fog főni a lében és sűrítőként is szolgál.
Előkészítés
- A babot a főzés előtti estén áztasd be, különben nem fog rendesen megfőni.
- A hagymát vágd apróra. A fokhagymát vágd vékony szeletekre.
- A csülköt darabold fel kockákra – a csontját is főzd bele az ételbe.
- A többi előkészítő munka főzés közben is elvégezhető.
Babgulyás készítése bográcsban
A tűzrakásról most nem fogok írni, csak annyit, hogy főzés közben gondoskodni kell arról, hogy a tűz folyamatosan égjen vagy erős parázs legyen. A lényeg: az étel lassan, de folyamatosan forrjon.
- Olvaszd fel a zsírt a bográcsban.
- Tedd bele a hagymát, futtasd meg benne, de ne süljön meg.
- Tedd rá a húst, add hozzá a fokhagymát, forgasd meg a bográcsban többször,addig, amíg a felülete világos színű lesz. Közben levet fog engedni. Ha elpárolog, pótold kevés vízzel.
- Fél órányi párolás után add hozzá a fűszerpaprikát, add hozzá a babot és 2 liter vizet. Sózd meg és addig főzd, amíg a hús és a bab is majdnem teljesen megpuhul.
- Amíg a bab és hús puhul, vágd fel a zöldségeket karikákra vagy kockákra, ha házi csipetke kerül bele, azt is készítsd el.
- A petrezselyem és a zeller szárát kösd össze.
- A petrezselymet vágd apróra.
- Amikor a hús és a bab már majdnem puha, add hozzá a zöldségeket, a szárakat és a csipetkét (házi csipetkét 10 perccel később). Ha szükséges, pótold a vizet.
- Amikor minden megpuhult, a babgulyás elkészült.
Elkészítési idő (a bab beáztatása nélkül):
- Csülök és hagyma feldarabolása: 20 perc
- Hagyma dinsztelése, hús félpuhára párolása: 40 perc
- Gulyás készre főzése: 80 perc
Összesen: 140 perc
Tálalás
Állítsd a bográcsot egy nagyobb lábosra, és onnan tálald ki az ételt. Ne feledkezz el arról, hogy sokan kenyérrel szeretik.
Képek: családilag készült étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások