Babgulyás bográcsban: a bográcsgulyás mellett a kerti partik gyakori étele. Ez az étel sertéscsülökkel készült, de a receptet sertés lapockához is használhatod.

Babgulyás 1

Babgulyás bográcsban – recept

Elkészítési idő: 140 perc

Hozzávalók

8 személyre

  • 1 db nagyobb hátsó sertéscsülök (sertéscombból vagy -lapockából 1,5 – 2 kg)
  • 0,5 kg szárazbab (ügyelj a minőségre, nehogy több év keveréke legyen, mert akkor sok bajod lesz a főzéssel.
  • 12,5 dkg készen vásárolt vagy 1 tojásból készített csipetke (a készen vásárolt egy 25 dkg-os csomag fele)
  • 2 evőkanál sertészsír (ne legyen több, mert a csülök is elég sok zsíros részt tartalmaz)
  • 2 nagy fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál közepes fehérrépa
  • 1/2 gumó zeller és a zöldje
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 evőkanál piros édes fűszerpaprika
  • 1 evőkanál piros csípős fűszerpaprika

Bevásárlólista

  • 1 db nagyobb hátsó sertéscsülök (sertéscombból vagy -lapockából 1,5 – 2 kg)
  • 0,5 kg szárazbab (ügyelj a minőségre)
  • 25 dkg készen vásárolt vagy 1 tojásból készített csipetke (a készen vásárolt egy 25 dkg-os csomag fele)
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál közepes fehérrépa
  • 1/2 gumó zeller és a zöldje
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: sertészsír, fokhagyma, édes és csípős piros fűszerpaprika, só

Megjegyzések:

  • Ehhez a mennyiséghez egy 6 literes bogrács kell, amelynek hasznos térfogata kb. 4,5 liter.
  • Az édes és csípős paprika aránya változtatható. Több csípős paprikával csípősebb lesz az étel.
  • A csipetkét nem tanácsos kihagyni belőle, mivel a gulyás levét kicsit besűríti. Erre azért van szükség, mert a bográcsos ételeket nem szokás berántani.
  • A hagymát éppen csak párolni kell, akkor szét fog főni a lében és sűrítőként is szolgál.

Előkészítés

  • A babot a főzés előtti estén áztasd be, különben nem fog rendesen megfőni.
  • A hagymát vágd apróra. A fokhagymát vágd vékony szeletekre.
  • A csülköt darabold fel kockákra – a csontját is főzd bele az ételbe.
  • A többi előkészítő munka főzés közben is elvégezhető.

Babgulyás készítése bográcsban

A tűzrakásról most nem fogok írni, csak annyit, hogy főzés közben gondoskodni kell arról, hogy a tűz folyamatosan égjen vagy erős parázs legyen. A lényeg: az étel lassan, de folyamatosan forrjon.

  1. Olvaszd fel a zsírt a bográcsban.
  2. Tedd bele a hagymát, futtasd meg benne, de ne süljön meg.

    Hagyma dinsztelés

    Hagyma dinsztelés

  3. Tedd rá a húst, add hozzá a fokhagymát, forgasd meg a bográcsban többször,addig, amíg a felülete világos színű lesz. Közben levet fog engedni. Ha elpárolog, pótold kevés vízzel.

    Hús párolása

    Hús párolása

  4. Fél órányi párolás után add hozzá a fűszerpaprikát, add hozzá a babot és 2 liter vizet. Sózd meg és addig főzd, amíg a hús és a bab is majdnem teljesen megpuhul.
    Pirospaprika hozzáadása

    Pirospaprika hozzáadása

    Feltöltés vízzel 1

    Feltöltés vízzel

    Bab hozzáadása

    Bab hozzáadása

    Készre főzés

    Főzés

  5. Amíg a bab és hús puhul, vágd fel a zöldségeket karikákra vagy kockákra, ha házi csipetke kerül bele, azt is készítsd el.
  6. A petrezselyem és a zeller szárát kösd össze.
  7. A petrezselymet vágd apróra.
  8. Amikor a hús és a bab már majdnem puha, add hozzá a zöldségeket, a szárakat és a csipetkét (házi csipetkét 10 perccel később). Ha szükséges, pótold a vizet.

    Zöldségek és csipetke hozzáadása

    Zöldségek és csipetke hozzáadása

  9. Amikor minden megpuhult, a babgulyás elkészült.

    Babgulyás bográcsban készen

    Babgulyás bográcsban készen

Elkészítési idő (a bab beáztatása nélkül):

  • Csülök és hagyma feldarabolása: 20 perc
  • Hagyma dinsztelése, hús félpuhára párolása: 40 perc
  • Gulyás készre főzése: 80 perc

Összesen: 140 perc

Tálalás

Állítsd a bográcsot egy nagyobb lábosra, és onnan tálald ki az ételt. Ne feledkezz el arról, hogy sokan kenyérrel szeretik.

Babgulyás tálalva 1

Babgulyás tálalva

 

Képek: családilag készült étel saját felvételei