Töltelék levesbe: elég ritkán alkalmazott levesbetét. Talán azért, mert elkészítéséhez idő kell. Viszont nagyon tartalmas lesz tőle a leves, akár egytál étel is lehet belőle.

Töltelék levesbe Töltelék levesbe

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

  • 3 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál baromfizsír vagy napraforgó olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, bors

Bevásárlólista

  • 3 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: olaj vagy baromfizsír, só, bors,

Megjegyzés:

  • Ha diétásan szeretnéd, hagyd ki a borsot, és ne zsírt, hanem olajat használj.
  • Ez egy nagyon könnyen megjegyezhető recept a hozzávalók 3:2:1 aránya miatt.
  • A tölteléket csirke far-hát levesben főztem meg levesbetétként.

Előkészítés

  • A hagymát apróra vágod.

    Felaprított hagyma

    Felaprított hagyma

  • A zsemlét felkockázod.

    Zsemlekockák

    Zsemlekockák

  • A petrezselymet 1 – 2 szál kivételével felaprítod.

Töltelék levesbe – elkészítése

  1. Az olajat vagy zsírt egy közepes méretű lábosban felolvasztod.
  2. A hagymát a zsiradékon megpárolod, a párolás végén kissé lepirítod.

    Hagyma párolása, pirítása

    Hagyma párolása, pirítása

  3. Amíg a hagyma párolódik, a felkockázott zsemlére kis részletekben vizet öntesz és kézzel jól átdolgozod. A zsemle felveszi a vizet. Jól átnyomkodod, ha szükséges, kinyomkodod, masszává gyúrod és így fel is használható.

    Zsemlekockák beáztatva

    Zsemlekockák beáztatva

  4. Egy tálban az átnyomkodott zsemlére ráteszed a megpárolt hagymát, a tojásokat, a petrezselymet és a borsot.

    Tojás és fűszer hozzáadása

    Tojás és fűszer hozzáadása

  5. Egy erős villával jól összedolgozod. Ha szükséges, megsózod.

    Töltelék levesbe összedolgozva

    Töltelék levesbe összedolgozva

  6.  Négy részre osztod.
  7. Egy-egy rész tölteléket elhelyezel henger alakban egy folpack fólia darab (legyen olyan hosszú, mint amilyen széles a fólia) közepén.

    Csomagolás

    Csomagolás

  8. Összecsavarod és a két végét erősen megcsavarod úgy, hogy a töltelék tömörödjön össze és a fólia legyen jól összecsavarva. A biztonság kedvéért bekötözheted a két végét cérnával. (Én ezt nem tettem meg.)

    Töltelék levesbe csomagolva

    Töltelék levesbe csomagolva

  9. Amikor a leves már félig megfőtt, beleteszed az előkészített leves-zöldségeket és a leves tetején elhelyezed a becsomagolt töltelékeket.

    Töltelék levesbe - főzés

    Töltelék levesbe – főzés

  10. A töltelék a leves tetején úszik, ezért egy idő után meg kell fordítani. Addigra azonban már a töltelékben levő tojás megfő, ezért nem kell attól félned, hogy kifolyik a fóliából. Ettől függetlenül a fordítást óvatosan végezd el.
  11. Mire a leves elkészül, a töltelék is megfő benne.

    Töltelék levesbe - készen

    Töltelék levesbe – készen

  12. Szedd ki a rudakat, hagyd hűlni (a levessel úgyis foglalkoznod kell).

    Töltelek kiszedve

    Töltelek kiszedve

  13. Szedd le róla a fóliát és szeleteld fel karikákra, vagy ferdén.
  14. A töltelékkel készen is vagy. (Ha nagyon kihűlne, melegítsd fel a közben leszűrt leves fölött vagy mikróban.

Megjegyzések:

  • Szerintem 4 személyre elég 2 tekercs, a másik kettőt mélyhűtőbe téve félre teheted egy következő, vagy másik leveshez. (Lehet, hogy neked kell mind a négy.)
  • A hozzávalókat is felezheted attól függően, milyen mennyiségű levesbetétet kívánsz készíteni.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 5
  • Hagyma párolása: 5 perc
  • Töltelék elkészítése, csomagolása: 15 perc
  • Töltelék sütése: 25 perc

Összesen: 25 perc

Töltelék húsba – felhasználás, tálalás

A zöldségeket, a csontokról leszedett húst (vagy annak egy részét) és a töltelék szeleteket tányérba teszed (ha szükséges, melegítsd fel, mert kihűti a levest). Merd rá a forró levest és készen is vagy.

Töltelék levesbe

Töltelék levesbe tálalva 1

Töltelék levesbe tálalva 2

Töltelék levesbe tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa