Töltelék levesbe: elég ritkán alkalmazott levesbetét. Talán azért, mert elkészítéséhez idő kell. Viszont nagyon tartalmas lesz tőle a leves, akár egytál étel is lehet belőle.
Töltelék levesbe
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
- 3 db zsemle
- 2 db tojás
- 1 fej hagyma
- 1 teáskanál baromfizsír vagy napraforgó olaj
- 1 csokor petrezselyem
- fűszerek: só, bors
Bevásárlólista
- 3 db zsemle
- 2 db tojás
- 1 fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: olaj vagy baromfizsír, só, bors,
Megjegyzés:
- Ha diétásan szeretnéd, hagyd ki a borsot, és ne zsírt, hanem olajat használj.
- Ez egy nagyon könnyen megjegyezhető recept a hozzávalók 3:2:1 aránya miatt.
- A tölteléket csirke far-hát levesben főztem meg levesbetétként.
Előkészítés
- A hagymát apróra vágod.
- A zsemlét felkockázod.
- A petrezselymet 1 – 2 szál kivételével felaprítod.
Töltelék levesbe – elkészítése
- Az olajat vagy zsírt egy közepes méretű lábosban felolvasztod.
- A hagymát a zsiradékon megpárolod, a párolás végén kissé lepirítod.
- Amíg a hagyma párolódik, a felkockázott zsemlére kis részletekben vizet öntesz és kézzel jól átdolgozod. A zsemle felveszi a vizet. Jól átnyomkodod, ha szükséges, kinyomkodod, masszává gyúrod és így fel is használható.
- Egy tálban az átnyomkodott zsemlére ráteszed a megpárolt hagymát, a tojásokat, a petrezselymet és a borsot.
- Egy erős villával jól összedolgozod. Ha szükséges, megsózod.
- Négy részre osztod.
- Egy-egy rész tölteléket elhelyezel henger alakban egy folpack fólia darab (legyen olyan hosszú, mint amilyen széles a fólia) közepén.
- Összecsavarod és a két végét erősen megcsavarod úgy, hogy a töltelék tömörödjön össze és a fólia legyen jól összecsavarva. A biztonság kedvéért bekötözheted a két végét cérnával. (Én ezt nem tettem meg.)
- Amikor a leves már félig megfőtt, beleteszed az előkészített leves-zöldségeket és a leves tetején elhelyezed a becsomagolt töltelékeket.
- A töltelék a leves tetején úszik, ezért egy idő után meg kell fordítani. Addigra azonban már a töltelékben levő tojás megfő, ezért nem kell attól félned, hogy kifolyik a fóliából. Ettől függetlenül a fordítást óvatosan végezd el.
- Mire a leves elkészül, a töltelék is megfő benne.
- Szedd ki a rudakat, hagyd hűlni (a levessel úgyis foglalkoznod kell).
- Szedd le róla a fóliát és szeleteld fel karikákra, vagy ferdén.
- A töltelékkel készen is vagy. (Ha nagyon kihűlne, melegítsd fel a közben leszűrt leves fölött vagy mikróban.
Megjegyzések:
- Szerintem 4 személyre elég 2 tekercs, a másik kettőt mélyhűtőbe téve félre teheted egy következő, vagy másik leveshez. (Lehet, hogy neked kell mind a négy.)
- A hozzávalókat is felezheted attól függően, milyen mennyiségű levesbetétet kívánsz készíteni.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 5
- Hagyma párolása: 5 perc
- Töltelék elkészítése, csomagolása: 15 perc
- Töltelék sütése: 25 perc
Összesen: 25 perc
Töltelék húsba – felhasználás, tálalás
A zöldségeket, a csontokról leszedett húst (vagy annak egy részét) és a töltelék szeleteket tányérba teszed (ha szükséges, melegítsd fel, mert kihűti a levest). Merd rá a forró levest és készen is vagy.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások