Reszelt tészta levesbetét. Lehet, hogy nem is hallottál róla, mivel nem sok helyen készítenek ilyen tésztát, amely jellegzetesen kézműves termék.
Reszelt tészta húslevesben
Reszelt tészta készítése
Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Hozzávalók
4 – 6 adag leveshez:
- 1 db tojás
- 10 dkg liszt
- 1/2 evőkanál búzadara
- 1 teáskanál só
Bevásárlólista
- 1 db tojás
Emlékeztető: liszt, búzadara, só
Megjegyzés:
A tészta összetétele a debreceni Garda étterem séfjétől származik. Abban különbözik az általában készült levestészta alaptól, hogy van benne búzadara. Feltételezem, hogy azért kell bele, hogy pihentetés közben a tésztából nedvességet szív magába, a tészta keményebb lesz és könnyebb lesz lereszelni.
Reszelt tészta elkészítése
- A lisztet kiméred és egy kisebb tálba teszed.
- Hozzáadod a búzadarát és a sót. Összekevered.
- Közepébe mélyedést készítesz és beleütöd a tojást.
Tészta hozzávalói
- Egy villával összedolgozod (lehet kézzel is).
Hozzávalók összekeverve
- Kézzel összegyúrod. Ne legyenek benne lisztes csomók. Amikor kész vagy, cipót formálsz a tésztából.
- Egy tányérra teszed és letakarod. Legalább fél óráig pihenteted.
Pihentetés
- Fél óra után átgyúrod.
- Lereszeled egy durva reszelőn (lásd a képen). A reszelést úgy végzed, hogy a cipót a reszelőn végighúzod. A tészta így nem tarhonya-szerű lesz, hanem hosszabb, cakkos szélű darabok készülnek. Reszelés közben időnként – amikor már nehéz reszelni – átgyúrod.
Reszelés
- A lereszelt tésztát tálcára teszed és kevés lisztet szórsz rá, hogy ne ragadjon össze.
Reszelt tészta
Reszelt tészta kifőzése
A tészta fele elég lesz egy 6 személyre készült levesbe – jellemzően a hajdúságban orja leves betétjeként készítik.
- Vizet ( kb. 2 litert) forralsz (vízforralóval gyorsabb), közben beleteszel 1 teáskanál sót.
- Amikor lobogva forr, beleteszed a tészta felét.
Tészta kifőzése
- Amikor feljön a víz tetejére, készen is van.
- Tésztaszűrővel kiszeded, de nem öblíted le.
Kifőtt tészta kiszedése
- Tálba teszed és leveshez kínálod. Ha a tálalás előtt elkészül, időnként villával kicsit fellazítod, hogy ne ragadjon össze.
Megjegyzések:
- Ha sok a leves, abban is ki lehet főzni, de természetesen a tészta a leves egy részét (saját térfogatának dupláját) magába szívja, viszont jobb ízű lesz. Ilyen esetben elég a készített tészta feléhez 1 liter leves.
- A második adagot szárítsd meg és egy másik alkalommal majd felhasználod.
- Más levesbe is teheted csipetke helyett, például bablevesbe. Készítse rövidebb ideig tart, mint a csipetkéé.
Elkészítési idő :
- Tésztagyúrás: 10 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Reszelés: 15 perc
- Kifőzés: 5 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Tálalás
Ez a tészta levesbetét. Tálalásnál kerül a levesbe. Példaként lásd hajdúsági orjalevesben.
Orjalevesben
A tésztát és a képeket készítette: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások