Csipetke: természetesen a házi csipetke levesbetét (mivel az üzletekben kapható száraztészta nem igényel írást). Igazi jó bableves, gulyásleves nem létezik nélküle.
Csipetke recept
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 – 8 adag leveshez
- 1 db közepes méretű tojás
- 10 dkg liszt (hozzávetőleges mennyiség)
- 1 kávéskanál só
Bevásárlólista
- 1 db tojás
Emlékeztető: liszt, só
Megjegyzés:
- Ha nagyobb mennyiségben készül, szokták a tojás egy részét vízzel helyettesíteni, de átlagos háztartásokban erre nincs szükség, hiszen 1 db tojásból akár 8 adag leveshez is elegendő mennyiség az 1 tojásból készített levesbetét.
Csipetke készítése
- A liszt nagy részét egy kisebb tálba teszed.
- Hozzáadod a sót és összekevered.
- Beleütöd a tojást.
Liszt, só és tojás
- Egy villával, vagy akár a kezeddel összekevered.
Alkotók összekeverve
- Összegyúrod. Ha ragadna, még lisztet teszel hozzá egészen addig, amíg egy viszonylag kemény, már nehezebben összenyomkodható tészta lesz belőle.
Gyúrt tészta
- Ha van rá idő, fél órát pihenteted, majd átgyúrod (ha nincs, az sem probléma, mert frissen is feldolgozható).
- Tégy a tészta mellé kevés lisztet.
- Készíts elő egy lisztezett tányért.
- Tépj le a tésztából egy darabot (negyedét, ötödét), laposítsd el, és a kezeddel (a hüvelyk és mutató ujjaddal) a széléből kezdj el csipkedni kicsi darabokat (egyet sodorhatsz is rajta). A tányér fölött dolgozz és akkor a csipetkék arra fognak esni. Ha ragadna a tészta, lisztezd be mindig azt a részét, ahonnan lecsipkeded. (Ha sikerül eltalálni a tészta keménységét, akkor erre nem lesz szükség.)
Tészta darabolva
Csipetke készítés
- Ügyelj arra, hogy a lecsipkedett tésztadarabok ne essenek egymásra, mert könnyen összeragadhatnak. Ezt elkerülendő időnként forgasd is meg őket a lisztben.
- Amikor készen vagy, tedd félre a kész csipetkéket addig, amíg a levesbe kerülnek.
Csipetke készen
- A frissen készült csipetke főzési ideje: 5 – 8 perc, ezért ennyi idővel a befejezés előtt tedd a levesbe.
Elkészítési idő:
- Tésztagyúrás: 10 perc
- Csipkedés: 10 perc
Összesen 20 perc.
Felhasználás
Hagyományosan bablevesbe és gulyáslevesbe készül. Más levesekbe is beletehető például nokedli helyett, bár ez utóbbi sokkal gyorsabban elkészül.
Tejfölös fejtett bableves csipetkével – tálalva
Ha marad a csipetkéből, szárítás után tárolható és más alkalommal felhasználható.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások