Lencsefasírt: egy a számtalan zöldségfasírt közül. Kicsit más, mint a sokféle leves és főzelék, ami lencséből készíthető. Próbáld ki te is!

Lencse-fasírt

Lencsefasírt

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 25 dkg konzerv lencse

    Konzerv-lencse

    Konzerv-lencse

  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 1 db közepes hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 csokor petrezselyem
  • Fűszerek: só, frissen őrölt bors
  • 1 – 2 dl napraforgó olaj a kisütéshez

Bevásárlólista

  • 1 db 310 g-os gőzben párolt Bonduelle konzerv lencse
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, só, bors, liszt, zsemlemorzsa

Megjegyzések:

  • A konzerv lencse kiválasztásánál fontos a súly, és az, hogy párolt vagy főtt legyen azért, hogy gyorsan elkészíthető legyen az étel. Ebből a konzervből lecsepegtetés után 25 dkg lencse marad. Próbáltam villával szétnyomkodni, de nem lehetett, ezért botmixert használtam.
  • Készítheted száraz lencséből is, akkor előzőnap célszerű beáztatni és puhára főzni, majd alaposan lecsepegtetni. Lehet, hogy ezt nem is kell botmixerrel aprítani, mert villával szétnyomható.

Előkészítés

  • A lencsét lecsepegteted.
  • A zsemlét beáztatod vízbe, majd alaposan kinyomkodod.
  • A hagymát és fokhagymát felaprítod (fokhagymanyomót is használhatsz).
  • A petrezselymet apróra vágod.

Lencsefasírt készítése

  1. A lencsét, hagymát, fokhagymát, tojást, petrezselymet egy közepes méretű tálba teszed.

    Hozzávalók 1

    Hozzávalók 1

  2. Villával vagy botmixerrel összedolgozod.

    Összedolgozás botmixerrel

    Összedolgozás botmixerrel

  3. Hozzáadod a lisztet.

    Hozzávalók 2

    Hozzávalók 2

  4. Ha híg lenne, zsemlemorzsával beállíthatod úgy, hogy a massza formázható legyen. Ha túl sűrű lenne, kevés vizet keverhetsz hozzá.

    Hozzávalók 3

    Hozzávalók 3

  5. Sózod, borsozod. Az ízt kóstolás alapján állíthatod be.
  6. Elkészíted a fasírozott pogácsákat. Nagyjából egyformára tudod úgy méretezni, hogy a tálban a masszát négy vagy 6 részre osztod, és egy-egy részből 3, illetve 2 fasírtot készítesz.

    Lencse fasírt massza

    Lencse fasírt massza

  7. A fasírtokat egyenként zsemlemorzsába forgatod és egy tálcára teszed.

    Lencsefasírtok sütés előtt

    Lencsefasírtok sütés előtt

  8. Egy közepes serpenyőben felforrósítod az olajat, majd a fasírtok mindkét oldalát megsütöd. (Valószínűleg 2 ütemben tudod megsütni.)
    Sütés 1

    Sütés 1

    Sütés 2

    Sütés 2

  9. Papírtörlővel kibélelt tálban vagy rácson a fölösleges olajat lecsepegteted. Ezzel a fasírtok elkészültek.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Fasírtok elkészítése: 10 perc
  • Sütés: 10 perc

Összesen: 30 perc

Lencsefasírt tálalása

Tálalhatod salátával vagy főzelékre feltétként.

Lencse-fasírt tálalva 1

Lencse-fasírt tálalva 1

Lencse-fasírt tálalva 2

Lencse-fasírt tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa