Lencsefasírt: egy a számtalan zöldségfasírt közül. Kicsit más, mint a sokféle leves és főzelék, ami lencséből készíthető. Próbáld ki te is!
Lencsefasírt
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 25 dkg konzerv lencse
- 1 db zsemle
- 1 db tojás
- 1 db közepes hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyem
- Fűszerek: só, frissen őrölt bors
- 1 – 2 dl napraforgó olaj a kisütéshez
Bevásárlólista
- 1 db 310 g-os gőzben párolt Bonduelle konzerv lencse
- 1 db zsemle
- 1 db tojás
- 1 db közepes hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, só, bors, liszt, zsemlemorzsa
Megjegyzések:
- A konzerv lencse kiválasztásánál fontos a súly, és az, hogy párolt vagy főtt legyen azért, hogy gyorsan elkészíthető legyen az étel. Ebből a konzervből lecsepegtetés után 25 dkg lencse marad. Próbáltam villával szétnyomkodni, de nem lehetett, ezért botmixert használtam.
- Készítheted száraz lencséből is, akkor előzőnap célszerű beáztatni és puhára főzni, majd alaposan lecsepegtetni. Lehet, hogy ezt nem is kell botmixerrel aprítani, mert villával szétnyomható.
Előkészítés
- A lencsét lecsepegteted.
- A zsemlét beáztatod vízbe, majd alaposan kinyomkodod.
- A hagymát és fokhagymát felaprítod (fokhagymanyomót is használhatsz).
- A petrezselymet apróra vágod.
Lencsefasírt készítése
- A lencsét, hagymát, fokhagymát, tojást, petrezselymet egy közepes méretű tálba teszed.
- Villával vagy botmixerrel összedolgozod.
- Hozzáadod a lisztet.
- Ha híg lenne, zsemlemorzsával beállíthatod úgy, hogy a massza formázható legyen. Ha túl sűrű lenne, kevés vizet keverhetsz hozzá.
- Sózod, borsozod. Az ízt kóstolás alapján állíthatod be.
- Elkészíted a fasírozott pogácsákat. Nagyjából egyformára tudod úgy méretezni, hogy a tálban a masszát négy vagy 6 részre osztod, és egy-egy részből 3, illetve 2 fasírtot készítesz.
- A fasírtokat egyenként zsemlemorzsába forgatod és egy tálcára teszed.
- Egy közepes serpenyőben felforrósítod az olajat, majd a fasírtok mindkét oldalát megsütöd. (Valószínűleg 2 ütemben tudod megsütni.)
- Papírtörlővel kibélelt tálban vagy rácson a fölösleges olajat lecsepegteted. Ezzel a fasírtok elkészültek.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Fasírtok elkészítése: 10 perc
- Sütés: 10 perc
Összesen: 30 perc
Lencsefasírt tálalása
Tálalhatod salátával vagy főzelékre feltétként.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások