Lecsó változat: a változat az elkészítés módjában van, ami – mint nagyon sok más esetben – egy félreértés következménye. Viszont nagyon jó.

Lecsó változat

Lecsó változat

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A lecsó alaprecept szerint:

  • 1 kg feldarabolt színes zöldpaprika
  • 1 db csípős paprika
  • 0,5 kg paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna (vagy 2 evőkanál sertészsír)
  • 20 dkg lecsó kolbász
  • 2 evőkanál piros fűszerpaprika (csípős lecsóhoz egy része legyen csípős)
  • 1 mokkás kanál só (illetve ízlés szerint)

Bevásárlólista

  • 1,3 kg színes zöldpaprika
  • 1 db csípős paprika
  • 0,5 kg paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma
  • 10 dkg füstölt húsos szalonna
  • 20 dkg lecsó kolbász

Emlékeztető: édes (csípős) piros fűszerpaprika, só

Előkészítés

  • A szalonnát felkockázod.
  • A hagymát felaprítod.
  • A zöldpaprikát és a csípős paprikát apró kockákra vágod. (Egy részt felapríthatod a szalonna kiolvasztása és a hagyma párolása alatt)

    Felaprított zöldpaprika

    Felaprított zöldpaprika

  • A paradicsom héját forró vízbe mártás után lehúzod. Felaprítod kisebb darabokra. (Ezt a főzés közben is elvégezheted.)

    Feldarabolt paradicsom

    Feldarabolt paradicsom

Lecsó változat elkészítése

  1. A szalonna kockákból a zsírt kiolvasztod.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  2. Megpárolod benne az apróra vágott hagymát.

    Feldarabolt paradicsom

    Feldarabolt paradicsom

  3. Hozzá teszed a zöldpaprikát és 1 evőkanál vizet, hogy a paprika le ne égjen, amíg levet nem ereszt.
  4. Lefedve párolod, amíg összeesik. Ha nem szereted túl sok lével, leveszed a fedőt.

    Zöldpaprika párolása

    Zöldpaprika párolása

  5. Ráteszed a paradicsomot és együtt párolod addig, amíg a zöldségek megfőnek.

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

  6. Közben a kolbászt felkarikázod.

    Kolbász karikák

    Kolbász karikák

  7. Ráteszed a piros fűszerpaprikát, ami az étel tetején összegyűlt zsírban könnyen feloldódik.
    Pirospaprika hozzáadása

    Pirospaprika hozzáadása

    Pirospaprika hozzákeverve

    Pirospaprika hozzákeverve

  8. Hozzáteszed a lecsó kolbászt. 5 percig még tovább főzöd. Ezzel az étel elkészült.
    Lecsó kolbásszal

    Lecsó kolbásszal

    Lecsó változat készen

    Lecsó változat készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 25 perc
  • Párolás, főzés: 40 perc
  • Főzés a kolbásszal: 5 perc

Összesen: 70 perc

Tálalás

A lecsót a tányérokba mered. Egy-egy szelet fehér kenyeret is tálalsz hozzá.

Lecsó változat tálalva 1

Lecsó változat tálalva 1

Lecsó változat tálalva 2

Lecsó változat tálalva 2

 

Megjegyzések:

  • Az eltérés a szokásos lecsótól abban van, hogy a hagyma és a paprika nagyon apró darabokra van vágva, és emiatt az étel állaga megváltozik.
  • Készítheted másfajta kolbásszal, vagy akár virslivel, tarhonyával is. Tojással nem ajánlom.

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa