Lecsó változat: a változat az elkészítés módjában van, ami – mint nagyon sok más esetben – egy félreértés következménye. Viszont nagyon jó.
Lecsó változat
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A lecsó alaprecept szerint:
- 1 kg feldarabolt színes zöldpaprika
- 1 db csípős paprika
- 0,5 kg paradicsom
- 2 nagy fej hagyma
- 10 dkg füstölt szalonna (vagy 2 evőkanál sertészsír)
- 20 dkg lecsó kolbász
- 2 evőkanál piros fűszerpaprika (csípős lecsóhoz egy része legyen csípős)
- 1 mokkás kanál só (illetve ízlés szerint)
Bevásárlólista
- 1,3 kg színes zöldpaprika
- 1 db csípős paprika
- 0,5 kg paradicsom
- 2 nagy fej hagyma
- 10 dkg füstölt húsos szalonna
- 20 dkg lecsó kolbász
Emlékeztető: édes (csípős) piros fűszerpaprika, só
Előkészítés
- A szalonnát felkockázod.
- A hagymát felaprítod.
- A zöldpaprikát és a csípős paprikát apró kockákra vágod. (Egy részt felapríthatod a szalonna kiolvasztása és a hagyma párolása alatt)
- A paradicsom héját forró vízbe mártás után lehúzod. Felaprítod kisebb darabokra. (Ezt a főzés közben is elvégezheted.)
Lecsó változat elkészítése
- A szalonna kockákból a zsírt kiolvasztod.
- Megpárolod benne az apróra vágott hagymát.
- Hozzá teszed a zöldpaprikát és 1 evőkanál vizet, hogy a paprika le ne égjen, amíg levet nem ereszt.
- Lefedve párolod, amíg összeesik. Ha nem szereted túl sok lével, leveszed a fedőt.
- Ráteszed a paradicsomot és együtt párolod addig, amíg a zöldségek megfőnek.
- Közben a kolbászt felkarikázod.
- Ráteszed a piros fűszerpaprikát, ami az étel tetején összegyűlt zsírban könnyen feloldódik.
- Hozzáteszed a lecsó kolbászt. 5 percig még tovább főzöd. Ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 25 perc
- Párolás, főzés: 40 perc
- Főzés a kolbásszal: 5 perc
Összesen: 70 perc
Tálalás
A lecsót a tányérokba mered. Egy-egy szelet fehér kenyeret is tálalsz hozzá.
Megjegyzések:
- Az eltérés a szokásos lecsótól abban van, hogy a hagyma és a paprika nagyon apró darabokra van vágva, és emiatt az étel állaga megváltozik.
- Készítheted másfajta kolbásszal, vagy akár virslivel, tarhonyával is. Tojással nem ajánlom.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások