Lecsó tükörtojással: a tojásos lecsó egyik változata. Aki a tükörtojást jobban szereti, mint a rántottát, biztosan megkedveli majd ezt az ételt is.
Lecsó tükörtojással
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg feldarabolt zöldpaprika (vásárlás: 1,2 – 1,3 kg)
- 4 db paradicsom
- 2 közepes fej hagyma
- 10 dkg füstölt szalonna (vagy 2 evőkanál sertészsír)
- 10 dkg füstölt kolbász
- 2 evőkanál piros fűszerpaprika (csípős lecsóhoz egy része legyen csípős)
- 1 mokkás kanál só (illetve ízlés szerint)
- 4 db tojás
Megjegyzés:
A képeken 2 személyre készült lecsót látsz.
Bevásárlólista
- 1,3 kg zöldpaprika
- 4 db paradicsom
- 2 közepes fej hagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg füstölt kolbász
- 4 db tojás
Emlékeztető: édes (csípős) piros fűszerpaprika, só
Előkészítés
- Megmosod a zöldpaprikát és a paradicsomot.
- A zöldpaprika szárát és csumáját eltávolítod. (Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy a szárat megfogod, belenyomod a paprikába, majd kihúzod a csumával együtt.) Ezt követően a paprikákat felkarikázod.
- A paradicsom héját eltávolítod. (A szárral ellentétes oldalon a héjat kereszt alakban bemetszed. Egy-két percre forró vízbe teszed, majd a héjat a bemetszéstől 4 részletben lehúzod.)
- A hagymát felaprítod vagy vékony szeletekre vágod.
- A szalonnát felkockázod.
- A kolbászt karikákra vágod.
Lecsó tükörtojással – elkészítés
- A szalonnát (zsírt) egy nagyobb lábasban kiolvasztod.
Szalonna kiolvasztása
- A hagymát a zsíron megpárolod.
Hagyma párolása szalonna-zsíron
- Hozzáadod a paradicsomot.
- Megvárod, amíg a paradicsom kevés levet enged, majd hozzáadod a piros fűszerpaprikát.
- Hozzáteszed a zöldpaprikát, 10 percig fedő alatt párold, amíg a paprika összeesik.
- Fedő nélkül párolod tovább addig, amíg a hozzávalók majdnem megpuhulnak.
Főzés 1
- Hozzáadod a kolbászt, pár percig összeforralod az ételt. (Kolbászos lecsót itt találsz.)
Főzés 2
Főzés 3
- A kész lecsó közepébe négy mélyedést készítesz, amelyekbe beleütöd a tojásokat.
Lecsó tojásokkal
- Lassan főzöd addig, amíg a tojásokból tükörtojás lesz. Ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Szalonna kiolvasztása, hagyma párolása: 10 perc
- Lecsó főzése: 25 perc
- Tükörtojás elkszítése: 5 perc
Összesen: 60 perc
Lecsó tükörtojással – tálalás
A kész ételt tányérokra teszed. Használj nagyobb méretű kanalat és vigyázz arra, hogy a tükörtojások épen maradjanak. Egy-egy szelet kenyeret is tálalj hozzá.
Lecsó tükörtojással tálalva 1
Lecsó tükörtojással tálalva 2
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Kedves Pap Zsuzsa !
Köszönöm, a magyarok egyik kedvelt nyári étele a lecsó, főleg tükörtojással. Ma megvettük a hozzávalókat, holnap az Ön receptje szerint fogjuk otthon ebédre elkészíteni!
A lecsó készülhet még rizzsel, tarhonyával, nokedlivel stb. ….. ki ahogyan szereti.
Várjuk továbbra is a finom receptjeit, további jó egészséget kívánunk !
Üdvözlettel: Pintér Zoltán és családja Dorogról.