Lebbencs leves: egyszerű hozzávalókból, készen vásárolt tésztából fűszerekkel gyorsan elkészíthető, egyszerű leves. Most már kevésbé népszerű, de az én gyermekkoromban sokszor készítették, mert pénztárcakímélő.
Lebbencs leves
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
3 – 4 adaghoz
- 20 dkg hámozott, felkockázott burgonya (2 db közepes méretű)
- 5 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 10 dkg csusza tészta (vagy 10 dkg lisztből és 1 tojásból otthon készített)
- 1/2 fej nagyobb hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, fűszerpaprika, babérlevél
- 1/2 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 2 db közepes méretű burgonya
- 5 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 1 csomag 8 tojásos csusza tészta
- 1 fej nagyobb hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: só, bors, őrölt kömény, fűszerpaprika, fokhagyma, babérlevél
Megjegyzések:
- 4 főre vedd a hozzávalók kétseresét és ennek megfelelően alakítsd át a bevásárlólistát.
- Hozzávalói szinte azonosak a slambucéval, akár annak leves formájának is tekinthető.
Előkészítés
- A szalonnát vágd kis kockákra.
- A krumplit hámozd meg, vágd nagyobb kockákra és felhasználásig tartsd vízben.
- A hagymát, fokhagymát és a petrezselymet aprítsd fel.
Lebbencs leves készítése
- A szalonna kockákból olvaszd ki a zsírt.
- A szalonnát pirítsd meg, majd szedd ki a zsírból egy kis szűrőkanállal és tedd félre a tálaláshoz.
- Tedd a zsírba a felaprított hagymát és párold üvegesre. Az utolsó percben a fokhagymát is add hozzá.
- Tedd rá a csuszatésztát és világosra pirítsd meg. Keverd hozzá a fűszereket.
- Tedd rá a fűszereket.
- Adj hozzá kevés (kb. 1 dl) vizet és párold néhány percig.
- Tedd bele a krumplit.
- Engedd fel kb. 8 dl vízzel (használd fel a krumpli áztató vizét, de használhatsz alaplét vagy maradék húslevest is). Ügyelj arra, hogy a folyadék a krumplit lepje el és legyen még fölött kb. 2 cm-es folyadék réteg. (A tészta a főzés közben folyadékot vesz fel.) Kóstold meg és ha szükséges, sózd meg.
- Főzd addig, amíg a krumpli és a tészta is megpuhul. Ha túl sűrű lenne, hígítsd fel még vízzel. Ezzel a leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Szalonna, hagyma, tészta pirítása, párolása: 15 perc
- Párolás és főzés: 20 perc
Összesen: 45 perc
Lebbencs leves tálalása
Merd ki a forró levest tányérokba. Tetejére tedd a pirított szalonna darabokat és a petrezselymet. (Ha vegetáriánus vagy, a húsos szalonnát ne tedd a levesbe (add a madaraknak).
Étel, képek, szöveg: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások