Lebbencs leves: egyszerű hozzávalókból, készen vásárolt tésztából fűszerekkel gyorsan elkészíthető, egyszerű leves. Most már kevésbé népszerű, de az én gyermekkoromban sokszor készítették, mert pénztárcakímélő.

Lebbencs leves

Lebbencs leves

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

3 – 4 adaghoz

  • 20 dkg hámozott, felkockázott burgonya (2 db közepes méretű)
  • 5 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 10 dkg csusza tészta (vagy 10 dkg lisztből és 1 tojásból otthon készített)
  • 1/2 fej nagyobb hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, fűszerpaprika, babérlevél
  • 1/2 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 2 db közepes méretű burgonya
  • 5 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 1 csomag 8 tojásos csusza tészta
  • 1 fej nagyobb hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: só, bors, őrölt kömény, fűszerpaprika, fokhagyma, babérlevél

Megjegyzések:

  • 4 főre vedd a hozzávalók kétseresét és ennek megfelelően alakítsd át a bevásárlólistát.
  • Hozzávalói szinte azonosak a slambucéval, akár annak leves formájának is tekinthető.

Előkészítés

  • A szalonnát vágd kis kockákra.

    Kockára vágott szalonna

    Kockára vágott szalonna

  • A krumplit hámozd meg, vágd nagyobb kockákra és felhasználásig tartsd vízben.

    Feldarabolt krumpli

    Feldarabolt krumpli

  • A hagymát, fokhagymát és a petrezselymet aprítsd fel.
    Felaprított hagyma

    Felaprított hagyma

    Szárított lebbencs tészta

    Szárított lebbencs tészta

    Vágott petrezselyem

    Vágott petrezselyem

Lebbencs leves készítése

  1. A szalonna kockákból olvaszd ki a zsírt.

    Zsír kiolvasztása

    Zsír kiolvasztása

  2. A szalonnát pirítsd meg, majd szedd ki a zsírból egy kis szűrőkanállal és tedd félre a tálaláshoz.
  3. Tedd a zsírba a felaprított hagymát és párold üvegesre. Az utolsó percben a fokhagymát is add hozzá.

    Hagyma pirítása

    Hagyma pirítása

  4. Tedd rá a csuszatésztát és világosra pirítsd meg. Keverd hozzá a fűszereket.
    Tészta pirítása 1

    Tészta pirítása 1

    Tészta pirítása 2

    Tészta pirítása 2

  5. Tedd rá a fűszereket.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  6. Adj hozzá kevés (kb. 1 dl) vizet és párold néhány percig.

    Felöntés kevés vízzel

    Felöntés kevés vízzel

  7. Tedd bele  a krumplit.
  8. Engedd fel kb. 8 dl vízzel (használd fel a krumpli áztató vizét, de használhatsz alaplét vagy maradék húslevest is). Ügyelj arra, hogy a folyadék a krumplit lepje el és legyen még fölött kb. 2 cm-es folyadék réteg. (A tészta a főzés közben folyadékot vesz fel.) Kóstold meg és ha szükséges, sózd meg.
  9. Főzd addig, amíg a krumpli és a tészta is megpuhul. Ha túl sűrű lenne, hígítsd fel még vízzel. Ezzel a leves elkészült.

    Lebbencs leves készen

    Lebbencs leves készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Szalonna, hagyma, tészta pirítása, párolása: 15 perc
  • Párolás és főzés: 20 perc

Összesen: 45 perc

Lebbencs leves tálalása

Merd ki a forró levest tányérokba. Tetejére tedd a pirított szalonna darabokat és a petrezselymet. (Ha vegetáriánus vagy, a húsos szalonnát ne tedd a levesbe (add a madaraknak).

Lebbencs leves tálalva 1

Lebbencs leves tálalva 1

Lebbencs leves tálalva 2

Lebbencs leves tálalva 2

 

Étel, képek, szöveg: Pap Zsuzsa