Lassú kelesztésű kenyér: alig van vele munka, nincs benne semmiféle adalék és fillérekbe kerül. Kell ennél több?
Lassú kelesztésű kenyér
Lassú kelesztésű kenyér
Elkészítési idő (kelesztési idő nélkül): 75 perc
Hozzávalók
1 kg kenyérhez
- 67,5 dkg liszt (finomliszt, de később helyettesítheted maximum 1-3-át teljes kiőrlésű liszttel)
- 1 evőkanál só
- 1/3 kiskanál porélesztő
- 5,25 dl langyos víz
Megjegyzések:
- A teljes kiőrlésű liszt hozzákeverését 2 – 3 kenyérnél fokozatosan próbáld ki.
- A sót alaposan keverd el a lisztben, mielőtt az élesztőt hozzáadnád (a só másként tönkre teheti az élesztőt).
- Szükséged lesz egy sütőbe tehető, vastag falú, lefedhető, kb alul 16 – 18 cm-es átmérőjű kerek vagy ovális lábasra (esetleg lehető hőálló üveg).
- Korábban is próbálkoztam már ezzel a kenyér recepttel, de a kenyértészta a sütőben mindig elterült. A vastagfalú lábos használata hozta meg a mostani eredményt.
Bevásárlólista
- 1 kg fehér liszt (vagy legyen liszt mindig otthon)
Emlékeztető: só, porélesztő
Előkészítés
A lisztet átszitálod (erre a célra nagyobb, szitás szűrőkanál is megfelel).
Lassú kelesztésű kenyér készítése
- A lisztet egy közepes méretű tálba teszed.
- Hozzáadod a sót, majd az élesztőt, és mindkettőt alaposan elkevered.
Liszt, só és porélesztő
- Részletekben hozzáadod a vizet, és egy erős villával összekevered (kézzel is megteheted) , összedolgozod úgy, hogy nagyjából homogén tészta legyen.
Összeállított kenyértészta
- Lefedve kelni hagyod 12 – 14 órát (szobahőmérsékleten).
Kelesztés 1
Kelesztés 2
- A kelesztés végén a tészta mennyisége kb. a kétszeresére nő meg.
Megkelt kenyértészta
- A kelesztés vége előtt a sütőbe tehető, vastag falú edényt a sütőben 220 fokon alsó-felső sütéssel 35 percig előmelegíted.
Lefedve sütőben
- A tésztát lisztezett deszkán átdolgozod.
Kenyértészta formázva
- A forró lábast kiveszed, és az átdolgozott kenyértésztát beleejted. (Vigyázz, mert nagyon forró!) Ha kicsit félre megy, fakanállal megigazítod, hogy az edény oldalfalától mindenütt azonos távolságban legyen. A tészta tetejét vagdald be késsel (vagy közepes méretű ollóval). Dolgozz gyorsan, hogy az edény ne hűljön ki.
Kenyértészta lábasban
- Tedd az edényt lefedve a sütőbe és mérsékeld a hőmérsékletet 200 fokra. A sütést alsó-felső állásban végezd.
Lefedve sütőben
- 35 perc után vedd le az edényről a fedőt.
- Süssd tovább még kb. 25 percig (ezt az időt ki kell tapasztalnod, mert lehet sütőfüggő). A kenyér tetejének szép világos barna színe legyen.
- Amikor elkészült, vedd ki a lábost a sütőből, borítsd ki a kenyeret (az alja is szép világos és kopogós legyen).
Kenyér készen 1
- A megsült kenyeret tedd rácsra és konyharuhával letakarva hagyd kihűlni. Az eredmény:
Megsült kenyér alja
Lassú kelesztésű kenyér
Lassú kelesztésű kenyér felvágva
Elkészítési idő:
- Kenyértészta készítést: 15 perc
- Kelesztési idő 12 – 14 óra
- Kenyér sütése: 60 perc
- Összesen kelesztési idő nélkül: 75 perc.
Megjegyzés:
Ha kiszámolod az árat – beleértve a sütéshez használt energia árát is, az egész nem kerül többe, mint kb. 200 Ft-ba, valamint kb. 20 perc munkába. Próbáld ki!
Lassú kelesztésű kenyér
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások