Lassú kelesztésű kenyér: alig van vele munka, nincs benne semmiféle adalék és fillérekbe kerül. Kell ennél több?

Lassú kelesztésű kenyér

Lassú kelesztésű kenyér

Lassú kelesztésű kenyér

Elkészítési idő (kelesztési idő nélkül): 75 perc

Hozzávalók

1 kg kenyérhez

  • 67,5 dkg liszt (finomliszt, de később helyettesítheted maximum 1-3-át teljes kiőrlésű liszttel)
  • 1 evőkanál só
  • 1/3 kiskanál porélesztő
  • 5,25 dl langyos víz

Megjegyzések:

  • A teljes kiőrlésű liszt hozzákeverését 2 – 3 kenyérnél fokozatosan próbáld ki.
  • A sót alaposan keverd el a lisztben, mielőtt az élesztőt hozzáadnád (a só másként tönkre teheti az élesztőt).
  • Szükséged lesz egy sütőbe tehető, vastag falú, lefedhető, kb alul 16 – 18 cm-es átmérőjű kerek vagy ovális lábasra (esetleg lehető hőálló üveg).
  • Korábban is próbálkoztam már ezzel a kenyér recepttel, de a kenyértészta a sütőben mindig elterült. A vastagfalú lábos használata hozta meg a mostani eredményt.

Bevásárlólista

  • 1 kg fehér liszt (vagy legyen liszt mindig otthon)

Emlékeztető: só, porélesztő

Előkészítés

A lisztet átszitálod (erre a célra nagyobb, szitás szűrőkanál is megfelel).

Lassú kelesztésű kenyér készítése

  1. A lisztet egy közepes méretű tálba teszed.
  2. Hozzáadod a sót, majd az élesztőt, és mindkettőt alaposan elkevered.

    Liszt, só és porélesztő

    Liszt, só és porélesztő

  3. Részletekben hozzáadod a vizet, és egy erős villával összekevered (kézzel is megteheted) , összedolgozod úgy, hogy nagyjából homogén tészta legyen.

    Összeállított kenyértészta

    Összeállított kenyértészta

  4. Lefedve kelni hagyod 12 – 14 órát (szobahőmérsékleten).
    Kelesztés 1

    Kelesztés 1

    Kelesztés 2

    Kelesztés 2

  5. A kelesztés végén a tészta mennyisége kb. a kétszeresére nő meg.

    Megkelt kenyértészta

    Megkelt kenyértészta

  6. A kelesztés vége előtt a sütőbe tehető, vastag falú edényt a sütőben 220 fokon alsó-felső sütéssel 35 percig előmelegíted.

    Lefedve sütőben

    Lefedve sütőben

  7. A tésztát lisztezett deszkán átdolgozod.

    Kenyértészta formázva

    Kenyértészta formázva

  8. A forró lábast kiveszed, és az átdolgozott kenyértésztát beleejted. (Vigyázz, mert nagyon forró!) Ha kicsit félre megy, fakanállal megigazítod, hogy az edény oldalfalától mindenütt azonos távolságban legyen. A tészta tetejét vagdald be késsel (vagy közepes méretű ollóval). Dolgozz gyorsan, hogy az edény ne hűljön ki.

    Kenyértészta lábasban

    Kenyértészta lábasban

  9. Tedd az edényt lefedve a sütőbe és mérsékeld a hőmérsékletet 200 fokra. A sütést alsó-felső állásban végezd.

    Lefedve sütőben

    Lefedve sütőben

  10. 35 perc után vedd le az edényről a fedőt.
  11. Süssd tovább még kb. 25 percig (ezt az időt ki kell tapasztalnod, mert lehet sütőfüggő). A kenyér tetejének szép világos barna színe legyen.
  12. Amikor elkészült, vedd ki a lábost a sütőből, borítsd ki a kenyeret (az alja is szép világos és kopogós legyen).

    Kenyér készen 1

    Kenyér készen 1

  13. A megsült kenyeret tedd rácsra és konyharuhával letakarva hagyd kihűlni. Az eredmény:
    Megsült kenyér alja

    Megsült kenyér alja

    Lassú kelesztésű kenyér

    Lassú kelesztésű kenyér

    Lassú kelesztésű kenyér felvágva

    Lassú kelesztésű kenyér felvágva

Elkészítési idő:

  • Kenyértészta készítést: 15 perc
  • Kelesztési idő 12 – 14 óra
  • Kenyér sütése: 60 perc
  • Összesen kelesztési idő nélkül: 75 perc.

Megjegyzés:

Ha kiszámolod az árat – beleértve a sütéshez használt energia árát is, az egész nem kerül többe, mint kb. 200 Ft-ba, valamint  kb.  20 perc munkába. Próbáld ki!

Lassú kelesztésű kenyér

Lassú kelesztésű kenyér

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa