Krumpligombóc leves: nagyon egyszerű és jóízű leves. Szinte fillérekből kihozható, gyorsan elkészül és egy kis trükkel 30 perc alatt levest tehetsz az asztalra.
Krumpligombóc leves
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 személyre
A leveshez:
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes fehérrépa
- 1/4 kisméretű karalábé (kihagyható)
- 1,2 liter zöldség vagy hús alaplé
- 1 kis pohár tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál piros édes vagy csípős fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
Levesbetét:
- 12 -16 db közepes méretű krumpligombóc
Megjegyzés:
Ha alaplével készíted, akkor a zöldségeket ki is hagyhatod. Ha viszont nincs alapléd, akkor feltétlenül tégy bele zöldségeket, mert enélkül a leves nem lesz igazán jó ízű.
Bevásárlólista
- 1 db vöröshagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes fehérrépa
- 1 db kisméretű karalábé (kihagyható)
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: só, bors, fokhagyma, piros fűszerpaprika, sertészsír, liszt
Előkészítés
- A hagymát és fokhagymát apróra vágod.
- A zöldségeket kis kockákra aprítod.
Zöldségek felaprítva
- A petrezselymet felaprítod.
Krumpligombóc leves elkészítése
- A hagymát a zsíron üvegesre párolod. Az utolsó percben hozzáadod a felaprított fokhagymát is.
Hagyma és fokhagyma párolása
- Leveszed a tűzhelyről és hozzáadod a piros fűszerpaprikát. (Azért kell levenni a tűzhelyről, mert a piros paprika szárazon a magas hőmérsékleten kellemetlen ízű lesz.)
Pirospaprika hozzáadása
- Összekevered a párolt hagymával és felöntöd az alaplével, hozzáteszed az őrölt borsot.
Alaplével felengedve, fűszerezve
- Beleteszed az apróra vágott zöldségeket.
Zöldségek hozzáadva
- Forrásig melegíted és addig főzöd lassú forralás közben, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Főzés 1
Főzés 2
- A tejfölből és lisztből habarást készítesz. Lépésenként felhígítod a forró levessel, majd a levesbe kevered. Néhány percig forralod, hogy a liszt ne maradjon nyers.
Tejföllel behabarva
- Beleteszed a gombócokat és tovább főzöd. Amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, még főzöd 10 percig. Közben megkóstolod és ha szükséges, tehetsz még hozzá sót és frissen őrölt borsot.
- Beleteszed a petrezselymet és ezzel a leves el is készült.
Krumpligombócok főzése
Megjegyzések:
- A levest előre is elkészítheted, de a gombócokat csak étkezés előtt főzd a levesbe, mert egyébként elázhatnak.
- A trükk, amit az elején említettem, nem más, mint az, hogy a gombócokat előre is elkészítheted és lefagyaszthatod, így csak a levesfőzéssel kell foglalkoznod.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 5 perc
- Leves főzése: 25 perc
Összesen: 30 perc
Krumpligombóc leves tálalása
A levest a gombócokkal tányérokba mered. További petrezselyemzöldet is tehetsz hozzá.
Krumpligombóc leves tálalva 1
Krumpligombóc leves tálalva 2
Étel, szöveg és képek: Pap Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!! A krumpligombócot hogyan csinálod?
A hozzávalók végén (a 12 – 16 db krumpligombóc) – a krumpligombóc egy link (sajnos, hibás volt, de javítottam), rákattintva találod a krumpligombóc receptjét.