Krumpligombóc leves: nagyon egyszerű és jóízű leves. Szinte fillérekből kihozható, gyorsan elkészül és egy kis trükkel 30 perc alatt levest tehetsz az asztalra.

Krumpligombóc leves

Krumpligombóc leves

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 személyre

A leveshez:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 közepes fehérrépa
  • 1/4 kisméretű karalábé (kihagyható)
  • 1,2 liter zöldség vagy hús alaplé
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál piros édes vagy csípős fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors

Levesbetét:

Megjegyzés:

Ha alaplével készíted, akkor a zöldségeket ki is hagyhatod. Ha viszont nincs alapléd, akkor feltétlenül tégy bele zöldségeket, mert enélkül a leves nem lesz igazán jó ízű.

Bevásárlólista

  • 1 db vöröshagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 közepes fehérrépa
  • 1 db kisméretű karalábé (kihagyható)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: só, bors, fokhagyma, piros fűszerpaprika, sertészsír, liszt

Előkészítés

  • A hagymát és fokhagymát apróra vágod.
  • A zöldségeket kis kockákra aprítod.

    Zöldségek

    Zöldségek felaprítva

  • A petrezselymet felaprítod.

Krumpligombóc leves elkészítése

  1. A hagymát a zsíron üvegesre párolod. Az utolsó percben hozzáadod a felaprított fokhagymát is.

    Hagyma és fokhagyma párolása

    Hagyma és fokhagyma párolása

  2. Leveszed a tűzhelyről és hozzáadod a piros fűszerpaprikát. (Azért kell levenni a tűzhelyről, mert a piros paprika szárazon a magas hőmérsékleten kellemetlen ízű lesz.)

    Pirospaprika hozzáadása

    Pirospaprika hozzáadása

  3. Összekevered a párolt hagymával és felöntöd az alaplével, hozzáteszed az őrölt borsot.

    Alaplével felengedve, fűszerezve

    Alaplével felengedve, fűszerezve

  4. Beleteszed az apróra vágott zöldségeket.

    Zöldségek hozzáadva

    Zöldségek hozzáadva

  5. Forrásig melegíted és addig főzöd lassú forralás közben, amíg a zöldségek megpuhulnak.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  6. A tejfölből és lisztből habarást készítesz. Lépésenként felhígítod a forró levessel, majd a levesbe kevered. Néhány percig forralod, hogy a liszt ne maradjon nyers.

    Tejföllel behabarva

    Tejföllel behabarva

  7. Beleteszed a gombócokat és tovább főzöd. Amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, még főzöd 10 percig. Közben megkóstolod és ha szükséges, tehetsz még hozzá sót és frissen őrölt borsot.
  8. Beleteszed a petrezselymet és ezzel a leves el is készült.

    Krumpligombócok főzése

    Krumpligombócok főzése

Megjegyzések:

  • A levest előre is elkészítheted, de a gombócokat csak étkezés előtt főzd a levesbe, mert egyébként elázhatnak.
  • A trükk, amit az elején említettem, nem más, mint az, hogy a gombócokat előre is elkészítheted és lefagyaszthatod, így csak a levesfőzéssel kell foglalkoznod.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 5 perc
  • Leves főzése: 25 perc

Összesen: 30 perc

Krumpligombóc leves tálalása

A levest a gombócokkal tányérokba mered. További petrezselyemzöldet is tehetsz hozzá.

Krumpligombóc leves tálalva 1

Krumpligombóc leves tálalva 1

Krumpligombóc leves tálalva 2

Krumpligombóc leves tálalva 2

 

Étel, szöveg és képek: Pap Zsuzsa