Krumpligombóc: tartalmassá teszi a zöldséges leveseket, készíthetsz belőle pénztárcabarát krumpligombóc levest, de akár köretként is tálalhatod szaftos húsokhoz, ragukhoz
Krumpligombóc recept
Elkészítési idő: 75 perc
Krumpligombóc hozzávalói
4 adaghoz (12 – 20 db gombóchoz)
- 0,5 kg krumpli (szétfőlős)
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
- csipet só
Bevásárlólista
- 0,5 kg krumpli (szétfőlős, pl. Ella)
- 1 tojás
Emlékeztető: liszt, só
Megjegyzések:
- Ne próbálj alacsony keményítő tartalmú krumpliból tésztát készíteni, mert sok bajod lesz vele.
- A krumpligombóc jól fagyasztható (tálcán, majd zacskóban tárolva). Egy részét félre teheted más alkalomra.
Előkészítés
- A krumplit megmosod és héjastól felteszed főni. A krumpli méretétől és fajtájától függően változik a főzési idő. Akkor kész, amikor vékony villával megszúrva már puhának érzed.
- Amikor a krumpli megfőtt, meghámozod és egy nagyobb tálba krumplinyomóval belenyomod.
Megtisztított főtt krumpli
Áttört főtt krumpli
- Addig vársz, amíg a krumpli langyos lesz. Közben időnként kanállal átkevergeted, hogy egyenletesen hűljön.
Krumpligombóc készítése
-
- A langyos krumplit megsózod. Egy kanállal elkezded adagolni hozzá a lisztet, közben lazán összekevered. (A tészta kis részével kipróbálhatod, hogy összeáll-e, de ne gyúrd, csak nyomkodd, mert ha gyúrod, nagyon sok lisztet fog „felvenni” és kemény lesz a tészta.) Azért nem lehet a liszt mennyiségét megadni, mert krumplija válogatja, hogy mennyit szükséges ahhoz, hogy közepes keménységű, formázható tészta legyen.
- Mikor már lisztes a krumpli, a tojást beleütöd a közepébe, összekevered a tésztával. Ha kell, még teszel hozzá némi lisztet és nyomkodással összeállítod. Nem baj, ha a tészta belül még kicsit ragad, mert a további munkát úgyis lisztezve és lisztes kézzel célszerű végezned.
- Amikor a tészta összeállt, lisztezett lapra teszed.
Krumplis tészta
- Levágsz belőle kisebb darabokat és kisodrod.
Krumplis tészta kisodorva
- A sodort tésztát kisebb részekre feldarabolod.
Krumplis tészta darabok és golyók
- Elkészíted, megformázod a gombócokat.
Krumpligombócok
- A további munka attól függ, mire szeretnéd felhasználni. (Belefőzheted levesbe, vagy kifőkzöd sós vízben és tálalhatod köreként.
Megjegyzés:
- A gombócok mérete némileg függ attól, mire szeretnéd felhasználni. Levesbetétként kisebb, köretként nagyobb gombócok készülhetnek.
Elkészítési idő:
- Krumpli főzése : 45 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
- Tészta összeállítása: 10 perc
- Gombócok készítése: 15 perc
Összesen: 75 perc (ebből munka: 25 perc)
Krumlpligombóc felhasználása
A krumpligombócot többféleképpen fel tudod használni:
- Levesbetétként krumpligombóc levesbe és zöldséges levesekbe.
- Köretként mártásos húsokhoz, ragukhoz.
Étel, szöveg és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások