Krumpligombóc: tartalmassá teszi a zöldséges leveseket, készíthetsz belőle pénztárcabarát krumpligombóc levest, de akár köretként is tálalhatod szaftos húsokhoz, ragukhoz

Krumpligomboc levesbetét

Krumpligombóc recept

Elkészítési idő: 75 perc

Krumpligombóc hozzávalói

4 adaghoz (12 – 20 db gombóchoz)

Bevásárlólista

  • 0,5 kg krumpli (szétfőlős, pl. Ella)
  • 1 tojás

Emlékeztető: liszt, só

Megjegyzések:

  • Ne próbálj alacsony keményítő tartalmú krumpliból tésztát készíteni, mert sok bajod lesz vele.
  • A krumpligombóc jól fagyasztható (tálcán, majd zacskóban tárolva). Egy részét félre teheted más alkalomra.

Előkészítés

  • A krumplit megmosod és héjastól felteszed főni.  A krumpli méretétől és fajtájától függően változik a főzési idő. Akkor kész, amikor vékony villával megszúrva már puhának érzed.
  • Amikor a krumpli megfőtt, meghámozod és egy nagyobb tálba krumplinyomóval belenyomod.
    Megtisztított főtt krumpli

    Megtisztított főtt krumpli

    Áttört főtt krumpli

    Áttört főtt krumpli

  • Addig vársz, amíg a krumpli langyos lesz. Közben időnként kanállal átkevergeted, hogy egyenletesen hűljön.

Krumpligombóc készítése

    1. A langyos krumplit megsózod. Egy kanállal elkezded adagolni hozzá a lisztet, közben lazán összekevered. (A tészta kis részével kipróbálhatod, hogy összeáll-e, de ne gyúrd, csak nyomkodd, mert ha gyúrod, nagyon sok lisztet fog „felvenni”  és kemény lesz a tészta.) Azért nem lehet a liszt mennyiségét megadni, mert krumplija válogatja, hogy mennyit szükséges ahhoz, hogy közepes keménységű, formázható tészta legyen.
    2. Mikor már lisztes a krumpli, a tojást beleütöd a közepébe, összekevered a tésztával. Ha kell, még teszel hozzá némi lisztet és nyomkodással összeállítod. Nem baj, ha a tészta belül még kicsit ragad, mert a további munkát úgyis lisztezve és lisztes kézzel célszerű végezned.
    3. Amikor a tészta összeállt, lisztezett lapra teszed.

      Krumplis tészta

      Krumplis tészta

    4. Levágsz belőle kisebb darabokat és kisodrod.

      Krumplis tészta kisodorva

      Krumplis tészta kisodorva

    5. A sodort tésztát kisebb részekre feldarabolod.

      Krumplis tészta darabok és golyók

      Krumplis tészta darabok és golyók

    6. Elkészíted, megformázod a gombócokat.

      Krumpligombócok

      Krumpligombócok

    7. A további munka attól függ, mire szeretnéd felhasználni. (Belefőzheted levesbe, vagy kifőkzöd sós vízben és tálalhatod köreként.

Megjegyzés:

  • A gombócok mérete némileg függ attól, mire szeretnéd felhasználni. Levesbetétként kisebb, köretként nagyobb gombócok készülhetnek.

Elkészítési idő:

  • Krumpli főzése : 45 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
  • Tészta összeállítása: 10 perc
  • Gombócok készítése: 15 perc

Összesen: 75 perc (ebből munka: 25 perc)

Krumlpligombóc felhasználása

A krumpligombócot többféleképpen fel tudod használni:

Krumpligomboc levesbetét

  • Köretként mártásos húsokhoz, ragukhoz.

 

Étel, szöveg és képek: Pap Zsuzsa