Zöldbab püréleves: nagyon egyszerű leves és mirelit zöldbabból gyorsan elkészül, de ez nem krémleves – mert az egy kicsit másképp készül.

Zöldbab püréleves

Zöldbab püréleves

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 80 dkg mirelit, vagy friss, tisztított, vágott zöldbab
  • 8 dl hús alaplé vagy húsleves
  • 10 ml főzőtejszín (legalább 20 %-os)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál őrölt fehér bors

Bevásárlólista

  • 1 kg mirelit vagy friss zöldbab
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: alaplé, só, fehér bors

Megjegyzés:

  • Ebben a levesben nincs tojássárgája és vaj, mint a zöldbab krémlevesben, ezért könnyebb, alacsonyabb kalória tartalmú étel.

Zöldbab püréleves készítése

  1. A hús alaplét felforralod.
  2. Részletekben beleteszed a zöldbabot úgy, hogy a lé szinte mindig forrjon. Ez különösen a friss zöldbabnál fontos, mivel az nincs előfőzve és ha nem forró a víz, nagyon nehezen puhul meg.
    Zöldbab főzése 1

    Zöldbab főzése 1

    Zöldbab főzése 2

    Zöldbab főzése 2

  3. Amíg a zöldbab fő, a petrezselymet felaprítod.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

  4. Amikor a zöldbab megfőtt, a tejszín, a petrezselyem fele és az őrölt fehér bors hozzáadása után több részletben turmixgépen pépesíted. (A turmixgép tartálya üveg vagy hőálló műanyag legyen. Ha nincs, szerezz be egyet, hiszen ez a kisgép krémlevesek készítésénél szinte nélkülözhetetlen. ) Ha nincs turmixgéped, akkor  botmixert is használhatsz. Ez esetben a tejszínt csak akkor tedd bele, amikor már a püré készen van. Előfordulhat, hogy át kell passzíroznod.
    Turmixolás 1

    Turmixolás 1

    Turmixolás 2

    Turmixolás 2

  5. Ezzel a leves el is készült. Már csak az van hátra, hogy megkóstolod, és ha szükséges, sóval, törött borssal tovább ízesíted. Ezeknek a fűszereknek a mennyiségét nagyon nehéz pontosan megadni, mert „ízlések és pofonok” különbözők.

Elkészítési idő mirelit zöldbabból:

  • Főzés: 20 perc
  • Turmixolás, tálalás 5 perc

Összesen: 25 perc

Zöldbab püréleves tálalása

Az elkészült levest tányérokba mered, tetejét megszórod a maradék vágott petrezselyemmel. Akár hidegen is tálalhatod, amit a tejfölös habarással készült, vagy a magyaros zöldbablevessel nem tehetsz meg.

Zöldbab püréleves tálalva 1

Zöldbab püréleves tálalva 1

Zöldbab püréleves tálalva 2

Zöldbab püréleves tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa