Zöldbab püréleves: nagyon egyszerű leves és mirelit zöldbabból gyorsan elkészül, de ez nem krémleves – mert az egy kicsit másképp készül.
Zöldbab püréleves
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 80 dkg mirelit, vagy friss, tisztított, vágott zöldbab
- 8 dl hús alaplé vagy húsleves
- 10 ml főzőtejszín (legalább 20 %-os)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kiskanál őrölt fehér bors
Bevásárlólista
- 1 kg mirelit vagy friss zöldbab
- 200 ml főzőtejszín
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: alaplé, só, fehér bors
Megjegyzés:
- Ebben a levesben nincs tojássárgája és vaj, mint a zöldbab krémlevesben, ezért könnyebb, alacsonyabb kalória tartalmú étel.
Zöldbab püréleves készítése
- A hús alaplét felforralod.
- Részletekben beleteszed a zöldbabot úgy, hogy a lé szinte mindig forrjon. Ez különösen a friss zöldbabnál fontos, mivel az nincs előfőzve és ha nem forró a víz, nagyon nehezen puhul meg.
- Amíg a zöldbab fő, a petrezselymet felaprítod.
- Amikor a zöldbab megfőtt, a tejszín, a petrezselyem fele és az őrölt fehér bors hozzáadása után több részletben turmixgépen pépesíted. (A turmixgép tartálya üveg vagy hőálló műanyag legyen. Ha nincs, szerezz be egyet, hiszen ez a kisgép krémlevesek készítésénél szinte nélkülözhetetlen. ) Ha nincs turmixgéped, akkor botmixert is használhatsz. Ez esetben a tejszínt csak akkor tedd bele, amikor már a püré készen van. Előfordulhat, hogy át kell passzíroznod.
- Ezzel a leves el is készült. Már csak az van hátra, hogy megkóstolod, és ha szükséges, sóval, törött borssal tovább ízesíted. Ezeknek a fűszereknek a mennyiségét nagyon nehéz pontosan megadni, mert „ízlések és pofonok” különbözők.
Elkészítési idő mirelit zöldbabból:
- Főzés: 20 perc
- Turmixolás, tálalás 5 perc
Összesen: 25 perc
Zöldbab püréleves tálalása
Az elkészült levest tányérokba mered, tetejét megszórod a maradék vágott petrezselyemmel. Akár hidegen is tálalhatod, amit a tejfölös habarással készült, vagy a magyaros zöldbablevessel nem tehetsz meg.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások