Zöldbab krémleves: nem is gondolnád, hogy milyen finom tud lenni egy krémleves, ha úgy van elkészítve, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Próbáld ki!
Zöldbab krémleves
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 80 dkg mirelit vagy tisztított feldarabolt friss zöldbab
- 2 db nagyobb krumpli
- 6 dl hús alaplé vagy húsleves
- 2 db tojás sárgája
- 4 evőkanál főzőtejszín (legalább 22 %-os)
- 4 dkg vaj
- 1 db zsemle
- 1 kiskanál olíva olaj
- 4 szál petrezselyem
- 1 mokkás kanál őrölt fehér bors (lehet kicsit kevesebb, több, vagy akár el is hagyható)
- só
Bevásárlólista
- 1 kg mirelit vagy 1 kg friss zöldbab
- 2 db nagyobb krumpli
- 2 db tojás
- 2 dl főzőtejszín
- 1 db zsemle
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: vaj, olíva olaj, só, fehér bors
Megjegyzések:
- Szükséged lesz turmixgépre vagy botmixerre. Turmixgépből olyan kell, amelynek üveg a tartálya, mert forró levest fogsz turmixolni.
- Botmixer használata esetén előfordulhat, hogy a levest át kell passzírozni.
Előkészítés
- Ha friss zöldbabból készíted a levest, akkor a zöldbabot tisztítsd meg, mosd meg és darabold fel.
- A krumplit hámozd meg, öblítsd le és vágd fel kisebb kockákra.
Zöldbab krémleves készítése
- A krumplit tedd fel a hús alaplében főni. Amikor a lé forr, add hozzá adagokban a zöldbabot. Főzd addig, amíg a zöldbab is és a krumpli is megpuhul.
- Közben a zsemlét vágd fel kockákra.
- Az olíva olajban pirítsd világosra (használj serpenyőt).
- Közben aprítsd fel a petrezselymet négy kis bóbita kivételével.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, turmixold le ( a géptől függő adagokban) vagy pépesítsd el botmixerrel. Ha szükséges, szűrőszitán passzírozd át. Ha közben kihűlt, melegítsd fel, de ne forrjon (a következő lépés miatt: szétcsapódik a tojás sárgája).
- A tojások sárgáját keverd el a tejszínnel. Adj hozzá részletekben annyi leves alapot, hogy jól önthető legyen.
- Öntsd az egészet a leves alapba. Tedd hozzá a borsot és keverd össze.
- Add hozzá a vajat szeletekre vágva. Keverd addig, amíg a vajdarabok megolvadnak. Közben néhányszor keverd össze.
- Ezzel a leves elkészült. Kóstold meg. Ha szükséges sózd meg ízlésed szerint. Tálalhatod.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák mirelit zöldbabból: 5 perc
- Főzés: 20 perc
- Turmixolás több adagban: 5 perc
- Legírozás, montírozás: 5 perc
Összesen: 35 perc
Megjegyzés:
- A legírozás és montírozás: a tojássárgáják, tejszín és vaj hozzáadása. Ez nem egyszerűen turmixolt zöldbab leves, az csak zöldbab püré leves a fenti két művelet teszi krémlevessé.
Zöldbab krémleves tálalása
A leves legyen meleg, de ne forrjon fel. Merd ki csészékbe. Tedd a tetejére a zsemlekockákat. Szórd meg a vágott petrezselyemmel és tégy rá bóbitákat.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások