Zöldbab krémleves: nem is gondolnád, hogy milyen finom tud lenni egy krémleves, ha úgy van elkészítve, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Próbáld ki!

Zöldbab krémleves

Zöldbab krémleves

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 80 dkg mirelit vagy tisztított feldarabolt friss zöldbab
  • 2 db nagyobb krumpli
  • 6 dl hús alaplé vagy húsleves
  • 2 db tojás sárgája
  • 4 evőkanál főzőtejszín (legalább 22 %-os)
  • 4 dkg vaj
  • 1 db zsemle
  • 1 kiskanál olíva olaj
  • 4 szál petrezselyem
  • 1 mokkás kanál őrölt fehér bors (lehet kicsit kevesebb, több, vagy akár el is hagyható)

Bevásárlólista

  • 1  kg mirelit vagy 1 kg friss zöldbab
  • 2 db nagyobb krumpli
  • 2 db tojás
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 db zsemle
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: vaj, olíva olaj, só, fehér bors

Megjegyzések:

  1. Szükséged lesz turmixgépre vagy botmixerre. Turmixgépből olyan kell, amelynek üveg a tartálya, mert forró levest fogsz turmixolni.
  2. Botmixer használata esetén előfordulhat, hogy a levest át kell passzírozni.

Előkészítés

  • Ha friss zöldbabból készíted a levest, akkor a zöldbabot tisztítsd meg, mosd meg és darabold fel.
  • A krumplit hámozd meg, öblítsd le és vágd fel kisebb kockákra.

Zöldbab krémleves készítése

  1. A krumplit tedd fel a hús alaplében főni. Amikor a lé forr, add hozzá adagokban a zöldbabot. Főzd addig, amíg a zöldbab is és a krumpli is megpuhul.

    Zöldbab és krumpli megfőzve

    Zöldbab és krumpli megfőzve

  2. Közben a zsemlét vágd fel kockákra.
  3. Az olíva olajban pirítsd világosra (használj serpenyőt).

    Pirított zsemlekockák

    Pirított zsemlekockák

  4. Közben aprítsd fel a petrezselymet négy kis bóbita kivételével.
  5. Amikor a zöldségek megpuhultak, turmixold le ( a géptől függő adagokban) vagy pépesítsd el botmixerrel. Ha szükséges, szűrőszitán passzírozd át. Ha közben kihűlt, melegítsd fel, de ne forrjon (a következő lépés miatt: szétcsapódik a tojás sárgája).
    Turmixolás 1

    Turmixolás 1

    Turmixolás 2

    Turmixolás 2

    Turmixolt leves alap

    Turmixolt leves alap

  6. A tojások sárgáját keverd el a tejszínnel. Adj hozzá részletekben annyi leves alapot, hogy jól önthető legyen.
    Legírozás 1

    Legírozás 1

    Legírozás 2

    Legírozás 2

    Legírozás 3

    Legírozás 3

  7. Öntsd az egészet a leves alapba. Tedd hozzá a borsot és keverd össze.
  8. Add hozzá a vajat szeletekre vágva. Keverd addig, amíg a vajdarabok megolvadnak.  Közben néhányszor keverd össze.

    Montírozás

    Montírozás

  9. Ezzel a leves elkészült. Kóstold meg. Ha szükséges sózd meg ízlésed szerint. Tálalhatod.

    Zöldbab krémleves készen

    Zöldbab krémleves készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák mirelit zöldbabból: 5 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Turmixolás több adagban: 5 perc
  • Legírozás, montírozás: 5 perc

Összesen: 35 perc

Megjegyzés:

  • A legírozás és montírozás: a tojássárgáják, tejszín és vaj hozzáadása. Ez nem egyszerűen turmixolt zöldbab leves, az csak zöldbab püré leves a fenti két művelet teszi krémlevessé.

Zöldbab krémleves tálalása

A leves legyen meleg, de ne forrjon fel. Merd ki csészékbe. Tedd a tetejére a zsemlekockákat. Szórd meg a vágott petrezselyemmel és tégy rá bóbitákat.

Zöldbab krémleves tálalva 1

Zöldbab krémleves tálalva 1

Zöldbab krémleves tálalva 2

Zöldbab krémleves tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa