Zellerkrémleves recept: olyan zellerkrémleves leírás, amely alaplével, tejszínnel, tojássárgájával és vajjal készült. Ahogy a krémleves a nagy könyvben meg van írva.
Zellerkrémleves recept
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
2 személyre
- 30 dkg tisztított, kockákra vágott zeller (1 nagy)
- 15 dkg tisztított, kockákra vágott krumpli (2 kisebb)
- 2 dl csont alaplé
- 1 dl főzőtejszín
- 1 db tojás sárgája
- 2 dkg vaj
- 1-2 zsemle
- fűszerek: só, őrölt fehér bors
Bevásárlólista
- 1 db nagyobb zeller
- 2 db kisebb krumpli
- 2 dl főzőtejszín
- 1 db tojás
- 1 db zsemle
Emlékeztető: vaj, só, őrölt fehér bors
Megjegyzések:
- A krumpli nem feltétlenül szükséges alkotó, több zellerből anélkül is elkészítheted. Én azért tettem bele, mert kicsit lágyítja a zeller amúgy erős ízét.
- 4 főre vedd mindennek a kétszeresét.
- Ha nem tudsz alapléről gondoskodni, készítsd el a levest egy másik recept szerint.
Előkészítés
- A zellert és a krumplit megtisztítod.
- Mindkettőt kockára vágod.
Zellerkrémleves recept – a leves elkészítése
- Az előkészített zellert és krumplit egy közepes méretű lábosba teszed.
- Ráöntöd az alaplét.
- Hozzáadsz 1 mokkáskanál őrölt fehér borsot.
- Fedő alatt puhára főzöd.
- Közben a zsemlét kockákra vágod és egy serpenyőben kevés olajon magpirítod. (Vigyázz, egy darabig semmi nem történik, de mikor elkezd pirulni, vedd le a tűzhelyről, mert könnyen túlpirul.)
- A megfőtt leves alapot turmixgépben pürésíted (kisebb gépben 2 részletben).
- Visszateszed a főzőedénybe és felmelegíted (ne forrjon!)
- A tojás sárgáját és a tejszínt egy habverővel összekevered.
- Több lépésben felhígítod a zellerpüré harmadával. ( A levesnek nem szabad forrnia, mert a tojássárgája összecsomósodik.) Ha nagyon bizonytalan vagy ebben, melegítsd vízfürdőn.)
- Beletöltöd a zellerpürébe és összekevered. Ha nagyon sűrűnek találod, kevés vízzel felhígíthatod.
- Megkóstolod. Ha szükséges, kevés sót és őrölt borsot is teszel még bele.
- A vajat darabokra vágva a forró levesbe teszed. Ezzel a leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Főzés: 20 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Tejszín és tojássárgájának hozzákeverése: 5 perc
Összesen: 40 perc
Zellerkrémleves recept – tálalás
A meleg levest tányérokba vagy csészékbe mered. A tetejére teszed a pirított kenyérkockákat.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások