Zellerkrémleves recept: olyan zellerkrémleves leírás, amely alaplével, tejszínnel, tojássárgájával és vajjal készült. Ahogy a krémleves a nagy könyvben meg van írva.

Zellerkrémleves recept szerint tálalva 1

Zellerkrémleves recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

2 személyre

  • 30 dkg tisztított, kockákra vágott zeller (1 nagy)
  • 15 dkg tisztított, kockákra vágott krumpli (2 kisebb)
  • 2 dl csont alaplé
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 db tojás sárgája
  • 2 dkg vaj
  • 1-2 zsemle
  • fűszerek: só, őrölt fehér bors

Bevásárlólista

  • 1 db nagyobb zeller
  • 2 db kisebb krumpli
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 db tojás
  • 1 db zsemle

Emlékeztető: vaj, só, őrölt fehér bors

Megjegyzések:

  • A krumpli nem feltétlenül szükséges alkotó, több zellerből anélkül is elkészítheted. Én azért tettem bele, mert kicsit lágyítja a zeller amúgy erős ízét.
  • 4 főre vedd mindennek a kétszeresét.
  • Ha nem tudsz alapléről gondoskodni, készítsd el a levest egy másik recept szerint.

Előkészítés

  • A zellert és a krumplit megtisztítod.
  • Mindkettőt kockára vágod.

Zellerkrémleves recept – a leves elkészítése

  1. Az előkészített zellert és krumplit egy közepes méretű lábosba teszed.

    Zeller és krumpli főzés előtt

    Zeller és krumpli főzés előtt

  2. Ráöntöd az alaplét.
  3. Hozzáadsz 1 mokkáskanál őrölt fehér borsot.

    Alaplé és fűszerek hozzáadása

    Alaplé és fűszerek hozzáadása

  4. Fedő alatt puhára főzöd.
  5. Közben a zsemlét kockákra vágod és egy serpenyőben kevés olajon magpirítod. (Vigyázz, egy darabig semmi nem történik, de mikor elkezd pirulni, vedd le a tűzhelyről, mert könnyen túlpirul.)

    Zsemlekockák pirítása

    Zsemlekockák pirítása

  6. A megfőtt leves alapot turmixgépben pürésíted (kisebb gépben 2 részletben).

    Turmixolás 2

    Turmixolás

  7. Visszateszed a főzőedénybe és felmelegíted (ne forrjon!)

    Zellerpüré

    Zellerpüré

  8. A tojás sárgáját és a tejszínt egy habverővel összekevered.
    Tejszín és tojássárgája

    Tejszín és tojássárgája

    Tejszín és tojássárgája összekeverve

    Tejszín és tojássárgája összekeverve

  9. Több lépésben felhígítod a zellerpüré harmadával. ( A levesnek nem szabad forrnia, mert a tojássárgája összecsomósodik.) Ha nagyon bizonytalan vagy ebben, melegítsd vízfürdőn.)

    Tejszín és tojássárgája felhígítva

    Tejszín és tojássárgája felhígítva

  10. Beletöltöd a zellerpürébe és összekevered. Ha nagyon sűrűnek találod, kevés vízzel felhígíthatod.
  11. Megkóstolod. Ha szükséges, kevés sót és őrölt borsot is teszel még bele.
  12. A vajat darabokra vágva a forró levesbe teszed. Ezzel a leves elkészült.

    Vaj ráolvasztás

    Vaj ráolvasztás

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Tejszín és tojássárgájának hozzákeverése: 5 perc

Összesen: 40 perc

Zellerkrémleves recept – tálalás

A meleg levest tányérokba vagy csészékbe mered. A tetejére teszed a pirított kenyérkockákat.

Zellerkrémleves recept szerint tálalva 2

Zellerkrémleves recept szerint tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa