Zellerkrémleves: a legkedveltebb krémlevesek egyike. Egyszerű, könnyen, gyorsan, kevés munkával elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Pénztárcakímélő étel.
Zellerkrémleves recept
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db közepes zeller
- 1 db közepes krumpli
- 1 db közepes hagyma
- 1 nagy, vagy 2 kis gerezd fokhagyma
- 1 lapos evőkanál zsír, olaj
- 2 szál zeller zöld
- 2 kiskanál Vegeta Naturella
- 1 mokkáskanál fehér bors
- 1 mokkáskanál gyömbér
- 1/2 mokkáskanál szerecsendió
- 1 dl 20 %-os tejszín
- só (ha szükséges)
- 2 szelet pirított kenyér
Bevásárlólista
- 1 db közepes zeller
- 1 db közepes krumpli
- 1 db közepes hagyma
- 2 szál zellerzöld
- 2 dl 20 %-os főzőtejszín
Emlékeztető: zsír vagy olaj, fokhagyma, nátrium glutamát mentes ételízesítő, őrölt fehérbors, gyömbér, szerecsendió, só, fehér kenyér
Megjegyzés:
- Ha van otthon húslevesed vagy alapleved, akkor a víz és vegeta naturella helyett azt is használhatod.
- Ebben a levesben a krumpli a sűrítőanyag, ezért rántás, habarás vagy lisztszórás nem szükséges.
- A főzéshez szükséged lesz egy kb. 2 literes fazékra vagy lábasra.
Előkészítés
- A zellert és a krumplit megmosod, megtisztítod, kockákra szeleteled.
- A hagyma és fokhagyma héját eltávolítod, apróra vágod.
- A zellerzöldeket megmosod, 2-3 levelet apróra szeletelsz.
- A kenyeret megpirítod, kockákra vágod (ezt csak a főzés végén)
- A szerecsendiót (ha egészben van), finom reszelőn lereszeled.
Elkészítés
- A hagymát a zsíron vagy olajon megpárolod. Ne pirítsd!. A párolás utolsó percében add hozzá a fokhagymát.
Hagyma és fokhagyma párolása
- Hozzáadod a kockákra vágott zellert és krumplit.
Zeller és krumpli hozzáadása
- Rászórod az ételízesítőt, összekevered.
- Felöntöd fél liter vízzel.
- Hozzáadsz 1 szál zellerlevelet.
Felengedve vízzel
- Főzöd addig, amíg minden puha lesz. A zellertlevelet kidobod.
- Turmixolod. Ha kiseb térfogatú turmixgéped van, két lépésben turmixolj. (Használhatsz botmixert, ha egyik sincs, átpasszírozod.)
Turmixolás 1
Turmixolás 2
- Visszaöntöd a fazékba.
- Hozzákevered a tejszínt.
- Hozzáadod a további fél liter vizet.
- A fűszerekkel ízesíted. Ha szükséges, kevés sót még adhatsz hozzá.
- Felforralod. Ezzel a leves elkészült.
Leves készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Párolás, főzés: 45 perc (előfordulhat, hogy hamarabb megpuhul a zeller)
- Turmixolás: 5 perc
- Fűszerezés, felforralás: 5 perc
Összesen: 70 perc (ebből munka:25 perc)
Zellerkrémleves tálalása
- Csészékbe vagy tányérokba szedet.
- Kenyérkockákkal gazdagítdod, zellerlevéllel díszíted.
Zellerkrémleves tálalva
Krémlevest más zöldségekből is készíthetsz, például:
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások