Tejszínes sütőtök krémleves változatos módon készíthető. A tököt sütheted vagy főzheted, készítheted hús alaplével vagy tejjel, fűszerezheted magyarosan vagy távol-keleti ízekkel.
Tejszínes sütőtök krémleves recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 80 dkg tisztított, felkockázott kanadai sütőtök
- 1 evőkanál finomliszt (elhagyható, liszt nélkül is elkészítheted)
- 2 dl 20 %-os főzőtejszín
- 2 dl tej (szükség szerint több is lehet)
- 5 dkg pirított tökmag (helyette lehet reszelt sajt, pirított kenyérkockák vagy szalonna szeletek)
- 1 kávéskanál fehér bors
- 1 kávéskanál szerecsendió
- További fűszerek: só, citromlé (kb fél citromé), csili szósz
Bevásárlólista
- 1 db kb. 1,5 kg-os sütőtök
- 2 dl 20 %-os főzőtejszín
- 5 dkg pirított tökmag
- 1 db citrom
- 1 kis üveg csili szósz (máshoz is jó lesz
Emlékeztető: liszt, tej, fehér őrölt bors, szerecsendió, só
Megjegyzések:
- A tök tisztításánál elég sok a veszteség. Javasolom: vásárolj 1,5 – 2 kg sütőtököt. Ha a tisztított tök mégis jóval több lenne, készíthetsz több levest, vagy a püré egy részét félreteheted és köretnek elkészítve felhasználhatod.
- A só, citromlé és csili szósz mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert ezek egyéni ízléstől függőek. A citromlét én a sütőtök édes ízének ellensúlyozására tettem bele, mert túl édeskésnek találtam. Az eredmény egy nagy jó kiegyensúlyozott édes-savanykás íz lett. Itt is csak saját ízlésedre hagyatkozhatsz. Az általában kapható csili szósz nagyon csípős, mértékkel szabad használni (ha gyerekek vannak, ki is hagyható).
Tejszínes sütőtök krémleves elkészítése
- A sütőtököt tisztítsd meg, a magos részt szedd ki, a tököt vágd fel kockákra.
Sütőtök kockákra vágva
- Tedd fel főni annyi hús alaplével vagy vízzel, ami éppen ellepi (ha forrón öntöd rá, gyorsabba elkészül).
Sütőtök főzés
- A megfőtt sütőtökből készíts pürét (turmixold, törd szét botmixerrel, ha ezek nincsenek, passzírozd át).
Főtt sütőtök
Turmixolás
Sütőtök püré
- Szitáld rá az 1 evőkanál lisztet, keverd el a pürében, majd keverd hozzá a főzőtejszínt.
Tejszínnel összekeverve
- Hígítsd fel a tejjel (lehet, hogy nem pontosan 2 dl kell – függ a püré sűrűségétől és attól, mennyi levest szeretnél készíteni.
- Add hozzá a fűszereket. Közben kóstolgasd és állítsd be kedved szerint.
Fűszerezés
- Forrald fel (ez a liszt miatt feltétlenül szükséges, és a fűszerek is jobban összeérnek). Ezzel a leves elkészült.
Sütőtök krémleves készen
Elkészítési idő:
- Sütőtök tisztítása, feldarabolása: 20 perc (előző nap is elvégezheted)
- Sütőtök főzése és pürésítése: 25 perc (a főzés alatt előkészítheted az ízesítőket
- Hígítás, fűszerezés, felforralás: 15 perc
Összesen: 60 perc
Megjegyzés:
Sütőtök levest készíthetsz sütőtök és krumpli alapanyagokból is úgy is nagyon finom lesz.
Tejszínes sütőtök krémleves tálalás
Tálalhatod tányérban, tálkában vagy csészében melegen, de akár hidegen is. Tetejére szórd rá a pirított tökmagot, vagy más feltétet.
Tejszínes sütőtök krémleves tálalva
Képek: saját készítésű leves saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások