Spárgakrémleves: beleillik a gasztronómiai trendekbe. Kalóriaszegény és kevés sűrítő anyagot igényel, még a fogyókúrázók is bátran megehetik.
Spárgakrémleves recept
Elkészítési idő: 50 perc (ebből munka: 35 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 2 csomag spárga (lehet zöld vagy fehér, vagy vegyesen, de a még nem fás levágott végekből is elkészíthető) – a képeken vegyesen láthatod
- 1 db (lehetőleg régi) krumpli (sűrítéshez, amely egyébként vajas rántással is megoldható)
- 1 dl tejszín
- 1 liter hús alaplé (lehet víz és glutamátmentes ételízesítő is)
- fűszerek: só (feltételesen), fehér bors, gyömbér, szerecsendió (őrölve vagy reszelve), petrezselyem (ha nincsenek spárgafejek).
Bevásárlólista
- 2 csomag spárga
- 1 db krumpli
- 200 ml főzőtejszín
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: hús alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só, őrölt fehér bors, gyömbér, szerecsendió
Előkészítés
- A spárgát megtisztítod. Ha egész szálakból készíted, darabokra is vághatod (a fejek felét tedd félre – ezeket majd a végén a leves tetejére teszed).
- Ha krumplival készíted, azt is tisztítsd meg és darabold fel.
Elkészítés
- A spárga darabokat a krumplival együtt kevés vízben felteszed főni.
- A spárgafejeket külön főzd meg egy kisebb edényben (5-6 perc alatt kész). A zöld spárgafejeket nem kell főzni, elég egy forrázás.
- Amikor megpuhult, leöntöd róla a vizet. (Tedd félre, használd fel a leveshez.)
- Pépesítsd botmixerrel vagy turmixgépben.
- Ha esetleg maradtak benne fás darabok, egy szűrőszitán passzírozd át (ne ijedj meg, nem olyan nagy munka és a fás darabok elrontanák az egyébként finom levesedet).
- Tedd bele a tejszínt és a fűszereket. Keverd össze. Annyi folyadékot (alaplé, spárga főzővize, víz) tégy hozzá, amennyiből 4 adag lesz (kb 0,8 – 1 liter). Keverd össze és forrald fel. A leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Tisztítás, darabolás: 20 perc
- Főzés: 15 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Fűszerezés, forralás:10 perc
Összesen: 50 perc (ebből munka: 35 perc)
Megjegyzés:
A spárgalevest általában krémlevesként szokás elkészíteni. Egy másféle elkészítési módját olvashatod a Spárgaleves írásomban.
Spárgakrémleves tálalása
A levest tálalhatod csészékben vagy tányérokban. A tetejére tedd a külön főzött spárgafejeket, ha enélkül készítetted, megszórhatod vágott petrezselyemmel.
A spárgáról többet itt olvashatsz.
Spárgakrémleves képek: saját készítésű spárgakrém leves saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások