Spárgakrémleves: beleillik a gasztronómiai trendekbe. Kalóriaszegény és kevés sűrítő anyagot igényel, még a fogyókúrázók is bátran megehetik.

Spárgakrémleves 1

Spárgakrémleves recept

Elkészítési idő: 50 perc (ebből munka: 35 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 csomag spárga (lehet zöld vagy fehér, vagy vegyesen, de a még nem fás levágott végekből is elkészíthető) – a képeken vegyesen láthatod
  • 1 db (lehetőleg régi) krumpli (sűrítéshez, amely egyébként vajas rántással is megoldható)
  • 1 dl tejszín
  • 1 liter hús alaplé (lehet víz és glutamátmentes ételízesítő is)
  • fűszerek: só (feltételesen), fehér bors,  gyömbér, szerecsendió (őrölve vagy reszelve), petrezselyem (ha nincsenek spárgafejek).

Bevásárlólista

  • 2 csomag spárga
  • 1 db krumpli
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: hús alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só, őrölt fehér bors, gyömbér, szerecsendió

Előkészítés

  • A spárgát megtisztítod. Ha egész szálakból készíted, darabokra is vághatod (a fejek felét tedd félre – ezeket majd a végén a leves tetejére teszed).
  • Ha krumplival készíted, azt is tisztítsd meg és darabold fel.

Elkészítés

  • A spárga darabokat a krumplival együtt kevés vízben felteszed főni.
  • A spárgafejeket külön főzd meg egy kisebb edényben (5-6 perc alatt kész). A zöld spárgafejeket nem kell főzni, elég egy forrázás.
  • Amikor megpuhult, leöntöd róla a vizet. (Tedd félre, használd fel a leveshez.)
Spárga és krumpli főzve

Spárga és krumpli főzve

  • Pépesítsd botmixerrel vagy turmixgépben.
Pépesítés

Pépesítés

  • Ha esetleg maradtak benne fás darabok, egy szűrőszitán passzírozd át (ne ijedj meg, nem olyan nagy munka és a fás darabok elrontanák az egyébként finom levesedet).
Leves alap

Leves alap

  • Tedd bele a tejszínt és a fűszereket. Keverd össze. Annyi folyadékot (alaplé, spárga főzővize, víz) tégy hozzá, amennyiből 4 adag lesz (kb 0,8 – 1 liter). Keverd össze és forrald fel. A leves elkészült.
Fűszerezés

Fűszerezés

Leves készen

Leves készen

Elkészítési idő:

  • Tisztítás, darabolás: 20 perc
  • Főzés: 15 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Fűszerezés, forralás:10 perc

Összesen: 50 perc  (ebből munka: 35 perc)

Megjegyzés:

A spárgalevest általában krémlevesként szokás elkészíteni. Egy másféle elkészítési módját olvashatod a Spárgaleves írásomban.

Spárgakrémleves tálalása

A levest tálalhatod csészékben vagy tányérokban. A tetejére tedd a külön főzött spárgafejeket, ha enélkül készítetted, megszórhatod vágott petrezselyemmel.

Spárgakrémleves tálalva

Spárgakrémleves tálalva

 

A spárgáról többet itt olvashatsz.

 

Spárgakrémleves képek: saját készítésű spárgakrém leves saját felvételei.