Paradicsompüré leves: az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető leves akkor, ha sűrített paradicsomból vagy eltett paradicsomléből készíted.
Paradicsompüré leves recept
Paradicsompüré leves
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 db 75 g-os vagy 1 db 150 g-os paradicsompüré (készítheted még 600-700 g üzletben vásárolt vagy saját eltett paradicsomléből (ha ez nagyon híg lenne, akkor többet kell a levesbe tenni).
Sűrített paradicsom
Paradicsomlé
- 1 evőkanál sertés vagy baromfi zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
- 1 – 1,5 liter alaplé vagy víz és 2 kiskanál zöldségpor (ha paradicsomlével dolgozol, akkor 1 liter is elég)
- 1 db közepes hagyma
- 2 szál zellerlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál kristálycukor (lehet több vagy kevesebb)
- 1 mokkáskanál só (lehet több vagy kevesebb)
Megjegyzések:
- Friss paradicsomból is elkészítheted, akkor a paradicsomot először meg kell főznöd, át kell passzíroznod (ha turmixolod, a magok benne maradnak).
- Ez egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető püréleves, ha előkészített pürével vagy paradicsomlével dolgozol.
Előkészítés
- A sűrített paradicsomot vagy paradicsomlét kinyitod.
- A zellerlevelet megmosod, a hagymát és fokhagymát megtisztítod (nem aprítod fel)
Paradicsompüré leves készítése
- A zsírt egy legalább 2,5 literes lábasban felolvasztod.
- Beleteszed a lisztet és világosra pirítod.
Rántás készítése 1
- Leveszed a tűzhelyről, vagy felemelve hozzáadod a piros paprikát és összekevered.
Rántás készítése 2
Rántás készítése 3
- Felhígítod kb. 2 dl alaplével (vagy helyettesítővel), összekevered.
- Beleteszed a paradicsompürét (vagy a paradicsomlét) és összekevered.
Hígítás 1
- Hozzáadod az alaplevet, majd ismét összekevered.
Hígítás 2
- Beleteszed a zellerlevelet, a hagymát, az őrölt borsot és a fokhagymát.
Főzés
- Felforralod és lassan forralod még 10 percig, hogy a leves a fűszerek ízét átvegye.
- Közben elkészítheted a pirított zsemle- vagy kenyérkockát. Zsemleszeleteket is piríthatsz és kevés sajtot is reszelhetsz, amivel majd a végén megszórod a leves tetejét.
Kenyérkockák készítése
- Kiveszed belőle a darabos fűszereket, megkóstolod, ha szükséges, teszel bele még kevés sót és cukrot ízlésed szerint. Ezzel a leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítési idő: 5 perc
- Rántás készítése, hígítás: 5 perc
- Főzés: 10 perc
Összesen: 20 perc
Tálalás
bazsalikom levéllel, pirított kenyér- vagy zsemlekockákkal – reszelt sajtot is szórhatsz rá.
Paradicsompüré leves
Paradicsompüré leves kenyérkockákkal
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások