Paradicsompüré leves: az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető leves akkor, ha sűrített paradicsomból vagy eltett paradicsomléből készíted.

Paradicsompüré leves recept

Paradicsompüré leves

Paradicsompüré leves

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 db 75 g-os vagy 1 db 150 g-os paradicsompüré (készítheted még 600-700 g üzletben vásárolt vagy saját eltett  paradicsomléből (ha ez nagyon híg lenne, akkor többet kell a levesbe tenni).
    Sűrített paradicsom

    Sűrített paradicsom

    Paradicsomlé

    Paradicsomlé

  • 1 evőkanál sertés vagy baromfi zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
  • 1 – 1,5 liter alaplé vagy víz és 2 kiskanál zöldségpor (ha paradicsomlével dolgozol, akkor 1 liter is elég)
  • 1 db közepes hagyma
  • 2 szál zellerlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál kristálycukor (lehet több vagy kevesebb)
  • 1 mokkáskanál só (lehet több vagy kevesebb)

Megjegyzések:

  • Friss paradicsomból is elkészítheted, akkor a paradicsomot először meg kell főznöd, át kell passzíroznod (ha turmixolod, a magok benne maradnak).
  • Ez egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető püréleves, ha előkészített pürével vagy paradicsomlével dolgozol.

Előkészítés

  • A sűrített paradicsomot vagy paradicsomlét kinyitod.
  • A zellerlevelet megmosod, a hagymát és fokhagymát megtisztítod (nem aprítod fel)

Paradicsompüré leves készítése

  1. A zsírt egy legalább 2,5 literes lábasban felolvasztod.
  2. Beleteszed a lisztet és világosra pirítod.

    Rántás készítése 1

    Rántás készítése 1

  3. Leveszed a tűzhelyről, vagy felemelve hozzáadod a piros paprikát és összekevered.
    Rántás készítése 2

    Rántás készítése 2

    Rántás készítése 3

    Rántás készítése 3

  4. Felhígítod kb. 2 dl alaplével (vagy helyettesítővel), összekevered.
  5. Beleteszed a paradicsompürét (vagy a paradicsomlét) és összekevered.

    Hígítás 1

    Hígítás 1

  6. Hozzáadod az alaplevet, majd ismét összekevered.

    Hígítás 2

    Hígítás 2

  7. Beleteszed a zellerlevelet, a hagymát, az őrölt borsot és a fokhagymát.

    Főzés

    Főzés

  8. Felforralod és lassan forralod még 10 percig, hogy a leves a fűszerek ízét átvegye.
  9. Közben elkészítheted a pirított zsemle- vagy kenyérkockát. Zsemleszeleteket is piríthatsz és kevés sajtot is reszelhetsz, amivel majd a végén megszórod a leves tetejét.

    Kenyérkockák készítése

    Kenyérkockák készítése

  10. Kiveszed belőle a darabos fűszereket, megkóstolod, ha szükséges, teszel bele még kevés sót és cukrot ízlésed szerint. Ezzel a leves elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítési idő: 5 perc
  • Rántás készítése, hígítás: 5 perc
  • Főzés: 10 perc

Összesen: 20 perc

Tálalás

bazsalikom levéllel, pirított kenyér- vagy zsemlekockákkal – reszelt sajtot is szórhatsz rá.

Paradicsompüré leves

Paradicsompüré leves

Paradicsompüré leves kenyérkockákkal

Paradicsompüré leves kenyérkockákkal

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa