Krumplikrémleves sült szalonnával: egyszerű étel, nem is gondolnád, hogy milyen finom. Magam is csodálkoztam rajta, egyszerű és nagyszerű

Krumplikrémleves

Krumplikrémleves recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 60 dkg krumpli (szétfőlős legyen, mert azt tudod jól krémesíteni)
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 100 ml főzőtejszín (20 %-os)
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 dl húsleves, alaplé vagy 2 kiskanál nátrium glutamát mentes ételízesítő
  • 1 kiskanál őrölt fehér bors
  • 2 szál friss bazsalikom vagy petrezselyem

Bevásárlólista

  • 60 dkg krumpli (szétfőlős)
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 100 ml főzőtejszín (20 %-os)
  • 2 szál friss bazsalikom vagy 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt, só, őrölt fehér bors, hús alaplé vagy ételízesítő

Megjegyzés:

Megszoktuk, hogy a krumplilevesbe hagymát, babérlevelet, esetleg fokhagymát is teszünk. Ez most egy másféle leves lesz, őrölt fehér borssal, bazsalikommal. Más ízek a változatosság jegyében.

Előkészítés

  • A szalonnát csíkokra vágod.
  • A krumplit megtisztítod, kockákra vágod. Ezt leggyorsabban úgy végezheted el, hogy középen hosszában kettévágod és deszkára fektetve feldarabolod. (Nézd meg a képet!)
    Krumpli felkockázva

    Krumpli felkockázva

    Kockára vágott krumpli

    Kockára vágott krumpli

  • A feldarabolt krumplit lábasba teszed és fél liter vizet teszel rá (illetve annyit, amennyi  ellepi) és kevés sót teszel a vízbe.

Krumplikrémleves készítése

  1. A krumplit felteszed főni.

    Krumpli főzése

    Krumpli főzése

  2. A csíkokra vágott szalonnát egy serpenyőbe teszed. Kiolvasztod belőle a zsírt, majd kissé meg is pirítod. Félreteszed.

    Húsos szalonna pirítása

    Húsos szalonna pirítása

  3. Elkészíted a habarást. A lisztet csomómentesre kevered a tejszínnel, majd a krumpli főzőlevével felhígítod annyira, hogy önthető legyen.

    Habarás

    Habarás

  4. Amikor a krumpli megfőtt, még melegen botmixerrel simára mixeled. Ha nincs botmixered, akkor villával vagy krumplitörővel széttöröd és átpasszírozod (vigyázz, ki ne hűljön, mert nem fogod tudni átnyomni).

    Főt krumpli pépesítése

    Főt krumpli pépesítése

  5. A krumplipéphez hozzáadod a habarást, az alaplét (vagy vizet és ételízesítőt). Ha nagyon sűrűnek találod, kevés vízzel felhígíthatod.
  6. Hozzáadod az őrölt fehér borsot, és ha szükséges, sót is teszel még bele (ha az ételízesítő sót tartalmaz, akkor valószínűleg nem kell).
  7. Felforralod és ezzel a leves elkészült.

Elkészítési idő:

  • Krumpli tisztítása, darabolási munkák: 10perc
  • Krumpli főzése (közben szalonna pirítása): 25 perc
  • Pépesítés, befejezés: 10 perc

Összesen: 45 perc

Krumplikrémleves tálalása

A levest tányérokba mered. Tejszínnel (ha nagyon sűrű, tejjel felhígítod) csíkokat rajzolsz rá. Tetejére teszed a ropogósra sütött szalonna darabokat és megszórod vágott bazsalikommal vagy petrezselyemmel.

Krumplikrémleves tálalva

Krumplikrémleves tálalva

Étel és képek: Pap Zsuzsa