Karfiol püréleves: fokhagymával, borssal, szerecsendióval fűszerezve. Fogyasztható melegen és hidegen is. Így is, úgy is finom.

Karfiol krémleves

Elkészítési idő: 40 perc

Karfiol püréleves recept

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 2 db közepes krumpli
  • 1 teáskanálnyi baromfi- vagy sertészsír
  • l fej nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 1 liter húsleves vagy hús alaplé (vagy 1 liter víz és 1 kávéskanál adalékmentes zöldségpor
  • 1 mokkás kanál törött fehérbors
  • 1/4 mokkáskanál szerecsendió

Bevásárlólista

  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 2 db közepes krumpli
  • l fej nagyobb vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Emlékeztető: zsír, fokhagyma, húsleves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, őrölt fehér bors, szerecsendió

Megjegyzés:

  • Ez a leves nem rántással vagy habarással készült. A sűrítő anyag a krumpli.
  • Az alacsony zsírtartalom miatt hideg levesként is lehet fogyasztani.

Előkészítés

  • A karfiolt rózsáira szeded, a fás szárrészeket eltávolítod.
  • A krumplit megtisztítod, héját eltávolítod, kisebb kockákra vágod.
  • A hagymát, fokhagymát és a petrezselyem nagy részét felaprítod.

Karfiol püréleves elkészítése

  1. A hagymát a zsíron megpárolod.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Amikor már majdnem kész, hozzáadod a fokhagymát és tovább párolod még fél percet.

    Fokhagyma hozzáadása

    Fokhagyma hozzáadása

  3. Felöntöd a húsleves vagy víz felével (ez utóbbi esetben beleteszed az ételízesítőt).
  4. Beleteszed a krumplit és a karfiolt és puhára főzöd.
    Felengedés

    Leves alap

    Főzés

    Főzés

  5. Néhány karfiol rózsát kiveszel és félreteszed.

    Karfiol rózsák tálaláshoz

    Karfiol rózsák tálaláshoz

  6. A megfőtt zöldségeket turmixolod.

    Turmixolás

    Turmixolás 

  7. Felöntöd a maradék húslevessel.
  8. Fűszerezed fehér borssal és szerecsendióval. Ha szükségesnek látod, még sót is adhatsz hozzá.

    Fűszerezés

    Fűszerezés 

  9. Felforralod. Ezzel a leves el is készült.

Megjegyzés:

  • Főzés előtt beleteheted az egész húsleves mennyiséget is. Ez esetben nem a botmixerrel, hanem turmixgéppel tudod a krészerű állagot kialakítani.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Főzés, turmixolás, fűszerezés: 25 perc

Összesen: 40 perc

Tálalás

A levest tányérokba vagy csészékbe szeded. A félretett karfiolrózsákkal, vágott petrezselyemmel és petrezselyem bóbitával díszíted.

Karfiol krémleves tálalva 1

Karfiol püréleves tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.