Cékla krémleves juhtúróval: elsőre elég szokatlannak tűnik. Azért mertem elkészíteni, mert van már fetás cékla köret receptem, amit nagyon megkedveltünk.

Cékla krémleves juhtúróval

Cékla krémleves juhtúróval

Elkészítési idő:  75 perc

Hozzávalók

6 személyre

  • 40 dkg cékla
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál zsír
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál citrom
  • 2 dl tejszín
  • 1 liter hús alaplé (helyettesítheted vízzel és házi készítésű ételízesítővel illetve Vegeta Naturellával)
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, őrölt bors

BEVÁSÁRLÓLISTA

  • 40 dkg cékla
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 db citrom
  • 1 kis pohár tejszín
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, zsír, cukor, só, őrölt bors, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő

Előkészítés

  • A céklát megfőzöd és kockákra vágod.

    Főtt cékla felkockázva

    Főtt cékla felkockázva

  • A zöldségeket és a krulmplit felkockázod.

    Sárgarépa, fehérrépa kockákra vágva

    Sárgarépa, fehérrépa, krumpli kockákra vágva

  • A hagymát és fokhagymát felaprítod.
  • A petrezselymet két-három szál kivételével apróra vágod.

Megjegyzés:

A céklát és a zöldségeket azért célszerű előre külön főzni, mert a cékla főzése héjában sokkal gazdaságosabb és könnyebb is a főtt cékláról lehúzni a héját, mint nyersen meghámozni.

Cékla krémleves juhtúróval – elkészítés

  1. A hagymát és a fokhagymát a zsíron megpárolod. A fokhagymát csak az utolsó percben teszed bele.Hagymák párolása
  2. Hozzáadod a felkockázott zöldségeket és a krumplit, hozzáadsz 2 dl alaplét és fedő alatt megfőzöd.

    Zöldségek főzése

    Zöldségek főzése

  3. Hozzáadod a feldarabolt céklát, még 3 dl alaplét, a petrezselyem felét, felforralod és 5 percig együtt főzöd.
    Cékla és zöldségek

    Cékla és zöldségek

    Cékla és zöldségek összekeverve

    Cékla és zöldségek összekeverve

    Cékla és zöldségek az alaplében

    Cékla és zöldségek az alaplében

  4. Turmixgépben 2 – 3 adagban (a gép méretétől függően) összeturmixolod.
    Turmixolas 1

    Turmixolas 1

    Turmixolas 2

    Turmixolas 2

  5. Belekevered a tejszínt, felhígítod még 7 dl alaplével, felforralod.
  6. Cukorral, citromlével, (frissen) őrölt borssal, ha szükséges, kevés sóval ízesíted (saját ízlésed szerint) és a leves elkészült.

Elkészítési idő:

  • Cékla főzése (közben a többi aprítási és főzési munka elvégzése): 60 perc
  • Turmixolás (2 adagban): 5 perc
  • Befejező munkák: 10 perc

Összesen: 75 perc

Megjegyzések:

  • A cékla főzési ideje a cékla fajtájától és méretétől függően lehet kevesebb vagy több.
  • Ha túl sűrű lett a leves, óvatosan tovább hígíthatod.
  • Ha nincs turmixgéped, kevés vízzel főzd össze a céklát és a zöldségeket, botmixerrek pépesítsd és csak utána add hozzá a szükséges vizet. Ha botmixered sincs, akkor át kell passzíroznod. Darabosan is fogyasztható, de akkor az nem krémleves.
  • Ha gyakrabban szeretnél krémleveseket készíteni, szerezz be egy turmixgépet vagy botmixert.

Cékla krémleves juhtúróval – tálalás

A kész levest csészékben (vagy tányérokban) tálalod, tetejét megszórod a maradék petrezselyemmel,  összemorzsolt juhtúró darabokkal. Juhtúró helyett kockákra vágott vagy összemorzsolt feta sajtot is tehetsz bele. Petrezselyem bóbitával díszítheted.

Cékla krémleves juhtúróval tálalva

Cékla krémleves juhtúróval tálalva

 

Ha szereted a céklát, az orosz borscs leves is érdekelhet.

 

Az ételt és a képeket készítette: Pap Zsuzsa