Cékla krémleves juhtúróval: elsőre elég szokatlannak tűnik. Azért mertem elkészíteni, mert van már fetás cékla köret receptem, amit nagyon megkedveltünk.
Cékla krémleves juhtúróval
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók
6 személyre
- 40 dkg cékla
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 db nagyobb krumpli
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál zsír
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál citrom
- 2 dl tejszín
- 1 liter hús alaplé (helyettesítheted vízzel és házi készítésű ételízesítővel illetve Vegeta Naturellával)
- 1 csokor petrezselyem
- fűszerek: só, őrölt bors
BEVÁSÁRLÓLISTA
- 40 dkg cékla
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 db nagyobb krumpli
- 1 közepes fej hagyma
- 1 db citrom
- 1 kis pohár tejszín
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, zsír, cukor, só, őrölt bors, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő
Előkészítés
- A céklát megfőzöd és kockákra vágod.
- A zöldségeket és a krulmplit felkockázod.
- A hagymát és fokhagymát felaprítod.
- A petrezselymet két-három szál kivételével apróra vágod.
Megjegyzés:
A céklát és a zöldségeket azért célszerű előre külön főzni, mert a cékla főzése héjában sokkal gazdaságosabb és könnyebb is a főtt cékláról lehúzni a héját, mint nyersen meghámozni.
Cékla krémleves juhtúróval – elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát a zsíron megpárolod. A fokhagymát csak az utolsó percben teszed bele.
- Hozzáadod a felkockázott zöldségeket és a krumplit, hozzáadsz 2 dl alaplét és fedő alatt megfőzöd.
- Hozzáadod a feldarabolt céklát, még 3 dl alaplét, a petrezselyem felét, felforralod és 5 percig együtt főzöd.
- Turmixgépben 2 – 3 adagban (a gép méretétől függően) összeturmixolod.
- Belekevered a tejszínt, felhígítod még 7 dl alaplével, felforralod.
- Cukorral, citromlével, (frissen) őrölt borssal, ha szükséges, kevés sóval ízesíted (saját ízlésed szerint) és a leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Cékla főzése (közben a többi aprítási és főzési munka elvégzése): 60 perc
- Turmixolás (2 adagban): 5 perc
- Befejező munkák: 10 perc
Összesen: 75 perc
Megjegyzések:
- A cékla főzési ideje a cékla fajtájától és méretétől függően lehet kevesebb vagy több.
- Ha túl sűrű lett a leves, óvatosan tovább hígíthatod.
- Ha nincs turmixgéped, kevés vízzel főzd össze a céklát és a zöldségeket, botmixerrek pépesítsd és csak utána add hozzá a szükséges vizet. Ha botmixered sincs, akkor át kell passzíroznod. Darabosan is fogyasztható, de akkor az nem krémleves.
- Ha gyakrabban szeretnél krémleveseket készíteni, szerezz be egy turmixgépet vagy botmixert.
Cékla krémleves juhtúróval – tálalás
A kész levest csészékben (vagy tányérokban) tálalod, tetejét megszórod a maradék petrezselyemmel, összemorzsolt juhtúró darabokkal. Juhtúró helyett kockákra vágott vagy összemorzsolt feta sajtot is tehetsz bele. Petrezselyem bóbitával díszítheted.
Ha szereted a céklát, az orosz borscs leves is érdekelhet.
Az ételt és a képeket készítette: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások