Cékla krémleves: a cékla erőteljes ízét más zöldségekkel kicsit tompítva, kevés cukorral, citrommal ízesítve különleges krémlevest lehet a céklából készíteni.
Cékla krémleves recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
6 adaghoz:
- 40 dkg cékla
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 db nagyobb krumpli
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsír
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál citrom
- 2 dl tejföl
- 1 liter hús alaplé (helyettesítheted vízzel és házi készítésű ételízesítővel illetve Vegeta Naturellával)
- 1 csokor petrezselyem
- fűszerek: só, őrölt bors
Bevásárlólista
- 40 dkg cékla
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 db nagyobb krumpli
- 1 közepes fej hagyma
- 1 db citrom
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, zsír, vaj, cukor, só, őrölt bors, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő
Előkészítés
- A céklát szeletekre, majd hosszú csíkokra vágod.
- A zöldségeket és a krumplit felkockázod.
- A hagymát, fokhagymát, petrezselymet felaprítod.
Cékla krémleves készítése
- A vajat megolvasztod, megforgatod rajta a céklát, hozzáadsz 1 dl vizet és félpuhára párolod.
- Az olvasztott zsíron két-három percig megfuttatod a hagymát, hozzáadod a sárgarépát és fehérrépát, azzal is megforgatod, majd hozzáöntesz fél deci vizet, és azt is félpuhára párolod.
- Közben felteszed a hús alaplét (vagy amivel helyettesíted).
- Beleteszed a félig megpárolt sárgarépát, fehérrépát, a krumplit.
- Hozzáadod a félig párolt céklát (néhány cékladarabot tegyél félre, amivel majd a levest díszítheted), és az egészet addig főzöd együtt, amíg minden puha lesz benne. Ha szükséges, sózd meg.
- Végezd el az ízesítést: add hozzá petrezselyem nagy részét, a cukrot, a citromlét, és még őrölj bele borsot (nagyjából 10 szemet, de eltérhetsz attól függően, mennyire főztök fűszeresen).
- Turmixgépben leturmixolod úgy, hogy minden adagban legyen lé is. különben akadozni fog a turmixolás és ez a gépnek sem jó. Ha nincs turmixgéped, a zöldségeket kevés húslével párold puhára és botmixerrel törd szét. Azt is megteheted, hogy átpasszírozod, csak ez egy kicsit több időt vesz igénybe, utána hígítsd fel a maradék alaplével.
- Kóstold meg, és ha szükséges jöhet még bele kevés cukor, citromlé, só, bors. Ezzel el is készült a leves, amely melegen, de akár hidegen is fogyasztható.
Elkészítési idő:
- Hagymák és zöldségek feldarabolása: 20 perc
- Zöldségek pirítása, párolása, főzése: 30 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Tálalás: 5 perc
Összesen: 60 perc
Céklakrém leves tálalása
Tálalhatod kedved szerint tányérokban vagy csészében. Tedd a tetejére a félretett céklákat egész vékonyra szelve és szórd meg petrezselyemmel. Citromkarikával is díszítheted.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások