Cékla krémleves: a cékla erőteljes ízét más zöldségekkel kicsit tompítva, kevés cukorral, citrommal ízesítve különleges krémlevest lehet a céklából készíteni. 

Cékla krémleves 1

Cékla krémleves recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

6 adaghoz:

  • 40 dkg cékla
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zsír
  •  3 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál citrom
  • 2 dl tejföl
  • 1 liter hús alaplé (helyettesítheted vízzel és házi készítésű ételízesítővel illetve Vegeta Naturellával)
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, őrölt bors

Bevásárlólista

  • 40 dkg cékla
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 db citrom
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, zsír, vaj, cukor, só, őrölt bors, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő

Előkészítés

  • A céklát szeletekre, majd hosszú csíkokra vágod.

    Cékla feldarabolva

    Cékla feldarabolva

  • A zöldségeket és a krumplit felkockázod.

    Sárgarépa, fehérrépa kockákra vágva

    Sárgarépa, fehérrépa kockákra vágva

  • A hagymát, fokhagymát, petrezselymet felaprítod.

Cékla krémleves készítése

  1. A vajat megolvasztod, megforgatod rajta a céklát, hozzáadsz 1 dl vizet és félpuhára párolod.

    Cékla párolása

    Cékla párolása

  2. Az olvasztott zsíron két-három percig megfuttatod a hagymát, hozzáadod a sárgarépát és fehérrépát, azzal is megforgatod, majd hozzáöntesz fél deci vizet, és azt is félpuhára párolod.
    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

    Zöldségek párolása

    Zöldségek párolása

  3. Közben felteszed a hús alaplét (vagy amivel helyettesíted).
  4. Beleteszed a félig megpárolt  sárgarépát, fehérrépát, a krumplit.

    Zöldségek az alaplében

    Zöldségek az alaplében

  5. Hozzáadod a félig párolt céklát (néhány cékladarabot tegyél félre, amivel majd a levest díszítheted),  és az egészet addig főzöd együtt, amíg minden puha lesz benne. Ha szükséges, sózd meg.
  6. Végezd el az ízesítést: add hozzá  petrezselyem nagy részét, a cukrot, a citromlét, és még őrölj bele borsot (nagyjából 10 szemet, de eltérhetsz attól függően, mennyire főztök fűszeresen).

    Zöldségek az alaplében

    Zöldségek az alaplében

  7. Turmixgépben leturmixolod úgy, hogy minden adagban legyen lé is. különben akadozni fog a turmixolás és ez a gépnek sem jó. Ha nincs turmixgéped, a zöldségeket kevés húslével párold puhára és botmixerrel törd szét. Azt is megteheted, hogy átpasszírozod, csak ez egy kicsit több időt vesz igénybe, utána hígítsd fel a maradék alaplével.

    Turmixolás

    Turmixolás

  8. Kóstold meg, és ha szükséges jöhet még bele kevés cukor, citromlé, só, bors. Ezzel el is készült a leves, amely melegen, de akár hidegen is fogyasztható.

Elkészítési idő:

  • Hagymák és zöldségek feldarabolása: 20 perc
  • Zöldségek pirítása, párolása, főzése: 30 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: 60 perc

Céklakrém leves tálalása

Tálalhatod kedved szerint tányérokban vagy csészében. Tedd a tetejére a félretett céklákat egész vékonyra szelve és szórd meg petrezselyemmel. Citromkarikával is díszítheted.

Cékla krémleves tálalva 2

Cékla krémleves tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei