Birsalma krémleves: különleges mind a gyümölcslevesek, mind a krémlevesek között. Pikáns fanyar és savanykás ízével kedvenced lehet.
Birsalma krémleves recept
Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 40 perc)
Hozzávalók
4 – 6 adaghoz
- 1 kg birsalma (tisztítás után 70 – 80 dkg)
- 20 dkg kristálycukor (ízlés szerint eltérhetsz)
- 1 db citrom leve és felének vékonyan levágott héja
- 1 db citrom (karikákra vágva a tálaláshoz – ez nem feltétlenül szükséges)
- 4 – 5 db szegfűszeg
- 3 – 4 darabka fahéj
- 1 liter víz
- 2 dl tejföl
- 2 teáskanál liszt
- 1 szál mentalevél (feltételesen)
Bevásárlólista
- 1 kg birsalma (tisztítás után 70 – 80 dkg)
- 2 db citrom
- 2 dl tejföl (1 kis pohár)
Emlékeztető: kristálycukor, liszt, szegfűszeg, darabos fahéj
Előkészítés
- Megmosod a citromot és a felének héját vékonyan leszeleteled.
- Előkészítesz egy lábast a főzéshez ( 3 – 4 literest). Beletöltesz fél liter vizet és belenyomod a citrom levét.
- Megtisztítod a birsalmát. Lehámozod, feldarabolod és a citromos vízbe teszed.
Birsalma krémleves készítése
- A fűszerekből és fél deci vízből fűszeres vizet készítesz. Beleteszed a vízbe a fűszert és 3 – 4 percig főzöd, leszűröd és hozzáöntöd a főzésre előkészített birsalmához. A citromhéjból vékony csíkokat vágsz, a fűszereket kidobod.
Fűszerek kifőzése
Fűszeres alap
- A birsalmát a citromos vízzel elkezded melegíteni, felforralod és főzöd addig, amíg a birsalma megpuhul. Nagyjából ez 20 perc lesz. Ha van otthon mentád, dobj néhány levelet a főzővízbe.
Birsalma főzése
- Közben elkészíted a habarást. 2 deci tejfölt átkeversz. Beleteszel 2 teáskanál lisztet, jól összekevered, majd lépésenként felhígítod a már meleg birsalma levével annyira, hogy önthető legyen.
- A habarást beleöntöd a megfőtt birsalmába, összekevered, majd ismételten felforralod. Erre azért van szükség, mert ha a liszt nem fő meg, nem lesz jó íze a levesnek.
Tejfölös habarás
Leves behabarva
- Az elkészült levest botmixerrel összetöröd.
Mixelés 1
Mixelés 2
- Ha nem tudod simára összetörni, nyomd át még egy szűrőszitán. A masszát vízzel a kívánt mennyiségre hígítod (nagyjából fél liter víz kell még hozzá). Összeforralod.
- Hagyod hűlni, vagy hideg vízbe állítva kihűtöd, majd fél órára a hűtőbe teszed.
Elkészítési idő (hűtés nélkül):
- Birsalma tisztítása: 15 perc
- Fűszeres víz készítése: 5 perc
- Főzés: 20 perc
- Pépesítés (mixelés, áttörés szűrőszitán): 15 perc
- Összeforralás: 5 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 40 perc)
Birsalma krémleves birsalma befőttből:
Ezt a levest birsalma befőttből is elkészítheted, méghozzá nagyon gyorsan, hiszen nem kell sem előkészíteni, sem főzni, így 25 perc alatt elkészülhetsz vele. Jól jöhet a nyári melegben.
Tálalás
Csészékbe tálald. Tedd a tetejére a citromhéj csíkokat és díszítsd citrom karikával, menta levéllel.
Birsalma krémleves tálalva
Képek: saját készítésű krémleves saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások