Kovászos uborka leves: egy különleges étel. Mivel hideg levesről van szó, és a kovászos uborka amúgy is a nyári hónapokban készül, üdítő lehet a meleg napokon.
Kovászos uborka leves recept
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 8 – 10 db közepes méretű kovászos uborka
- 5 dl joghurt vagy kefir
- 2,5 dl víz
- 2 evőkanál tejföl
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál cukor
- 1 csokor kapor
- néhány szál csombor (borsikafű), ha van – nem kötelező
- só, fehér bors
Bevásárlólista
- 8 – 10 db közepes méretű kovászos uborka
- 5 dl joghurt vagy kefir
- 1 csokor kapor
- néhány szál csombor (nem kötelező, vagy szárított is lehet)
Emlékeztető: tejföl, fokhagyma, cukor, só, fehér bors
Előkészítés
- A kovászos uborkákból néhány szeletet vagy kockát félreteszel a tálaláshoz, a többit feldarabolod .
- A kaprot néhány szál – díszítésre szánt – kapor kivételével apróra vágod.
- A csombor leveleit felaprítod.
- A fokhagymát összenyomod vagy apróra vágod.
Kovászos uborka leves készítése
- Egy tálba teszed a joghurtot, a tejfölt, a vizet, a cukrot, sót, fehér borsot, fokhagymát, a felaprított zöld fűszereket.
- Simára kevered.
- A feldarabolt kovászos uborka levét kinyomod (ha ezt nem teszed, lehet, hogy nagyon savanyú lesz a leves).
- Az uborkát az elkészített masszához kevered.
- Ha minden benne van, készen is van a leves.
- Hűtőszekrényben lehűtöd.
Elkészítési idő (hűtés nélkül):
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Összeállítás: 10 perc
Összesen: 20 perc
Kovászos uborka leves tálalása
A lehűtött levest tányérokba, tálkákba vagy csészékbe mered. Tetejét kovászos uborka szeletekkel és kapor szálakkal díszítheted.
Sztori:
Néhány éve voltam egy hagyományőrző rendezvényen – ott ettem ilyen levest. Jó volt, de aztán el is felejtettem. Nemrég készítettünk kovászos uborkát. Akkor jutott eszembe, hogy lehetne belőle levest is készíteni. A gondolatot tett követte. A receptet akkor meg sem kérdeztem, ezért hát én állítottam össze – saját ízlésem szerint. Hogy mennsire emlékeztet az ötletadóra, nem tudom. Az a fontos, hogy jó lett.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások