Kovászos uborka leves: egy különleges étel. Mivel hideg levesről van szó, és a kovászos uborka amúgy is a nyári hónapokban készül, üdítő lehet a meleg napokon.

Kovászos uborka leves

Kovászos uborka leves recept

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 8 – 10 db közepes méretű kovászos uborka
  • 5 dl joghurt vagy kefir
  • 2,5 dl víz
  • 2 evőkanál tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csokor kapor
  • néhány szál csombor (borsikafű), ha van – nem kötelező
  • só, fehér bors

    Hozzávalók 1

    Hozzávalók 1

Bevásárlólista

  • 8 – 10 db közepes méretű kovászos uborka
  • 5 dl joghurt vagy kefir
  • 1 csokor kapor
  • néhány szál csombor (nem kötelező, vagy szárított is lehet)

Emlékeztető: tejföl, fokhagyma, cukor, só, fehér bors

Előkészítés

  • A kovászos uborkákból néhány szeletet vagy kockát félreteszel a tálaláshoz, a többit feldarabolod .
  • A kaprot néhány szál – díszítésre szánt – kapor kivételével apróra vágod.

    Felaprított kapor

    Felaprított kapor

  • A csombor leveleit felaprítod.
  • A fokhagymát összenyomod vagy apróra vágod.

    Feldarabolt fokhagyma

    Feldarabolt fokhagyma

Kovászos uborka leves készítése

  1. Egy tálba teszed a joghurtot, a tejfölt, a vizet, a cukrot, sót, fehér borsot, fokhagymát, a felaprított zöld fűszereket.

    Hozzávalók 2

    Hozzávalók 2

  2. Simára kevered.

    Hozzávalók összekeverve

    Hozzávalók összekeverve

  3. A feldarabolt kovászos uborka levét kinyomod (ha ezt nem teszed, lehet, hogy nagyon savanyú lesz a leves).

    Kovászos uborka hozzáadása

    Kovászos uborka hozzáadása

  4. Az uborkát az elkészített masszához kevered.

    Kovászos uborka leves készen

    Leves készen

  5. Ha minden benne van, készen is van a leves.
  6. Hűtőszekrényben lehűtöd.

Elkészítési idő (hűtés nélkül):

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Összeállítás: 10 perc

Összesen: 20 perc

Kovászos uborka leves tálalása

A lehűtött levest tányérokba, tálkákba vagy csészékbe mered. Tetejét kovászos uborka szeletekkel és kapor szálakkal díszítheted.

Kovászos uborka leves tálalva 1

Tálalva 1

Kovászos uborka leves tálalva 2

Tálalva 2

Sztori:

Néhány éve voltam egy hagyományőrző rendezvényen – ott ettem ilyen levest. Jó volt, de aztán el is felejtettem. Nemrég készítettünk kovászos uborkát. Akkor jutott eszembe, hogy lehetne belőle levest is készíteni. A gondolatot tett követte. A receptet akkor meg sem kérdeztem, ezért hát én állítottam össze – saját ízlésem szerint. Hogy mennsire emlékeztet az ötletadóra, nem tudom. Az a fontos, hogy jó lett.

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa